Tips til at flyve med en baby

Vi har været ude på flyveture med vores datter Andrea – med alt lige fra langdistance flyvninger til New York samt ture til Jerusalem og Dubai. Vi synes selv at vi lærer nogle nye erfaringer for hver gang, og vi har efterhånden lært det vigtigste er at forberede sig godt hjemmefra. Vi vil derfor dele ud af de tips og tricks vi har lært ved at flyve med en baby.

fly_med_baby2

Første flyvetur med en baby

Det kan være nervepirrende at skulle rejse med en baby for første gang. Det kan virke uoverskueligt at finde ud af hvad man skal medbringe, hvad reglerne er for bagage og hvordan man håndterer sin baby på selve flyvningen. Ærligt – vi var selv nervøse op til vores første flyvetur, da vi valgte at tage til Dubai med Andrea på blot 4 måneder, men rejsen gik over al forventning.

Hvordan er dit barn af sind? Det kan være værd at tage dette med i din betragtning inden du booker rejsen. F.eks. er vores datter Andrea utroligt rolig af sind, og er god til at sove både til middag og om natten, og har desuden aldrig været irritabel når vi har stillet hende i nye situationer. Havde dette ikke været tilfældet ville vi formentlig have ventet med at rejse ud, for ikke at udsætte hende og os selv for en dårlig oplevelse. En ferie skal jo helst være en fornøjelse for hele familien, hvor der er tid til at give masser af omsorg til de kære små.

Hvilken alder er nemmest at flyve med?

Vores erfaring siger, at det er langt lettere at flyve med helt små børn (under et år og gerne yngre). I denne periode er de mere nysgerrige, legesyge og sultne og bliver langt hurtigere stillet tilfredse. Når dit barn begynder at nærme sig de to år stiller de nemlig også krav til aktiviteter omkring dem og bliver lettere irriterede på omgivelserne. Så efter vores mening skal man blot se at komme afsted – og jo før jo bedre. Vælg eventuelt at tage på en hyggelig sommerferie sydpå som familie hvor i kan tilbringe masser af tid sammen med jeres nyfødte.

fly_med_baby

Bestil billetter – Hvor gør du af din baby i flyet?

Når du bestiller billetter, og skal medbringe en baby har du flere muligheder:

  1. På dit skød: Frem til dit barn er 2 år gammelt (de må herved ikke være fyldt 2 år inden hjemrejsen) kan du få lov til at have ham/hende til at sidde på dit skød under flyvningen. Det kan dog være en tung og ubekvem fornøjelse særligt hvis dit barn er i den ældre ende af skalaen. Til gengæld koster det kun et mindre gebyr at medbringe din baby på denne måde – det koster omkring 120kr.
  2. Babybassinet: På langdistanceflyvninger er det muligt at låne en baby bassinet (en lift monteret til væggen). Dette er utroligt praktisk hvis man har en lang flyvning og man ønsker at ens baby skal få lidt uforstyrret søvn. Vi har flere gange fået tildelt nogle pladser forrest i flyet, hvor det var muligt at montere liften. Bemærk dog at der er en øvre grænse ved brug af lift med hensyn til hvor meget dit barn må veje. Den maksimale vægt varierer fra flyselskab til flyselskab. Desuden frarådes montering af lift i mindre fly, hvis man selv har lange ben, da benpladsen pludselig bliver meget trang. Hvis du ønsker en baby bassinet skal du huske at bestille den hjemmefra. Kontakt flyselskabet herom hvis ikke det er muligt at tilvælge det under din booking. Men ellers er personalet flinke til at hjælpe dig når du kommer ombord.
  3. Særskilt sæde: Du har også mulighed for at bestille et særskilt sæde til dit barn. Husk dog at dit barn ikke bør sidde oprejst selv før at det kan sidde selv. Hvis dit barn optager et sæde i flyet betaler de ligeledes prisen herfor.

På alle vores flyvninger har vi bare siddet med Andrea på skødet. Vi har dermed kun bestilt to sæder, men ofte har vi været heldige med at flyet ikke har været fyldt, og at vi dermed har kunnet få et ekstra sæde til deling, hvor Andrea har kunnet sove imellem os. Vi er også flere gange blevet tilbudt at komme op foran på forreste række til sæderne hvor det er muligt at placere et baby bassinet (men kunne også bare have bestilt det hjemmefra, men vi finder det ikke nødvendigt). Ved disse sæder er der ekstra god benplads, men til gengæld har du ikke mulighed for at lægge tasker med legetøj under sædet foran dig. Og vi finder det utroligt vigtigt at kunne have legetøjet lige ved hånden frem for at man skal op og grave i bagageklappen over dig.

Hvad må man have med i pusletasken?

Forud for vores flyrejser har vi undersøgt reglerne for bagage, og har sørget for at pakke håndbagage-kufferten praktisk i forhold til hvad vi skulle bruge undervejs. Det er lidt som at pakke pusletasken til en almindelig tur ud i det fri – da du blot skal medbringe de ting du er vant til at bruge i hverdagen. Her skal det blot strække til en længere periode, og det ville være surt at stå og mangle noget når først taskerne er tjekket ind.

