Must see seværdigheder i Firenze

Firenze, hovedstaden i Toscana-regionen i Italien, er en by fyldt med kunst, kultur og historie. Kendt som renæssancens vugge, er Firenze hjemsted for nogle af verdens mest berømte kunstværker og arkitektoniske mesterværker. Uanset om du er en kunstelsker, en historieentusiast eller en madelsker, har Firenze noget at tilbyde. Fra den ikoniske Duomo til de charmerende brostensbelagte gader, vil Firenze fortrylle dig med sin skønhed og mangfoldighed.

Byens historie

Firenze har en rig og fascinerende historie, der strækker sig over 2.000 år tilbage. Byen blev grundlagt af romerne i det 1. århundrede f.Kr. og voksede hurtigt til at blive et vigtigt handels- og finanscenter i middelalderen. Firenze spillede en central rolle i den italienske renæssance og var hjemsted for nogle af tidens største kunstnere, herunder Leonardo da Vinci, Michelangelo og Botticelli. Byen blev også styret af den magtfulde Medici-familie, der bidrog til dens kulturelle og økonomiske storhed.

Must See Seværdigheder

Duomo di Firenze (Santa Maria del Fiore)
En af verdens mest ikoniske katedraler, kendt for sin imponerende kuppel designet af Brunelleschi. Tag en tur op til toppen for en betagende udsigt over byen. Katedralens facade er dekoreret med farvet marmor, og interiøret rummer mange kunstværker, herunder fresker af Giorgio Vasari. Besøg også dåbskapellet og Giottos klokketårn.

Uffizi-galleriet
Et af verdens mest berømte kunstmuseer, der rummer en imponerende samling af renæssancekunst, herunder værker af Leonardo da Vinci, Michelangelo og Botticelli. Museet er beliggende i en smuk bygning fra det 16. århundrede og tilbyder en dybdegående oplevelse af italiensk kunsthistorie. Højdepunkter inkluderer Botticellis “Venus’ Fødsel” og Leonardos “Bebudelsen”.

Ponte Vecchio
En historisk bro over Arno-floden, kendt for sine charmerende butikker og smukke udsigter. Broen er et symbol på Firenze og er den eneste bro i byen, der overlevede Anden Verdenskrig. Tag en spadseretur og besøg de mange guldsmede og juvelerbutikker. Om aftenen er broen oplyst og tilbyder en romantisk atmosfære.

Palazzo Vecchio
En imponerende middelalderlig bygning, der fungerer som byens rådhus. Besøg de storslåede sale og museet, der rummer kunstværker og artefakter fra Firenzes historie. Tag også en tur op i tårnet for en fantastisk udsigt over byen. Palazzo Vecchio har også en hemmelig passage, der forbinder det med Uffizi-galleriet.

Galleria dell’Accademia
Hjemsted for Michelangelos berømte statue af David. Museet rummer også en imponerende samling af renæssanceskulpturer og malerier. David-statuen er et mesterværk af renæssancekunst og er et must-see for enhver besøgende. Museet har også værker af andre store kunstnere som Botticelli og Ghirlandaio.

Basilica di Santa Croce
En smuk kirke kendt for sine fresker af Giotto og som gravsted for berømte italienere som Michelangelo, Galileo og Machiavelli. Kirken er et vigtigt religiøst og kulturelt centrum og er kendt for sin gotiske arkitektur. Besøg også de tilstødende klostre og museet, der rummer mange kunstværker og historiske artefakter.

Piazza della Signoria
En af Firenzes mest berømte pladser, omgivet af historiske bygninger og skulpturer, herunder en kopi af Michelangelos David. Pladsen er et centralt punkt i byen og et godt sted at slappe af og nyde atmosfæren. Besøg også Loggia dei Lanzi, et udendørs skulpturgalleri, der rummer en imponerende samling af renæssanceskulpturer.

Boboli-haverne
En stor og smuk park beliggende bag Palazzo Pitti, kendt for sine skulpturer, springvand og betagende udsigter over Firenze. Haverne er et perfekt sted for en afslappende spadseretur og tilbyder mange skjulte hjørner at udforske. Besøg også Grotta del Buontalenti, en kunstig grotte dekoreret med skulpturer og fresker.

Palazzo Pitti
Et storslået palads, der engang var residens for Medici-familien. Paladset huser flere museer og kunstgallerier, herunder Galleria Palatina, der rummer en imponerende samling af malerier og skulpturer. Udforsk også de kongelige lejligheder, sølvmuseet og kostumegalleriet, der giver et indblik i Medici-familiens liv og kultur.

