Vores bedste tips til at få børn til at sove på rejsen

Sommerferie-sæsonen er lige rundt om hjørnet, og mange danske familier drager sydpå mens andre bliver hjemme idet de frygter f.eks. flyveturen eller den lange køretur med små børn. Det kan også være at det er ønsket om ikke at hive børnene ud af deres vante rutiner, og andre er måske bange for om man kan få sit barn til at sove i bilen, i flyet eller på hotellet. Det er naturligt at være bekymret for disse ting, og det er naturligt at være nervøs for at kaste sig ud i det ukendte.

Vi har rejst en del med vores børn gennem de seneste år, og her på bloggen deler vi ud af vores erfaringer omkring at rejse med børn. Læs f.eks. vores tips til at flyve med en baby, eller tips til at spise ude med børn. Dette indlæg skal handle om vores bedste tips til hvordan du får dine børn til at sove på rejsen – både mens du er på farten og når du ankommer ved destinationen.

hotel-sixtus-middelfart

Gennemtænk soveforholdene på destinationen

Det kan hurtigt blive en rodet affære at skulle dele soveværelse som familie. Vi har 2 børn – Andrea på 2,5 og Wilfred på et halvt år. Og vores kære Wilfred kan stadig godt vågne mange gange i løbet af natten for f.eks. at skulle have sutten. Så vi ville da selv være bekymrede for at skulle dele et værelse alle 4. Det var aldrig et problem, da vi bare var 3. Men i dag ville vi nok begynde at overveje et ekstra værelse. Herved kan man forældre også få lov til at nyde lidt fred og ro mens børnene sover inde ved siden af. Man kan også vælge fortsat anvende ét værelse, og her kan man tænke lidt alternativt hvis man har mere end et barn. Vi har hørt om folk der sætter den ene seng i badeværelset, gangen eller endda i skabet.

Sørg for at have de rette senge til rådighed

Dette er forhåbentligt åbenlyst, men hvis du rejser med små børn er det vigtigt at du husker at booke en babyseng på hotellet. Dette gøres nemmest ved blot at sætte det som et kriterie når du gennemfører din booking. Du kan naturligvis også vælge at medbringe din egen hvis barnet er mere trygt ved dette. Sørg desuden for at sengene er slået ud ved ankomst. Der er ikke noget værre end at ankomme sent til et hotel og mangle en opslået seng.

Ved tidsforskel

Vi har flere gange rejst på rejser med børn, hvor der har været tidsforskel. Og her er den vigtigt, at man straks indstiller sig efter den nye tid. Dette gør vi typisk allerede i det øjeblik vi f.eks. sætter os ind i flyveren. Det er dog ikke altid at dette går lige vellykket, og her skal man blot afsætte et par dage til at komme ind i den nye rytme. Hermed sagt, at det er en god ide at have lidt ro omkring sig til at udføre de sædvanlige putte-ritualer osv. Og sørg for at vække dit barn til det sædvanlige faste tidspunkt om morgenen, eller forsøg på at lade det sove videre hvis det vågner for tidligt.

Bibehold jeres natterutiner

Det vigtigste tip vi kan give er, at gøre præcist som du plejer. For vores børn er natterutinerne utroligt vigtige, og vi gør det på en helt bestemt måde hver eneste aften, og vi hygger os altid med putningen. Sørg så vidt muligt for at bibeholde de sædvanlige natterutiner. Medbring velkendte bamser og egen dyne og lad putte-ritualerne forgå i fuldkommen den samme rækkefølge som derhjemme. Hvadend om det er med et bad inden sengetid, godnatlæsning eller sange.

Flensborg

Afprøv hjemmefra

Hvis du anvender en rejseseng på rejsen kan du med fordel afprøve den et par dage i forud for rejsen, så jeres barn kan vænne sig til de nye omgivelser. Hermed mindsker i rísikoen for total sammensmeltning på selve rejsen. Hvis du har et lidt ældre barn kan det være en god ide at snakke med barnet om de nye soveforhold der vil komme i de kommende dage.

Planlæg rejsetid omkring dit barns sovetid

Det klart bedste tidspunkt at køre / flyve på, er mens at dit barn sover. Hermed virker turen ikke så uoverskueligt lang for dine børn, og formentlig heller ikke for jer selv. For det er hårdt arbejde at beskæftige små børn så mange timer i en bil, eller når man sidder indeklemt i et fly. Så sørg altid for at planlægge turen ud fra dit barns døgnrytme. Skal du flyve en lang flyvning fiver det f.eks. god mening at flyve om natten således at barnet følger sin døgnrytme.

Medbring de rette hjælpemidler

Husk at medbringe alle de hjælpemidler der til dagligt hjælper dit barn med at sove. Om det er en bamse, en sutteklud, en sut eller noget helt fjerde. Det gælder om så vidt muligt at holde sig til de faste rutiner vi har i hverdagen.

Sørg for at dit barn er veludhvilet

Det er utroligt vigtigt at dit barn for nok søvn på rejsen. Ikke blot for barnets ve og vel, men bestemt også for din skyld. Trætte børn kan hurtigt blive lidt fnidrede og særligt små børn kan pludselig vise sig at blive nogen små ballademagere der ikke ønsker at gå hverken til højre eller venstre. Ifølge vores erfaringer er børn der har fået rigeligt med søvn altid langt mere medgørlige. Derfor kan det være vigtigt at dit barn er godt veludhvilet forinden en lang flyvetur, køretur eller blot forud for en dag på farten på destinationen.

Mount-of-olives-2_Jerusalem_Israel

Husk middagsluren

Hvis dit barn stadig sover middagslur, så bør du gøre dit bedste for at planlægge dagen omkring det. Undlad at gå ind i den store spændende forlystelsespark 10 min før sovetid, men sørg i stedet for at barnet har fået lov til at lege godt igennem og at barnet har fået en tør ble og et godt solidt måltid. Og hjælp hernæst jeres barn til at sove – om det så er på hotelværelset, i en barnevogn eller en klapvogn. Jeres familietid bliver langt bedre når børnene er veludhvilede, for trætte børn kan resultere i rent kaos. Er det ikke muligt at få dit barn til at sove, bør du i stedet planlægge med at barnet skal tidligt i seng, da det ellers kan risikere at brænde fuldstændigt på i de sene aftentimer.

Skærm af for lyset

Det er meget forskelligt fra hotelværelse til hotelværelse hvordan de er indrettet, og hvor lys-igennemtrængende værelsets gardiner f.eks. er. Vi sørger altid for at finde et skyggefyldt hjørne på hotelværelset, hvor vi kan placere krybben, og hvis dette ikke er tilgængeligt sørger vi for at skærme vinduerne lidt af. Medbring evt. et par sorte plastikposer + tape for at lukke lyset ude.

Husk at slappe af

Lad ikke jagten på søvn ødelægge ferien. Det er okay at bryde et par regler, og at lade børnene være lidt længere oppe eller at springe en lur over. Hvis blot det medvirker at i samlet set får en bedre ferie. Det har vi selv gjort et par gange, og børn tager ikke skade af ikke at sove hvis blot de har det sjovt. Jeg ville dog tænke mig om to gange før jeg slæbte trætte børn med til et “voksen-kedeligt” museum eller lignende. Så alt med måde.

Tilbage i vante rutiner

Somme tider er det sværeste ved rejsen, at komme tilbage til de normale rutiner. Måske børnene har fået lov til at være ekstra sent oppe. Eller måske er børnene blevet forkælet en tand for meget på ferien, og det kan derfor være svært at finde tilbage. Men sørg for at gøre det på så få dage som muligt, og ryk eventuelt sengetiden med ca en halv time hver dag, indtil at i rammer den ønskede og sædvanlige sengetid.

aalborg_comwell_hotel_babyseng

 

Hvad er jeres bedste tips til at få børn til at sove på ferien?

Skriv en kommentar