Oplev Paestum: En rejse tilbage i tiden

Når man tænker på Italien, springer byer som Rom, Venedig og Firenze straks i tankerne. Men hvis du søger en destination, der er lidt uden for de slagne turiststier, bør Paestum helt sikkert være på din liste. Denne gamle by, beliggende i det sydlige Italien, er en sand skattekiste af historie og kultur, og den er perfekt til en familieudflugt.

Paestum er en af de mest betydningsfulde arkæologiske steder i Italien, beliggende i Cilento-regionen i det sydlige Italien. Byen blev grundlagt af græske kolonister omkring 600 f.Kr. og blev oprindeligt kaldt Poseidonia. Efter romernes erobring i 273 f.Kr. blev navnet ændret til Paestum. I dag er Paestum et UNESCO verdensarvssted og tiltrækker besøgende fra hele verden, der ønsker at opleve dens velbevarede græske og romerske ruiner.

Historisk Baggrund

Paestum blev grundlagt af græske kolonister fra Sybaris, en by i det sydlige Italien, som en del af deres ekspansion langs kysten. Byen blev hurtigt et vigtigt handels- og kulturcenter. Grækerne byggede imponerende templer og andre strukturer, som stadig står i dag. Efter romernes erobring blev Paestum en del af det romerske imperium, og byen fortsatte med at blomstre. Romerne tilføjede deres egne bygninger, inklusive et amfiteater og et forum, hvilket vidner om byens fortsatte betydning gennem århundrederne.

De tre store templer

Paestum er kendt for sine tre store og imponerende doriske templer, som er nogle af de bedst bevarede i verden. Disse templer er dedikeret til forskellige gudinder og er fremragende eksempler på antik græsk arkitektur.

Temple of Hera I (Basilica)
Dette tempel er det ældste af de tre og blev bygget omkring 550 f.Kr. Det er dedikeret til Hera, gudinden for kvinder, ægteskab, familie og fødsel. Arkitekturen er usædvanlig bred og har et anderledes antal søjler end typiske græske templer fra denne periode.

Temple of Hera II (Neptune eller Poseidon)
Bygget omkring 450 f.Kr., dette tempel er det bedst bevarede og mest imponerende. Det er dedikeret til havguden Poseidon og viser avancerede arkitektoniske færdigheder fra de gamle grækere. Temple of Hera II er næsten fuldstændigt intakt og et fremragende eksempel på dorisk arkitektur.

Temple of Athena (Ceres)
Bygget omkring 500 f.Kr., dette tempel er dedikeret til Athena, gudinden for krig, visdom og heltemod. Det viser både doriske og ioniske arkitektoniske elementer og ligger på det højeste punkt nord for byens centrum. Templet blev senere brugt som en kristen kirke.

Romerske rester

Ud over de græske templer indeholder Paestum også betydelige romerske ruiner, som giver et indblik i livet i den romerske periode. Disse omfatter:

  • Amfiteateret: Bygget i det 3. århundrede f.Kr., dette amfiteater var centrum for romersk liv i byen. Det er delvist begravet på grund af en vej bygget i 1930’erne, men det er stadig et imponerende syn.
  • Forum: Det romerske forum var byens politiske og kommercielle centrum. Her kan man se resterne af offentlige bygninger og butikker, som var vigtige for byens daglige liv.
  • Nekropolis: Gravpladserne i Paestum giver et fascinerende indblik i de begravelsesritualer, der blev fulgt af både grækerne og romerne.

Arkæologisk Museum

Museet i Paestum, som ligger lige uden for det arkæologiske område, huser en bemærkelsesværdig samling af græske, lucanske og romerske artefakter. Museet tilbyder en omfattende oversigt over byens historie gennem udstillinger af keramik, mønter, fresker og skulpturer. Den mest bemærkelsesværdige udstilling er ‘Tomb of the Diver’, en unik grav fra det 5. århundrede f.Kr., der indeholder malerier af en mand, der dykker, hvilket symboliserer overgangen fra liv til død. Denne grav blev opdaget ved et tilfælde af en artiskokbonde i 1969 og er unik for sin tid.

Praktiske oplysninger til dit besøg

Åbningstider: Paestum er åben dagligt fra kl. 09.00 til 19.30 (sidste indgang kl. 18.45), men åbningstiderne kan variere afhængig af sæsonen.

Priser: Billetter kan købes online eller på stedet og er gyldige i 3 dage, hvilket giver besøgende mulighed for at udforske både museet og Velia Arkæologiske Park. Billetpriserne er €15 fra marts til november og €10 fra december til februar. Børn under 18 år har gratis adgang, og der er reducerede priser for unge op til 25 år samt familiebilletter.

Transportmuligheder: Paestum kan nås med tog, bil, bus eller fly. Den nærmeste togstation er Paestum station, som ligger ca. 2 km fra det arkæologiske område. Togrejsen fra Napoli tager omkring 1,5 time, og fra Salerno omkring 30 minutter. Der er også direkte busser fra Salerno og Napoli. For dem, der foretrækker at køre, er der flere gratis parkeringsområder omkring det arkæologiske område.

Guidede Ture: For at få den fulde oplevelse af Paestum anbefales det at tage en guidet tur med en arkæolog, som typisk varer 2 timer. Dette kan give en dybere forståelse af stedets historie og betydning. Guidede ture kan bookes på forhånd, og der er både små gruppe-ture og private ture tilgængelige.

Anbefalet Besøgstid: For at udforske det arkæologiske område og besøge museet anbefales det at afsætte to til tre timer. Dette giver tid til at udforske templerne, besøge museet og nyde en afslappet frokost i området. Hvis man har mere tid, kan man også tage en tur til de nærliggende strande eller udforske det omkringliggende landskab.

Paestum er mere end blot et arkæologisk område; det er en rejse tilbage i tiden, hvor man kan opleve storheden af både græsk og romersk civilisation. Fra de imponerende doriske templer til de fascinerende romerske ruiner og det righoldige museum, tilbyder Paestum en dybdegående indsigt i antikkens verden.

Besøget i Paestum er ikke kun en historisk oplevelse, men også en kulturel og gastronomisk rejse. Smag på den lokale buffalo mozzarella, nyd en afslappet frokost på en af de hyggelige restauranter, og lad dig fortrylle af det naturskønne landskab i Cilento-regionen.

Uanset om du er en historieentusiast, en arkitekturinteresseret eller blot en nysgerrig rejsende, vil Paestum efterlade et varigt indtryk. Så næste gang du planlægger en tur til Italien, sørg for at inkludere Paestum på din rejseplan. Det er en destination, der kombinerer fortidens storhed med nutidens skønhed og giver en uforglemmelig oplevelse for hele familien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *