30 must see seværdigheder i Odense om omegn

by Rebecca Line

Indeholder reklamelinks

Odense er en charmerende by på Fyn, med en rig kulturarv og en skøn blanding af gammelt og nyt. Byen er bedst kendt som fødestedet for eventyrforfatteren Hans Christian Andersen. Nogle af de mest populære turistattraktioner inkluderer hans barndomshjem og det fantastiske Hans Christian Andersen Museum. Opdag de bedste ting at gøre under dit besøg med vores liste over top seværdigheder i Odense.

Links til planlægning af rejsen:
– Bestil hotel i Odense (reklamelink)
– Bestil oplevelser omkring Odense (reklamelink)
– Køb en Odense plakat (reklamelink)

1. H.C. Andersens Hus og Museum

Odense er fødebyen for den verdensberømte eventyrforfatter H.C. Andersen. Besøg hans barndomshjem, der er blevet bevaret som en del af en museumsudstilling, og træd ind i den fortryllende verden af hans eventyr og historier. Museet giver et dybere indblik i hans liv og kreative proces.

2. Den Fynske Landsby

Tag en tidsmaskine tilbage til det 18. og 19. århundrede ved at besøge Den Fynske Landsby. Dette friluftsmuseum genskaber en traditionel fynsk landsby med historiske bygninger, gårde og haver. Det er en unik mulighed for at opleve Danmarks landlige historie og kultur.

3. Brandts Klædefabrik

Et moderne kulturcenter, der huser en række kunstudstillinger og kulturelle begivenhede. Brandts Klædefabrik er et dynamisk kreativt rum, hvor besøgende kan udforske samtidskunst, fotografi og design. Uanset om du er kunstinteresseret eller ej, er dette stedet et besøg værd.

4. Kongens Have

En af Odenses smukkeste parker, Kongens Have, er det perfekte sted til en afslappet spadseretur eller en picnic. Haven har smukt anlagte stier, farverige blomsterbede og charmerende springvand, der giver en følelse af ro midt i byen. Kongens Have blev anlagt i 1720’erne som en barokhave af arkitekt Johann Cornelius Krieger, bærer historiens præg med skulpturer som Eickhoffs Elskovskampen. Trods ændringer pga. elmesyge er kun dele af den originale have bevaret. Om sommeren danner haven baggrund for kulturelle udendørsarrangementer som koncerter, teater og festivaler.

5. H.C. Andersens fødehjem

H.C. Andersens fødehjem på Hans Jensens Stræde 45 i Odense er et ydmygt gulkalket bindingsværkshus, der engang husede de mindst privilegerede i byen. Her blev den berømte eventyrdigter H.C. Andersen født, selvom han undgik at nævne det direkte. Siden 1908 har huset været en del af H.C. Andersens Hus-museet og minder os om den beskedne begyndelse, hvorfra hans fortryllende fortællinger udsprang.

6. Odense Zoo

Perfekt til familier og dyreelskere, byder Odense Zoo på en bred vifte af dyr fra hele verden. Den innovative design og dyrevelfærdsfokuserede tilgang gør det til en fornøjelig og lærerig oplevelse. Vi var særligt vilde med at der er mulighed for at tilkøbe oplevelser nær dyrene. Vi har selv deltaget i en giraffodring hvilket var en rigtig god oplevelse sammen med børnene.

7. Munke Mose Park

En smuk park ved vandet, hvor du kan slappe af, nyde en picnic og leje pedalbåde. Munke Mose fungerer som et område med mange begivenheder i løbet af året. Traditioner som 1. maj-festligheder og skoleafslutninger afholdes her. Den populære legeplads tiltrækker børn med store naturinspirerede elementer. Parken rummer også Odense Aafart-turbåde, Nelle’s Coffee og Saabyes Stryg, en fisketrappe. Smukke skulpturer som De vilde Svaner og Havfruen pryder området og byder på en behagelig gåtur.

8. Tidens Samling

Tidens Samling giver en unik mulighed for at opleve dagligdagen gennem det forrige århundrede. Med 9 stuer indrettet efter hvert årti fra 1900 til 1999, kan besøgende røre ved genstande, prøve tøj og fordybe sig i danskernes udvikling og livsstil. Særudstillinger fokuserer på trends, traditioner og dansk design i det 20. århundrede. En autentisk rejse gennem tid og æraer.

9. Odense Bunker Museum

Et usædvanligt museum i en kold krigs-bunker, der viser livet under den kolde krig og militærudstyr fra den tid. Odense Bunkermuseum giver autentisk indblik i den kolde krig gennem restaureret 450 m2 atombunker. Bunkeren var Odense Kommunes kommandocentral, og udstillinger om civilforsvar, fjenden fra øst og politistyrken udforsker perioden. Bygget i 1953/54 med plads til 30-35 personer og egne forsyninger. En unik rejse til en tid præget af frygt og spændinger.

10. Flakhaven Torv & Odense Rådhus

Byens centrum er en behagelig gågade med udendørsmarkeder og bygninger såsom rådhuset, der er et smukt eksempel på italiensk-gotisk arkitektur. Ved Odense Rådhus ser man ny og gammel arkitektur smelte sammen i et. Rådhuset fra 1880’erne kan stadig ses i dag med en tilbygning af arkitekten B. Helweg-Møller. Det nye rådhus blev indviet i 1955 på H.C. Andersens 150-års fødselsdag.

11. Eventyrhaven

En smuk og rolig have dedikeret til H.C. Andersen. Haven er fyldt med skulpturer og kunstværker inspireret af hans eventyr, og det er et dejligt sted at slappe af og nyde naturen. Eventyrhaven ved Odense Å, nær Domkirken og Rådhuset, er en idyllisk plet. En træbro fører til rotunden, omgivet af forårsløg og stauder. Trætrappen ved vandet inviterer til afslapning. Her kan du opleve H.C. Andersen-statuen, sammen med Papirbåden.

12. Danmarks Jernbanemuseum

Dette museum, beliggende i Odense, er en skattekiste for jernbaneentusiaster i alle aldre. Museet tager besøgende med på en rejse gennem Danmarks jernbanehistorie og udviklingen af togtransporten. Der er en imponerende samling af historiske lokomotiver, vogne, signaler og interaktive udstillinger, der giver indblik i jernbanens betydning for landets udvikling. Børnene vil elske at udforske de forskellige togmodeller og lære om, hvordan togene fungerer.

13. Fruens Bøge

En charmerende skov beliggende tæt på Odense, der er perfekt til vandreture og udendørs aktiviteter. Skoven er en idyllisk destination for naturelskere. Skovsøen der er en del af Fruens Bøge, byder på grønne omgivelser, is fra Vaffelhuset og nærliggende aktiviteter som Den Fynske Landsby.

14. St. Knuds Kirke

En imponerende kirke med en fascinerende historie. Kirken blev bygget i det 13. århundrede og er en vigtig del af Odenses kulturarv. Den har en unik arkitektur og smukke glasmalerier. Odenses Domkirke, Skt. Knuds Kirke, er en gotisk katedral fra 1300-tallet. Med et højt, lyst kirkeskib anses det af mange som Danmarks smukkeste gotiske bygningsværk. Navnet stammer fra kong Knud den Hellige, myrdet i 1086 i Odense. Kirken huser kong Knuds skelet og grave for kongerne Hans og Christian II. Den storslåede altertavle fra 1500-tallet af træskæreren Claus Berg er også et højdepunkt.

15. Kulørte gader

I Odenses gamle bydel nær H.C. Andersens Hus charmerer pastelfarvede huse med romantisk atmosfære. Brostensgader som Påskestræde, Bangs Boder, Hans Jensens Stræde, Rosengade og Gerthasminde lyser op om sommeren med stokroser og bindingsværkshuse, der maler byen i alle regnbuens farver.

16. Odense Teater

Hvis du er interesseret i teater og scenekunst, er Odense Teater et must-see. Teatret har en lang historie og byder på et varieret program af forestillinger, fra klassiske stykker til moderne produktioner.