Basilica di San Lorenzo
En af Firenzes ældste kirker, kendt for sin renæssancearkitektur og Medici-kapellet, der rummer gravene af Medici-familien. Kirken er et vigtigt religiøst og historisk sted og rummer mange kunstværker. Besøg også Laurentian-biblioteket, der er designet af Michelangelo og rummer en imponerende samling af manuskripter.

Piazzale Michelangelo
En udsigtspunkt, der tilbyder en fantastisk panoramaudsigt over Firenze. Det er et perfekt sted at nyde solnedgangen og tage smukke billeder af byen. Piazzale Michelangelo er også hjemsted for en kopi af Michelangelos David og er omgivet af smukke haver og skulpturer.

Mercato Centrale
Et livligt marked, hvor du kan smage på lokale delikatesser og købe friske råvarer. Markedet er et fantastisk sted at opleve den lokale madkultur. Besøg de mange boder, der sælger alt fra ost og kød til frugt og grøntsager. På første sal finder du en food court med et bredt udvalg af toscanske retter og specialiteter.

Santa Maria Novella
En smuk kirke kendt for sin gotiske facade og imponerende fresker af Masaccio og Ghirlandaio. Kirken er et vigtigt religiøst og kunstnerisk sted og rummer mange kunstværker. Besøg også det tilstødende kloster og apotek, der er et af de ældste i Europa og stadig producerer traditionelle medicinske produkter.

Bargello-museet
Et museum dedikeret til skulpturkunst, der rummer værker af Michelangelo, Donatello og andre berømte kunstnere. Museet er beliggende i en middelalderlig bygning, der engang fungerede som fængsel og domhus. Udforsk de imponerende sale og gårdhaven, der rummer en stor samling af skulpturer og dekorative kunstgenstande.

Loggia dei Lanzi
En udendørs skulpturgalleri beliggende på Piazza della Signoria, der rummer en imponerende samling af renæssanceskulpturer. Loggiaen er et åbent rum med buer og søjler, der skaber en elegant ramme for skulpturerne. Højdepunkter inkluderer Cellinis “Perseus med Medusas hoved” og Giambolognas “Rovet af Sabinerinderne”.

Gode grunde til at besøge Firenze

  • Historisk Rigdom: Firenze er en by med en rig historie og velbevaret arkitektur, der giver et indblik i Italiens fortid.
  • Kulturelt Centrum: Byen har en levende kulturel scene med teatre, museer og kunstgallerier. Uffizi-galleriet og Galleria dell’Accademia er hjemsted for nogle af verdens mest berømte kunstværker.
  • Gastronomisk Oase: Firenze er kendt for sin rige madkultur, herunder klassiske retter som bistecca alla fiorentina, ribollita og pappa al pomodoro. Byen har også et væld af restauranter, caféer og vinbarer, hvor du kan nyde autentisk toscansk mad og drikke.
  • Autentisk Atmosfære: Firenze har formået at bevare sin autentiske charme og er mindre turistet end andre italienske byer som Rom og Venedig. Byens historiske centrum er en labyrint af smalle gader, farverige bygninger og livlige markeder, hvor man kan opleve den ægte florentinske livsstil.
  • Venlig Befolkning: Florentinerne er kendt for deres gæstfrihed og venlighed, hvilket gør besøget endnu mere behageligt. Lokalbefolkningen er stolte af deres by og er altid villige til at dele deres viden og anbefalinger med besøgende.

Mad og Drikke

Firenze er kendt for sin rige madkultur, der byder på nogle af Toscanas mest ikoniske retter. Bistecca alla fiorentina er en klassisk florentinsk bøf, der er kendt for sin store størrelse og saftige smag. Ribollita er en traditionel toscansk suppe lavet med brød, bønner og grøntsager. Pappa al pomodoro er en anden populær ret lavet med tomater, brød og basilikum. Besøg Mercato Centrale for at smage på lokale delikatesser og købe friske råvarer. Nyd også en kop kaffe på en af de mange caféer og smag på lokale vine fra Toscana, såsom Chianti og Brunello di Montalcino.

Oplevelser for børn

Museo Galileo
Et videnskabsmuseum med interaktive udstillinger og aktiviteter, der gør læring sjovt og engagerende. Museo Galileo er dedikeret til Galileo Galilei og rummer en imponerende samling af videnskabelige instrumenter og opfindelser. Børn kan deltage i workshops og eksperimenter, der stimulerer deres nysgerrighed og kreativitet.