Vi har f.eks. medbragt disse ting i håndbagagen: Bleer, skiftetøj, vådservietter, bleposer, håndsprit, masser af stofbleer, sutteflasker, modermælkserstatning, vandflaske, tandbørste, varm dragt til før og efter flyvningen, en dyne og masser af legetøj til at aktivere hende. Så groft sagt: alt hvad du tror at du skal bruge til bleskift, madning og underholdning.

fly_med_baby4

Vores bedste tip: Surprise med nyt legetøj

Rejser du med en baby, er dette nøglen til succes. Sørg for at pakke en masse flyvenligt legetøj (som ikke bliver væk under sæderne). Servér et stykke legetøj af gangen, og lad være med at tage et nyt stykke legetøj frem før dit barn bliver utilfreds. Bliv ved med at give barnet ét nyt stykke legetøj af gangen således at det konstant bliver ovarrasket og fornøjet. Og husk at fjerne det gamle legetøj igen, så du senere kan bruge det igen. Hvis du tager alt legetøj op på én gang vil det overraskende element blive ødelagt, og barnet vil blot vælge sit favoritlegetøj indtil at de bliver trætte af det – og så har du ikke noget nyt og spændende som de ikke allerede har fravalgt. Det har virket rigtig godt for os med disse små overraskelser. Medbring barnets yndlingsbamse samt barnets favoritlegetøj, og køb evt et nyt stykke legetøj til turen.

Hvad gør man hvis baby græder?

Dette er nok vores største frygt forud for vores rejser; At vores datter skulle ende ud i en utrøstelig gråd. For man sidder pludselig i uvante omgivelser, og har ikke mulighed for at nurse hende som man plejer, men også fordi at man ikke ønsker at irritere sine medpassagerer. Det bedste man kan gøre i situationen er dog at glemme alt om omgivelserne omkring én, og at man blot har fokus på sin baby og dets behov helt uden at lade sig stresse.

Frem med noget legetøj, find nogle snack frem, syng for dit barn, eller lad det kigge om på passagererne på sædet bag dig. Utroligt nok virker det sidstnævnte helt vildt godt – og passagererne plejer som regel at være meget modtagelige for babycharme. Om ikke andet er de heller ikke interesserede i at høre på skrig og skrål.

Undgå at din baby får propper i ørerne

Et godt og afprøvet trick er, at give dit barn mad når i letter og lander. Hvis du stadig ammer er dette det helt rette tidspunkt, og hvis dit barn er på flasken kan du blot bede om hjælp fra stewardessen til at opvarme mælken, således at vi kunne starte fodringen netop som flyet satte i gang, eller når man var tæt på en landing. Når dit barn er ældre kan små snacks også hjælpe. Når du giver dit barn mad, hjælper du det med at synke (og med at tænke på noget andet), og dermed undgå propperne i ørerne.

fly_med_baby3

Klapvogn: Lufthavne og mellemlandinger

Hvor gør man lige af sin baby på mellemlandinger? Er dette et underligt spørgsmål? Nej, for typisk har man ikke en klapvogn til rådighed, og dit barn har måske brug for hvile og søvn.

Nogle lufthavne har klapvogne til rådighed, som man kan låne, men vi har sjældent kunne finde dem! Kun på en enkelt flyvning har vi fået udleveret en klapvogn så snart vi trådte ud af flyet, men da det hører til sjældenheden er vi begyndt at medbringe en særlig lille GB Pockit klapvogn (læs anmeldelse), som kan slås sammen og medbringes som håndbagage. Det har været utroligt nyttigt at have denne klapvogn på vores rejser – især også når der er langt mellem gates osv, hvor det bliver tungt at løfte rundt på en baby. Desuden får vores GB Pockit klapvogn utroligt mange rosende ord med på vejen af andre rejsende familier samt flypersonale som alle synes at den er utroligt handy – så det er bestemt et godt og fornuftigt køb til rejsende familier.

Hvornår på dagen er det bedste rejse-tidspunkt?

Undgå mellemlandinger og korte flyveture om natten: Hvis du har muligheden for det, bør du helt sikkert undgå mellemlandinger og korte flyveture om natten, da du her vil vække dit barn og forstyrre deres rytme. For én ting er at du skal vække dem. Det kan alle nok leve med, men du kommer til at sidde i en halv time med en gnaven baby, der skal sidde fastspændt i en sele på dit skød mens flyet lander, og det er knap så sjovt – og jeg lover jer for at det bliver en lang halv time! Vi har haft vores klart dårligste flyoplevelser på denne måde, og de kunne nemt have været undgået.

Kortere flyveture: Hvis du har en kort distance bør du tage et fly til formiddag eller middag. Planlæg det gerne med at dit barn kan tage sig en lur i flyet. Men ellers er det altså også muligt at underholde en baby med en masse legetøj og lidt snacks.

Langdistance flyvning: Her vil vi klart anbefale, at man så vidt muligt sørger for at din baby skal sove undervejs, da det ellers bliver en lang flyvetur. Vælg derfor en aften / nat flyvning, hvoraf den længste strækning passer nogenlunde med barnets normale sovetider.

Hvad er jeres bedste tips til at flyve med en baby? Skriv dem gerne i kommentaren…

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Skriv en kommentar