17. HC Andersens fodspor

Tag en gåtur i H.C. Andersens fodspor i Odense, hvor mange betydningsfulde steder fra hans liv stadig står. Følg de bogstavelige fodspor langs ruten, der strækker sig ca. 2½ km. Start ved hans fødested i Hans Jensens Stræde, udforsk det historiske kvarter, kig forbi åen og vend tilbage til midtbyen for at opleve steder med tilknytning til vores mest berømte bysbarn. Vi har selv gået ruten, og for mig er dette et absolut must når du besøger Odense, da du kommer rundt i byen og ser mange af de vigtige seværdigheder.

18. Oceania skulptur

I 1992 fik Odense en gave, en skulptur kaldet Oceania. Den deler folks meninger – børn elsker at glide på den, turister spekulerer på dens køn, og lokalbefolkningen har forskellige synspunkter om dens skønhed. Se den selv og dan din egen dom. Kunstneren bag skulpturen er Svend Wiig Hansen, og han har skabt flere store skulpturer i hele landet.

19. Street art

Odense er stolt af sin street art, hvor verdenskendte kunstnere sætter deres præg. ROA, en globalt anerkendt street artist, har skabt Danmarks højeste murmaleri på Byens Ø’s kornsilo. Og på Bangs Boder nr. 26, nær H.C. Andersens Museum, finder du et imponerende sort-hvidt portræt af H.C. Andersen, malet af den lokale street art kunstner Don John. Det 12 meter høje gavlmaleri kontrasterer smukt med den gamle bydels brostensgader og bindingsværkshuse. Disse kunstværker giver Odense en unik karakter og inviterer besøgende til at opleve byens kreativitet og kulturelle mangfoldighed.

20. Byens bro

Byens Bro er en imponerende 135 meter lang gang- og cykelbro, der forbinder Odense Banegård og havneområdet. Åbnet i 2015, krydser den 15 jernbanespor og er adgangspunkt til 3 perroner via elevator og trapper. Designet af Gottlieb Paludan Architects, skaber broen en smuk forbindelse mellem byens centrum og havnen.

21. Egeskov Slot

Selvom det ikke er i selve Odense, er Egeskov Slot en kort køretur værd. Dette imponerende vandborge fra det 16. århundrede omgivet af smukke haver og søer. Besøgende kan udforske slottet, gå gennem labyrinten og nyde de idylliske omgivelser.

22. Møntergården

Møntergården er en historisk perle midt i Odenses hjerte, fyldt med charmerende bygninger fra 1500-tallet til nu. Udstillingen “Fyn – midt i verden” tager dig på en tidsrejse med lyd, lys og interaktivitet. Gårdene som Falk Gøyes Gård (1646) og Pernille Lykkes Boder (1617) giver indblik i byens historie. Børnemuseet er en interaktiv leg for børn (4-11 år), mens Histotoriet og Børnenes Baggård byder på sjove aktiviteter og autentiske oplevelser.

23. Odense Havnebad

Nyd det hyggelige havneområde i Odense og udforsk Odense Havnebad. Åbnet i 2016, ligner det et skib og kan rumme 300 gæster ad gangen. Badet er gratis og åbent hele året, så vinterbadere er velkomne. Temperaturen er mindst 20°C om sommeren og 3°C om vinteren. Hold øje med aktuelle temperaturer på hjemmesiden. Hop i vandet og nyd dette unikke sted!

24. Storms Pakhus

I den rå, industrielle hal på Storms Pakhus i havnen finder du et stemningsfuldt madmarked af internationalt format. Med omkring 24 madboder, 6 barer og 12 kreative værksteder byder pakhuset på street food og unikke oplevelser. Her skabes uhøjtidelige måltider af selvstændige kokke, der trækker på Fyns spisekammer. Storms Pakhus er også en platform for lokale iværksættere og fremtidige restauratører, der kan realisere deres drømme og kreative potentiale. Oplev den folkelige og kulturelle energi hos Storms Pakhus.

25. Odins Odense

Træd ind i Odins Odense og dyk ned i Danmarks historie! Denne levende landsby genskaber jernalderen og vikingetiden, en æra fra 500 f.Kr. til 1100 e.Kr. Her kan du selv prøve livet fra dengang med bueskydning, smedning, mjødsmagning og traditionelle markeder. Oplev autentiske begivenheder hele året, der giver glimt af fortiden. Husk, nogle kræver forudgående reservation. Du finder også shelters i landsbyen til at nyde din mad. En tidsrejse venter!

26. Sortebrødre torv

Midt i den gamle bydel ligger Sortebrødre Torv. Her er friskvaremarked med farverige grøntsager, æg, ost og mere hver onsdag og lørdag. Torvet har en rig historie og har været centrum for byens livlige torvehandel gennem tiden. Sortebrødre Torv er som en tidsmaskine, der giver glimt af Odenses fortid og mangfoldighed.

27. H.C. Andersen bænken

H.C. Andersen bænken er et bemærkelsesværdigt kunstværk skabt af Jens Galschiøt. Den berømte forfatter sidder på denne unikke bænk, der skiller sig ud med fødder i stedet for ben. Bænken er omgivet af tre piller, der repræsenterer forskellige eventyr: Klods Hans, Den Standhaftige Tinsoldat og Den lille Havfrue. Udført i bronze, tilføjer denne skulptur en magisk og eventyrlig atmosfære til bymidten og inviterer folk til at sidde sammen med H.C. Andersen på denne inspirerende bænk.

28. Romantiske Have, Sanderumgaard

Tag på en opdagelsesrejse i den Romantiske Have, genoplivet af de nye ejere. Haven spejler den fredfyldte stil skabt af Johan Bülow i 1973-1828. Minimalistiske pavilloner og mindesmærker prikker ud langs idylliske steder og inviterer til refleksion mellem gåture. Her findes også Sanderumgaard, en af Danmarks første hovedbygninger. Haven dækker 15 hektar, med Tankefuld og Sommerlyst hytter bevaret. Et kanalsystem på 2 km binder området sammen, med broer og stier der fører til øer, plæner og parker. En hengiven pause mellem skønne omgivelser.

29. Odense Slot

Odense Slot, tidligere “Odensegård,” er et pragtfuldt sted, som i dag bruges af Odense byråd og er derfor kun synligt udefra. Slottet har en fascinerende historie og en smuk slotshave i klassisk fransk stil. Selvom du ikke kan gå ind, kan du stadig tage en gåtur omkring det og nyde den historiske atmosfære. Placeringen midt i byen gør det til en dejlig pause på din rejse, hvor du kan lade din fantasi udforske det kongelige og historiske.

30. H.C. Andersens barndomshjem

H.C. Andersens barndomshjem, et lille gult bindingsværkshus i Munkemøllestræde, er et skattekammer tæt på Odense Domkirke. Her boede den store eventyrforfatter med sine forældre fra 2 til 14 år. Åbnet for offentligheden siden 1930, tager det dig med tilbage i tiden. De små værelser, der udgjorde hans barndomshjem, er indrettet efter hans selvbiografi og viser den beskedne livsstil. Baghaven, anlagt i 2018, er charmerende og fyldt med planter, han nævnte. Et fredeligt sted midt i byen. Gratis adgang for børn under 18. Åbningstider varierer, tjek deres hjemmeside for info.

Links til planlægning af rejsen:
– Bestil hotel i Odense (reklamelink)
– Bestil oplevelser omkring Odense (reklamelink)
– Køb en Odense plakat (reklamelink)


Odense er en by fyldt med historie, kultur og charme, der venter på at blive udforsket. Disse seværdigheder i Odense er blot et glimt af, hvad byen har at byde på, og de lover en mindeværdig oplevelse for besøgende i alle aldre. Så næste gang du overvejer en tur til Danmark, skal du ikke glemme at inkludere Odense på din rejseplan.

Hvilke seværdigheder i Odense kan du anbefale?

You may also like

Leave a Comment