Boboli-haverne
En stor park med masser af plads til at lege og udforske. Boboli-haverne er kendt for sine skulpturer, springvand og betagende udsigter over Firenze. Børn kan nyde at løbe rundt i de smukke haver, opdage skjulte grotter og lege ved de mange springvand. Haverne er et perfekt sted for en afslappende dag i naturen.

Museo di Storia Naturale
Et naturhistorisk museum med en stor samling af dyreudstillinger. Museo di Storia Naturale er opdelt i flere sektioner, herunder en zoologisk afdeling, en geologisk afdeling og en antropologisk afdeling. Børn kan lære om forskellige dyrearter, fossiler og menneskets udvikling gennem spændende udstillinger og interaktive displays.

Palazzo Vecchio
Tilbyder guidede ture for børn, hvor de kan lære om byens historie og opdage de skjulte rum og hemmelige passager i paladset. Palazzo Vecchio har også en børnevenlig udstilling, der forklarer Firenzes historie og kultur på en sjov og interaktiv måde. Børn kan klæde sig ud som renæssancefigurer og deltage i skattejagter.

Parco delle Cascine
En stor park med legepladser, cykelstier og masser af plads til udendørs aktiviteter. Parco delle Cascine er Firenzes største park og et populært sted for familier at tilbringe en dag udendørs. Børn kan lege på legepladserne, cykle langs stierne eller nyde en picnic i det grønne. Parken byder også på sportsfaciliteter og en ugentlig marked.

Museo Leonardo da Vinci
Et interaktivt museum dedikeret til Leonardo da Vincis opfindelser og kunstværker. Museo Leonardo da Vinci tilbyder udstillinger og aktiviteter, der giver børn mulighed for at se rekonstruktioner af Leonardos maskiner og eksperimentere med interaktive displays, der forklarer hans teknologiske og kunstneriske bedrifter. Museet gør videnskab og kunst sjovt og tilgængeligt for børn.

Dagsture fra Firenze

Pisa
Kendt for sit ikoniske skæve tårn og den smukke Piazza dei Miracoli. Besøg det skæve tårn, der er en af verdens mest berømte bygninger, og tag en tur op til toppen for en fantastisk udsigt over byen. Udforsk også katedralen, dåbskapellet og Camposanto Monumentale, der er en smuk kirkegård med imponerende fresker.

Siena
En charmerende middelalderby kendt for sin imponerende katedral og den berømte hestevæddeløb, Palio di Siena. Besøg Piazza del Campo, en af Europas mest betagende pladser, og udforsk de smalle gader og historiske bygninger. Katedralen i Siena er et mesterværk af gotisk arkitektur og rummer mange kunstværker.

San Gimignano
En malerisk by med middelaldertårne og smalle gader. San Gimignano er kendt som “byen med de smukke tårne” og har bevaret mange af sine middelalderlige bygninger. Tag en spadseretur gennem de charmerende gader, besøg de historiske kirker og nyd den fantastiske udsigt over det toscanske landskab.

Chianti-regionen
Kendt for sine vinmarker og vingårde, hvor du kan smage på nogle af Toscanas bedste vine. Tag en tur gennem de bølgende bakker og besøg lokale vingårde for at lære om vinproduktionen og smage på Chianti Classico. Udforsk også de charmerende landsbyer som Greve in Chianti og Radda in Chianti.

Lucca
En historisk by med velbevarede bymure og charmerende piazzaer. Tag en cykeltur eller gåtur langs de gamle bymure for at nyde en fantastisk udsigt over byen og det omkringliggende landskab. Besøg også katedralen San Martino, Piazza dell’Anfiteatro og de mange smukke kirker og paladser i byen.

Arezzo
En by kendt for sin rige historie og kunst. Besøg Basilica di San Francesco, der rummer Piero della Francescas berømte fresker, og udforsk Piazza Grande, en af Italiens mest maleriske pladser. Arezzo er også kendt for sin antikvitetsmarked, der tiltrækker samlere fra hele verden.

Volterra
En gammel etruskisk by kendt for sine alabastarbejder og velbevarede ruiner. Besøg det etruskiske museum, der rummer en imponerende samling af artefakter, og udforsk de romerske ruiner, herunder et amfiteater og bymure. Tag også en tur til Palazzo dei Priori, et af Italiens ældste rådhuse.

Cortona
En malerisk by beliggende på en bakketop med en fantastisk udsigt over Val di Chiana. Cortona er kendt for sine smalle gader, historiske bygninger og kunstmuseer. Besøg Museo dell’Accademia Etrusca for at lære om byens etruskiske historie, og tag en spadseretur til Basilica di Santa Margherita for en betagende udsigt.

