Utzon Center i Aalborg

Utzon Center er en arkitektonisk perle beliggende på havnefronten i Aalborg. Bygningen er tegnet af den kendte arkitekt Jørn Utzon (og hans søn Kim Utzon), som også stod bag det verdensberømte Operahus i Sydney.

Jørn Utzon voksede op i Aalborg, og netop derfor er Utzon Centeret placeret på Aalborgs havnefront. Her havde Utzon sin daglige gang til og fra skole. Utzon centeret stod færdigt i 2008, og blev derved det sidste værk opført af Jørn Utzon inden hans død. Herved står Centeret i dag som en hyldest til den dygtige danske arkitekt.

image

Under tagene

Centeret er et samlingssted for kreative sjæle og rummer alt indenfor arkitektur, design og kunst samt en kulinarisk oplevelse. Under bygningens tage finder du nemlig arkitektstuderende med deres undervisningslokaler, samt spændende udstillinger, som bliver udskiftet jævnligt. Herudover finder du et rum der er designet særligt til en Spidsgatterbåd, tegnet af Jørn Utzons far.Dette rum er helt unikt i dets former samt lysindfald. Du kan også holde møder og konferencer på centeret i Det Obelske Auditorium på 1. sal med udsigt ud over Limfjorden.

I bygningens midte finder du en hyggelig atriumgård, hvor der er placeret en gynge samt lidt borde og stole.Hermed indbyder gården til at blive brugt af de besøgende. Sidst men ikke mindst har du mulighed for at spise på Restaurant JØRN, som ligger med udsigt direkte ud mod havnefronten.

utzon center aalborg

Operahuset i Sydney

Tagene på Utzon Centeret er inspireret af sejlene på skibe – ligesom Operahuset i Sydney. Og netop Operahuset kan du finde masser af materialer omkring inde i centeret. Du finder arkitekttegninger, modeller, film med forklaring af arkitekturen samt flotte billeder af den imponerende bygning.

Nu har vi selv besøgt Operahuset i Sydney, og bygningen stopper aldrig med at imponere os. Vi har været på guidede ture i Operahuset og vi har været til flere forestillinger derinde, og herved har vi set bygningen fra alle leder og kanter. Alligevel opdager man konstant nogle nye detaljer, hvilket gør at bygningen er helt unik af sin slags.

utzon center aalborg

Udstillinger

Nu er vi store beundrere af arkitektur, så vi blev hurtigt imponerede over hvad der mødte os i udstillingshallen. Den første udstilling vi mødte viste os en tidslinje med kunstmuseer gennem tiden. Vi blev taget igennem forskellige stilperioder og der var fyldt med billeder af nogle af verdens største arkitektoniske mesterværker. Og hvorfor så lige kunstmuseer? Jo ser du – i dag er det efterhånden normen, at kunstmuseer ikke kun skal rumme en masse inspirerende kunst, men at selve bygningen skal være et kunststykke i sig selv. Derfor findes der i dag et utal af fantastiske museumsbygninger verden over, og disse bygninger kan du lære mere om hos Utzon Center.

aalborg utzon center 3

Herudover er der også en udstilling der afspejler et projektforslag til Silkeborg Museet. Her er det muligt at se tegninger, færdige figurer og du kan endda tage et par VR briller på (virtual reality). Herved kan du tage et kig indenfor og se hvordan museet ville have set ud. Der er to par briller, så du både kan se museet inde- og udefra.

aalborg utzon center

Har du besøgt Utzon Center?

Save

Skriv en kommentar