En guide til transport i New York

Jeg vil her gå lidt i dybden med de muligheder du har for transport i New York, for lad os da blot indse at mulighederne er mange. Først og fremmest har de et effektivt subway system, hundredvis af buslinjer og meget mere. Det kan måske virke en smule uoverskueligt, men jeg vil her sætte jer ind i alt hvad i behøver at vide om transporten i New York.

BOOK REJSEN: FLYHOTELBILLEJEOPLEVELSER

Støt Opdagelse.dk og book rejsen gennem vores affiliate links

DSC00897

Til fods

Det er efter min bedste overbevisning, at du får mest ud af at se byen til fods. Som i så mange andre storbyer er en stor del af oplevelsen at se byen og alle dens små kringelkroge, og derfor bruger jeg oftest så meget af min tid som muligt på bare at spadsere rundt. Sørg dog for at have godt fodtøj samt rigeligt med væske på de lange varme dage. Har du brug for et kort over byen kan du garanteret få dette på dit hotel, eller hent et offline kort over byen til din smartphone (husk at loade kortet inden rejsen!).

Cykel

Nu er New York ikke den mest cykelvenlige by i verden, men en anden god måde at se byen på er via cykel. Her får du stadig stadig alle oplevelserne med fra den indre by, men i et langt hurtigere tempo end til fods. Du kan hermed nå meget mere. Siden maj 2013 har New York tilbudt turister og lokale at bruge deres blå City Bikes. Selvfølgelig er det ikke gratis. Du kan læse meget mere om disse City Bikes, priserne og gode ruter på www.citibikenyc.com.

Taxi

Man er næsten nød til at prøve en tur i de gule taxier, der står som et ikon for byen. Priserne er en del lavere end herhjemme, men til gengæld kan du nemt risikere, at skulle sidde i taxien længere tid end det ville have taget at have gået. Der er nemlig en hel del trafik i New York. Overvej derfor om det kan betale sig. Der findes en hjemmeside hvor du kan beregne på prisen inden du tager turen – www.nyc.taxiwiz.com.

Lej en bil

Jeg vil ikke umiddelbart anbefale dig at leje en bil, hvis formålet er, at bruge den til at komme rundt til seværdighederne i New York. Vejene kan ofte være ret kompakte og fyldt med gule taxier der ikke ønsker at dele vejen. Herudover er det helt umuligt at finde en parkeringsplads. Hvis du skal en tur udenfor byen er det selvfølgelig værd at overveje. Jeg har fundet en liste over biludlejningsfirmaer på www.ny.com.

Subway

Der burde være en Subway i alle byer. Det er nemt og bekvemt og man kommer frem til destinationen på ingen tid. Sybwaysystemet i New York er nemt at finde ud af, og du kan købe forskellige billettyper ved de mange automater. En enkelt billet koster $2.50 men skal du være i New York i f.eks. 7 dage og har planlagt at tage undergrunden meget bør du overveje et metrokort til $30 – her kan du køre ubegrænset antal gange i 7 dage. Men pas lidt på hvem du omgåes når du køber billetter! Da jeg selv skulle købe min første metrobillet ved en sådan automat blev jeg mødt af en mand der nærmest rev mine metropenge ud af hånden på mig, og “hjalp” mig med at købe en billet – selvom jeg jo havde nogenlunde styr på det selv. Derefter ville han sørme have penge for det.

Bus

Har du købt et metrokort kan du ligeledes benytte det i de lokale busser med undtagelse af express busserne. I New York finder du mere end 4000 busser, og disse busser tilbyder flere ruter, som ikke tilbydes af metrosystemet. Med busserne kan du blandt andet nemt besøge områderne uden for byen. Busserne i New York er ikke det hurtigste transportmiddel, i det de stopper ca ved hver anden gadeblok, men til gengæld har du tid til at se byen.

Cruise og færger

En lidt alternativ form for transport er til vands. Hvis du ønsker at se byen fra vandet findes der et stort udvalg af cruises der tilbyder dig en guided tour i New York, en lækker middag osv. Ønsker du blot at blive transporteret fra A til B kan du benytte dig af forskellige færge selskaber:

  • The Ellis Island/Liberty Island Ferry: Tag med færgen ud til Staten Island og Frihedsgudinden. Turen koster $8 for voksne $6 for senior og $3 for børn.
  • The Staten Island Ferry: Denne færge er hovedtransporten mellem beboelsen på Staten Island og Manhatten, og er formentlig tiltænkt de lokale. Færgeturen er gratis – og det bedste af det hele er, at man kommer ud forbi Frihedsgudinden undervejs. Så dette er et godt alternativ.
  • The New York Waterway: Ønsker du at tage til Tarrytown, Weehawken, Hoboken, Jersey City, Long Island Queens eller the Liberty Science Center? Så kan du klart overveje at tage med New York Waterway.

Flere transportmidler

I bund og grund kunne denne liste være uendeligt lang, for der er så mange mulige måder for transport i New York. Ud over de der er skildret på listen, så vi også:

  • Vi så flere grupper der blev transporteret med limousine ind til Times Square.
  • Omkring Central Park har du mulighed for at hoppe på en hestevogn.
  • Du kan tage en tur henover byen i en helikopter.

 

BOOK REJSEN: FLYHOTELBILLEJEOPLEVELSER

Støt Opdagelse.dk og book rejsen gennem vores affiliate links

 

Hvordan kommer du frem i New York?

Skriv en kommentar