Montepulciano
En charmerende by kendt for sine vinmarker og produktion af Vino Nobile di Montepulciano. Tag en tur gennem de smalle gader, besøg de historiske paladser og smag på den berømte vin på en af de lokale vingårde. Besøg også Piazza Grande og katedralen, der er kendt for sin imponerende facade.

Montalcino
En by kendt for sin Brunello-vin og smukke landskaber. Tag en tur til en af de lokale vingårde for at smage på Brunello di Montalcino og lære om vinproduktionen. Udforsk også den historiske bydel og besøg Rocca di Montalcino, en middelalderborg med en fantastisk udsigt over det toscanske landskab.

Spørgsmål og svar om Firenze

Pisa
Kendt for sit ikoniske skæve tårn og den smukke Piazza dei Miracoli. Besøg det skæve tårn, der er en af verdens mest berømte bygninger, og tag en tur op til toppen for en fantastisk udsigt over byen. Udforsk også katedralen, dåbskapellet og Camposanto Monumentale, der er en smuk kirkegård med imponerende fresker.

Siena
En charmerende middelalderby kendt for sin imponerende katedral og den berømte hestevæddeløb, Palio di Siena. Besøg Piazza del Campo, en af Europas mest betagende pladser, og udforsk de smalle gader og historiske bygninger. Katedralen i Siena er et mesterværk af gotisk arkitektur og rummer mange kunstværker.

San Gimignano
En malerisk by med middelaldertårne og smalle gader. San Gimignano er kendt som “byen med de smukke tårne” og har bevaret mange af sine middelalderlige bygninger. Tag en spadseretur gennem de charmerende gader, besøg de historiske kirker og nyd den fantastiske udsigt over det toscanske landskab.

Chianti-regionen
Kendt for sine vinmarker og vingårde, hvor du kan smage på nogle af Toscanas bedste vine. Tag en tur gennem de bølgende bakker og besøg lokale vingårde for at lære om vinproduktionen og smage på Chianti Classico. Udforsk også de charmerende landsbyer som Greve in Chianti og Radda in Chianti.

Lucca
En historisk by med velbevarede bymure og charmerende piazzaer. Tag en cykeltur eller gåtur langs de gamle bymure for at nyde en fantastisk udsigt over byen og det omkringliggende landskab. Besøg også katedralen San Martino, Piazza dell’Anfiteatro og de mange smukke kirker og paladser i byen.

Arezzo
En by kendt for sin rige historie og kunst. Besøg Basilica di San Francesco, der rummer Piero della Francescas berømte fresker, og udforsk Piazza Grande, en af Italiens mest maleriske pladser. Arezzo er også kendt for sin antikvitetsmarked, der tiltrækker samlere fra hele verden.

Volterra
En gammel etruskisk by kendt for sine alabastarbejder og velbevarede ruiner. Besøg det etruskiske museum, der rummer en imponerende samling af artefakter, og udforsk de romerske ruiner, herunder et amfiteater og bymure. Tag også en tur til Palazzo dei Priori, et af Italiens ældste rådhuse.

Cortona
En malerisk by beliggende på en bakketop med en fantastisk udsigt over Val di Chiana. Cortona er kendt for sine smalle gader, historiske bygninger og kunstmuseer. Besøg Museo dell’Accademia Etrusca for at lære om byens etruskiske historie, og tag en spadseretur til Basilica di Santa Margherita for en betagende udsigt.

Montepulciano
En charmerende by kendt for sine vinmarker og produktion af Vino Nobile di Montepulciano. Tag en tur gennem de smalle gader, besøg de historiske paladser og smag på den berømte vin på en af de lokale vingårde. Besøg også Piazza Grande og katedralen, der er kendt for sin imponerende facade.

Montalcino
En by kendt for sin Brunello-vin og smukke landskaber. Tag en tur til en af de lokale vingårde for at smage på Brunello di Montalcino og lære om vinproduktionen. Udforsk også den historiske bydel og besøg Rocca di Montalcino, en middelalderborg med en fantastisk udsigt over det toscanske landskab.


Firenze er en by, der kombinerer kunst, kultur og gastronomi på en unik måde. Med sine ikoniske seværdigheder, fantastiske madkultur og autentiske atmosfære er Firenze en destination, der har noget for enhver smag. Uanset om du udforsker de historiske seværdigheder, nyder en autentisk toscansk middag, eller slentrer gennem de livlige gader i det historiske centrum, vil Firenze fortrylle dig med sin skønhed og mangfoldighed. Hvilken oplevelse ser du mest frem til at udforske i Firenze? Del dine tanker i kommentarfeltet nedenfor!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *