30 must see seværdigheder i Kolding og omegn

by Rebecca Line
kolding seværdigheder

Når det kommer til seværdigheder i Kolding, så holder byen på en skatkiste af kulturelle, historiske og naturskønne oplevelser, der vil fortrylle enhver besøgende. Fra middelalderlige slotte og kirker til moderne kunstgallerier og betagende naturparker, har byen noget for enhver smag. Uanset om du er en kulturinteresseret rejsende, en eventyrlysten naturfreak eller en historieentusiast, vil denne guide vise dig vejen til de mest mindeværdige seværdigheder i Kolding og omkringliggende områder. Og her er naturligvis også masser af gode aktiviteter for børnefamilier.

1. Koldinghus

Koldinghus er mere end blot en historisk bygning; det er en levende oplevelse, der tager dig med på en rejse gennem Danmarks historie. Fra sine majestætiske tårne til smukke udstillinger og en kontrast mellem gammelt og nyt, byder Koldinghus på en uforglemmelig atmosfære. Uanset om du udforsker de historiske sale eller deltager i en af de mange kulturelle begivenheder, er et besøg på Koldinghus en dybt berigende oplevelse, der vækker historien til live og efterlader dig med ærefrygt.

2. Slotssøen

Slotssøen ligger ved foden af bakken, hvorpå Koldinghus står. Derfor kan du besøge to attraktioner på én gang, når du udforsker dette særlige område af byen. Selvom slottet stjæler det meste af opmærksomheden, omgives søen af smukke bygninger på alle sider. Der er en sti rundt om søen, så du kan gå hele vejen rundt og fuldt ud nyde omgivelserne. Det er et meget besøgt område både af lokale og turister.

3. Sankt Nicolai Kirke

Koldings ældste kirke, stammer fra 1200-tallet og er opført i røde mursten. Den har en traditionel atmosfære og en iøjnefaldende tårn, synligt fra flere steder i byen. Kirken rummer en imponerende indretning med et alter, prædikestol og døbefont fra det 15. og 16. århundrede samt smukke glasmalerier og mindesmærker. Det er en værdifuld kulturel oplevelse.

4. Skamlingsbanken

En imponerende bakke få kilometer sydøst for Kolding. Skamlingsbakken er det højeste punkt i Sydjylland, og byder på en fantastisk udsigt. Udover sin naturskønhed har det historisk betydning som tidligere jagtområde for den danske konge og senere som stedet for folkefester og taler, herunder den danske-nordlige Slesvig genforeningsfest efter 1. verdenskrig. Et 16 meter højt stenmonument hylder forsvarere af dansk Slesvig, og et andet mindesmærke ærer de faldne i den danske modstandsbevægelse under 2. verdenskrig.

5. Christiansfeld

Besøg den unikke UNESCO-by Christiansfeld, hvor Brødremenighedens håndværkere skabte deres eget bud på det perfekte samfund – med symmetri og fællesskab og lighed imellem byens folk. Den stadig eksisterende Brødremenighed er et vidnesbyrd om en enestående kulturel tradition og historie. Christiansfeld er i dag et stykke unik byplanlægning med lange lige linjer og imponerende arkitektur. Christiansfeld er ét af syv verdensarvssteder i Danmark og er en kulturoplevelse i særklasse! Tag med på en historisk byrundvisning, smag de berømte honningkager og mærk byens poetiske atmosfære.

6. Harteværket

Harteværket er et 100 år gammelt vandkraftværk i Kolding, der nu fungerer som et moderne oplevelsescenter med fokus på vand, energi og bevægelse. Besøgende kan nyde en vandlegeplads, leje kanoer til en tur på Kolding Å, og udforske den smukke natur omkring området. Der er også et madpakkehus til besøgende, hvor man kan nyde medbragt mad.

7. Kolding Storcenter

Kolding Storcenter er det ultimative shoppingdestination med over 120 butikker. Her kan du finde et perfekt miks af high street-tøj og luksusmærker. Udover mode tilbyder centret også et udvalg af skønhedsprodukter og sportsudstyr. Efter en travl dag med shopping kan du forkæle dig selv med alt fra sushi til sunde salater eller nyde en friskpresset juice eller en lækker latte som en dejlig afslutning på din shoppingtur.

8. Trapholt museum

Trapholt er et museum for moderne kunst og design. Ud over fine kunstværker som malerier og tegninger er Trapholt især kendt for udstillinger om møbler og design. Den permanente udstilling inkluderer Arne Jacobsen-sektionen, hvor Cube Flex anses for at være højdepunktet. Skulpturparken viser værker af de bedste danske billedhuggere fra de sidste årtier. Udover de permanente udstillinger præsenterer Trapholt regelmæssigt nye værker i midlertidige udstillinger.

9. Geografisk have

Koldings botaniske have, er et populært udflugtsmål i den sydlige del af byen. Her kan du opleve en udendørs amfiteater, en miniatyrudstilling af byen og en smuk natur. Haven er et stort åbent område med velplejede træer, planter og blomster, både danske og importerede arter. Du kan udforske haven ved at følge stierne eller bare nyde en picnic.

10. Kolding Miniby

En miniatyrudstilling af Kolding, som ligger ved Geografisk Have. Sammenlignet med Koldings virkelige bygninger er miniatyrudstillingen bygget i en skala på 1:10, og den viser primært byen, som den var i 1860’erne, hvor der var omkring 700 bygninger i Kolding – hvoraf 400 nu er portrætteret i denne udstilling. Højdepunktet er naturligvis miniatyrversionen af Koldinghus.

11. Dansk Sygeplejehistorisk Museum

Et af de mere unikke museer du finder i Danmark. Dette museum afspejler hvordan patientpleje har udviklet sig gennem årene. Det, der gør museet så interessant, er dets meget realistiske udstillinger, der perfekt viser, hvordan traditionel sundhedspleje fungerede. De fleste rum har autentisk udstyr og livagtige dukker. Her kan du se udstillingsrum, som tager dig med helt tilbage til 1800-tallet.

12. Bowl’n’Fun

Mere end blot et bowlingcenter, men også et center med mange andre aktiviteter såsom en gokartbane, virtual reality, dart, minigolf, et escape room, en legeplads og en restaurant. Det er et sjovt og underholdende sted for venner og familie.

13. Genforenings- og Grænsemuseet

Her tilbydes der en kulturel og historisk dyk ned i en af Danmarks mest betydningsfulde begivenheder. Museet er placeret ved det sted, hvor Kong Christian X red over grænsen under genforeningen i 1920, lige overfor Den Gamle Grænsekro. Museet er indrettet i et beboelseshus fra 1877, og udforsker Danmarkshistorien om 1864-grænsen og Genforeningen i 1920 og deler vidnesbyrd om fredelig grænseoverskridende sameksistens.

14. Jump’it Trampolin Park

En ekstremt sjov indendørs trampolinpark og et populært sted blandt lokale. Trampolinparken er ideel for børnefamilier. Parken har områder med fri hop i det store legeområde, hvor du kan springe rundt med et smil på læben. Der findes også et væld af aktiviteter og begivenheder såsom parkour-klasser og hoppe-danseklasser. Det er en sjov og aktiv måde at tilbringe tid med venner og familie.

15. Besættelsestidssamlingen i Kolding

En unik oplevelse, der dykker ned i historien bag politiets arbejde og opklaringen af store sager under besættelsen. Dette fascinerende museum blev grundlagt i 2012 af Koldings borgmester og besættelsessamleren Frank Hansen. Det er placeret i en tidligere koldkrigsbunker og udstiller et imponerende udvalg af genstande og historier fra besættelsesårene 1940-45. Museet er en uvurderlig del af Danmarks historie og fortæller levende fortællinger fra en tid, der aldrig bør glemmes.

16. Landbomuseet

På Landbomuseet Brødsgård kan du dykke ned i landbrugshistorien og opleve den ægte landbos stemning. Beliggende på Brødsgård i naturskønne omgivelser, udstiller museet en omfattende samling redskaber og maskiner fra husholdning og landbrug, der spænder over 100 år. Startet som en privat samling, rummer den nu over 2.500 genstande. Brødsgård har rødder tilbage til 1468, men blev genopført efter en brand i 1860’erne. Museet giver indblik i landbrug og håndværkshistorie og byder på smuk natur. Du kan medbringe mad og drikke og nyde det udendørs eller i museets opholdsrum.

17. Staldgården

Kom på en enestående rejse tilbage i tiden. Staldgården nær Koldinghus, er en hvid bygning med rødder tilbage til 1600-tallet. Den har tjent som stald for kongelige heste, militærets træningsfacilitet og endda som GESTAPO’s hovedkvarter under 2. verdenskrig. I denne historiske bygning kan du stadig se en bevaret fængselscelle, Zelle II, som står intakt siden besættelsen. Modstandsfolk har ridset deres navne i væggene som vidnesbyrd om fortiden. I september 2021 åbnede Zelle II med tre digitale fortællinger, der dykker ned i cellens historie og giver et levende indblik i dens skæbne under besættelsen.

18. GoMonkey

Et sjovt og spændende udendørs klatreeventyr for alle aldre og gruppestørrelser. Udforsk trætoppene i naturskønne omgivelser og oplev adrenalinsuset ved at udfordre dig selv på forskellige niveauer. Med erfarne instruktører, spændende udfordringer og høj sikkerhed får du mulighed for at teste dine grænser og have en vild klatreoplevelse sammen med familie og venner. En fantastisk mulighed for action og eventyr i naturen.

19. Legeparken

Et paradis for legeentusiaster i alle aldre og byder på utallige timers underholdning. Her kan du klatre, køre mooncars, svinge, nyde din medbragte madpakke og meget mere! Tag en tur på racerbanen med de sjove mooncars. Der er også en traditionel legeplads med sandkasse, klatrestativer og farverige vippedyr.

På vandet kan du sejle i robåd eller prøve en cykelbåd på søen, parkens hjerte. Et af legetårnene ligger på en ø midt i søen, kun tilgængelig via vandvejen. Afslut dagen med en picnic ved grillen eller en lækker is fra kiosken. Legeparken er åben hele året og tilbyder alle aktiviteter og faciliteter gratis.

20. Dronning Dorotheas Badstue

Her inviteres du til velvære og selvforkælelse i en historisk atmosfære. Nyd forskellige behandlinger som massage, zoneterapi, fodbehandlinger og mere. Opholdet inkluderer vand, kaffe, te og frugt, så du kan slappe af i timevis og komme væk fra hverdagens stress. Badstuen er bygget i en imponerende renæssancestil. Du kan også besøge badstuen, mens de større børn (over 10 år) kan have det sjovt i svømmehallen. En skøn måde at forkæle dig selv og finde indre ro.

21. Nicolai for børn

Koldings børnekulturhus inviterer til en dag fyldt med leg og eventyr. Udforsk fire forskellige fantasiverdener under ét tag. I Junglen hopper du fra farverige øer og svinger i grønne lianer. Grotten forvandler dig til magiske væsner og helte i teaterrummet. Første sal byder på kreative værksteder, hvor du kan designe dit eget legetøj. Anden sal har Skyen, hvor du kan slappe af og lade dine drømme flyve frit. Nicolai for børn er det ultimative sted for en sjov og fantasifuld dag i Kolding, hvor leg og eventyr aldrig stopper.

22. Det Gamle Borgerhus

Koldings ældste bevarede hus, beriger byens midte med over 400 års historie. Opført i 1589 i bindingsværkstil som et gavlhus, er det en sjælden perle, der vidner om datidens byggeskik. Skomager Jørgen Hansen blev husets ejer i 1704, og det forblev i familiens besiddelse indtil 1915. Efterfølgende blev det købt af engagerede lokale, der ønskede at bevare huset for eftertiden. I dag fungerer det som udstillingslokale for billedkunstnere og er en levende del af Koldings historie og kulturarv. Huset bærer også spor fra kampene om Kolding i 1849.

23. Marielundskoven

En perle i Kolding Midtby, hvor en bynær skov byder på rigt dyreliv og varieret natur. Granskove, høje bøgetræer, sumpområder med smukke træer og sjældne planter skaber en mangfoldig natur. Området ved Marielundsøen er et populært udflugtsmål med en lang tradition blandt Koldings borgere. Her kan du opleve gamle bøgetræer fra 1860’erne langs skrænten ved østsiden af søen. Der er flere afmærkede stier i den gamle lystskov, der inviterer til naturskønne vandreture, cykelture eller rideture.

24. Kristkirken

Kirken blev opført i 1925, og står som et imponerende eksempel på nyklassicistisk arkitektur i Kolding Midtby. Skabt af arkitekterne C. Svane og A. Jørgensen, vandt deres design en konkurrence over fem andre forslag. Inspireret af Københavns Domkirke, bærer den også navnet “Jyllands Vor Frue.” Kirken har haft flere udvidelser over tid og er nu Koldings største kirke med 700 siddepladser.

25. Binderup Strand

En børnevenlig perle tæt på Kolding, byder på fint sand og en lavvandet kyst med en skøn blanding af sand og sten. Læg din picnic ud på det store græsområde eller benyt borde og bænke til en hyggelig stund ved kysten. Strandens faciliteter inkluderer en badebro, kørestolsrampe til vandet, toilet med handicapadgang og en ophalerplads. Den rolige strand ved foden af Skamlingsbanken er det ideelle sted for familier at nyde solen og det klare badevand.

26. Hotel Trapped

Hotel Trapped er en europæisk topdestination for escape room-entusiaster og rangerer som Danmarks bedste ifølge over 800 femstjernede anmeldelser. Rejs tilbage til 1929 og træd ind i en fantastisk verden skabt af hotellets ejer og frue. Udforsk Værelse 7, fyldt med gåder og overraskelser, og find nøglen til frihedens udgang. Værelse 13 byder på en episk kamp mod Mefisto og er et mesterværk af spænding og udfordringer.

27. Borgerhaven

En lille grøn oase midt i byen. Denne charmerende have, anlagt i 1930’erne, byder på farverige blomster og et hyggeligt sted at slappe af. Den er indrammet af byens ældste hus, der står stolt mod Helligkorsgade og skaber en smuk kulisse for denne fredelige have.

28. Slotssøbadet

SlotssøBadet er Koldings ultimative badeland og svømmehal, der har noget for hele familien. Her kan du nyde vandrutsjebaner, legebassiner, boblebad, saunaer og dampbad, samt Danmarks første indendørs spraypark. Uanset om du vil have sjov i vandet, slappe af i saunaen eller nyde den tropiske atmosfære, har SlotssøBadet det hele. Du kan endda tage en pause i barfodscaféen eller det nye loungeområde med trådløst netværk. Det er det perfekte sted for en sjov dag med familien eller en afslappende pause fra hverdagen.

29. Kolding Bibliotek

Kolding Bibliotek er hjertet af læring, kultur og underholdning i centrum af Kolding. Her kan hele familien udforske et dynamisk informations-, lærings- og kulturhus, der byder på en bred vifte af oplevelser. Børn kan fordybe sig i hyggelige kroge med spændende billedbøger, mens større børn kan udforske Børn-X-rummet, hvor leg og læring går hånd i hånd. Der er også plads til ro og fordybelse for de voksne i de lyse og indbydende omgivelser. Med et væld af bøger, film, musik og kunst er Kolding Bibliotek det perfekte sted for inspiration og sjov for hele familien.

30. Godset

Godset er Koldings moderne spillested, som har fundet sit hjem i de rustikke lokaler på den tidligere godsbanegård. Her kan du opleve en mangfoldighed af koncerter i alle genrer året rundt, med omkring 120 koncerter på programmet. Godset er indrettet efter de højeste standarder for moderne spillesteder og har plads til både intime koncerter og store rockevents med plads til op til 700 stående eller 350 siddende publikummer. Udover musik er stedet også vært for teaterforestillinger, foredrag og clinics, hvilket gør det til et kulturelt epicenter i Kolding.


Tak fordi du fulgte med på vores tur til must-see seværdigheder i Kolding og omegn. Vi håber, at denne guide har inspireret dig til at udforske denne skønne del af Danmark. Fra den historiske pragt af Koldinghus til de frodige skove omkring Marielundskoven. Kolding har masser at byde på. Uanset om du planlægger en weekendtur eller en længere ferie, vil Kolding og omegn helt sikkert efterlade dig med uforglemmelige minder. Så pak din taske, tag din kamera med, og begiv dig ud på eventyr i Kolding og omegn!

You may also like

Leave a Comment