9 ting vi har lært efter at være flyttet til Italien

Nu har vi boet i Italien i godt 2 måneder, og det har været en tid med en masse tilvænning, udfordringer og en hulens masse nye oplevelser. Allerede på vores første dag i Italien blev vi mødt af sure italienere, men siden da har vi haft en masse gode oplevelser og stunder. Det har været en spændende tid, hvor vi har lært en masse om den italienske kultur og livsstil. Og vi har i den grad oplevet nogle kulturforskelle som man lige skal vænne sig til. Vi siger bestemt ikke at vi har lært det hele, men blot at vi allerede nu har mærket nogle markante forskelle. Så her er en liste med 9 ting vi har lært efter vi er flyttet til Italien.

vietri sul mare

1. Hav tålmodighed

Dette er virkelig nødvendigt at have tålmodighed i Italien! Uanset hvor du går hen. Italienerne har ikke travlt – om det så er i supermarkedet eller på kommunen. Vi har flere gange stået i en kø i supermarkedet eller på apoteket, hvor vi var den næste i kø, men hvor der blev taget lidt for god tid til lige at snakke med forrige kunde efter endt handel. Og især på de forskellige kommunekontorer gælder det om at have tålmodigheden i top. Her kan man nemlig sidde i kø i timevis og vente på at det bliver ens tur, og når man så endelig kommer igennem, så er der en hulens masse papirarbejde og besværlige arbejdsgange der tager en krig om at komme igennem.

2. Det er helt okay med vilde parkeringer

En ting vi har grint meget af efter at vi er flyttet til Italien, er de somme tider vanvittige parkeringer de lokale laver. Og det gælder alt fra at holde oppe på fortorvet, midt i fodgængerfeltet eller måske bare midt i en rundkørsel. Folk virker til at være fuldstændigt ligeglade, eller også har man blot fundet sig et system hvor det fungerer for alle. I vores hovede virker mange af disse parkeringer helt gak gak, men hernede er det blot hverdag. Vi bor i Salerno – en by hvor der ikke er mange gratis parkeringspladser, og der er derfor rift om de få gratis pladser der er. Og så bliver folk blot lidt kreative.

3. Den kommunikative kørsel

Til at starte med tænkte vi at italienerne var vanvittige når de blev lukket bag rettet. F.eks. gælder reglerne om vigepligt ikke som derhjemme, og der bliver dyttet af dig hvis ikke du bare kører ud. I Italien er vigepligt mere en guideline, og blot en indikation om at du nu skal flette sammen med de andre biler. En af de første dage i Vietri Sul Mare stod vi ved et af de større kryds og betragtede trafikken, og så hvordan biler fra 5 retninger formåede at flette sammen på kryds og på tværs, og hvordan alle bilerne lige så stille trillede igennem trafikken uden de store stop. Dette kan kun lykkedes pga. den gode kommunikation bilerne imellem. Herudover er sporene hvor bilerne kører også mere en guideline, og der er ofte altid plads til endnu et spor for en vild overhalning. Og så har de nogle helt særlige rundkørsler, hvor man både kan køre til højre og venstre. Det kræver altså lidt tilvænning!

4. Billige pizzaer og kage

En ting der har chokket os lidt er priserne. Nu bor vi selvfølgelig i Syditalien hvor pengene ikke er så store, så derfor kan prisniveauet selvfølgelig godt være lavere. Men f.eks. koster det 3 euro for en magharita pizza som standard, og du kan nemt få et stort kagebord for under 5 euro.  Ja faktisk koster et enkelt stykke kage typisk mellem 0,50 – 1 euro. Nu skal det så måske siges at priserne selvfølgelig er noget helt andet hvis man tager ud på turistdestinationer. F.eks. var vi i en tur i Pompei hvor en pizza pludselig kostede 10 euro.

Vietri Sul Mare

5. Sprog og kropssprog

Hvis du blot skal på ferie i Italien er det længe fint at man kan tale engelsk i Italien. Ofte er der altid en engelsktalende til stede på meget turistede destinationer (hoteller, restauranter og seværdigheder) såfremt du befinder dig i de større byer. Så snart du kommer til det sydlige Italien og mindre byer skal du ikke forvente det store. Vi har jo valgt at flytte til Italien, og valgte derfor også at få italiensk undervisning forinden. For så snart man skal ud på kommunekontoret, eller ned i det lokale supermarked, så er det faktisk sjældent at de forstår så meget. Til gengæld vil de rigtig gerne kommunikere med én, og vi er flere gange blevet stoppet midt i et kryds af ældre italienske damer, som lige vil snakke med os om vores børn. Somme tider har vi forstået hvad de har sagt, og andre gange har vi måttet sige at vi ikke forstod. Og dette bliver ofte tolket som at de skal tale høje, hurtigere og med et voldsomt kropssprog. Og netop kropssproget er en vigtig del af den italienske tale, hvor blandt hænderne kommer meget i brug.

6. De elsker børn

Som nævnt bliver vi ofte stoppet på gaden, hvor italienere gerne vil komplimentere vores børn. Og faktisk bliver det meget hurtigt hverdag og man vænner sig til at blive stoppet for at snakke med vildtfremmede. Vores børn er desuden begge startet i institution hernede i Italien, og her er det tydeligt at mærke hvor stærke relationer der bygges mellem børn og personale. Vi ser børn der for en kæmpe krammer, eller kys på kinden, og der er generelt langt mere nærkontakt og varme end hvad vi har været vant til. Her adskiller kulturen sig meget fra det danske.

7. Siesta er pausetid og god mad

Man skal godt nok lige vænne sig til det her med siesta. Man skal planlægge dagen omkring det på en helt anden måde, idet rigtig mange butikker f.eks. har lukkede gennem siesta, og så er der selvfølgelig også at det rent faktisk bliver for ulideligt varmt at være udenfor henover sommeren. Nu var vi her kun i sensommeren, men 35 graders varme var rigeligt for os! En anden ting vi har bemærket ved siesta tiden, er hvordan der dufter i hele opgangen, af lækre varme italienske retter hver gang vi passerer i denne tidsperiode. Og det dufter himmelsk!

8. De spiser sent

Du ved måske allerede at de spiser sent i Italien. Ja faktisk er der mange restauranter der først åbner efter kl 19, og vi bor ved siden af en restaurant der først åbner kl 21. Det er helt vanvittigt set med danske øjne, og hvor gør man lige af børnene hvis man gerne vil ud og spise ved 21 tiden? (Og det er så en anden ting, for her i Italien er det normalt at børn er længe oppe. I Vietri Sul Mare hvor vi boede til at starte med, kunne vi høre børnene lege oppe på torvet helt frem til midnat). Du kan derfor ofte kende de bedste restauranter på at de er fyldte ved 21 tiden. Det er her de lokale tager ud for at spise, og hvis restauranter er fuld kl 19 kan det ske at det kun er turister.

9. De spiser rigtig mange retter

Hjemme i Danmark synes vi at man virkelig oppede sig hvis man fik både forret, hovedret og dessert. Her i Italien kan vi sidde ved et bord på en restaurant og se på de lokale italienere ved siden af os der bestiller op mod 7 retter til frokost. Og det er altså ikke små retter. Det er en stor salat, en stor pastaret efterfulgt af kød ret osv. Og vi har da efterhånden også lært at bestille flere retter, selvom at der nu nok går lidt før vi hopper med på de 7 retter.

IMG_8414
Salerno marked

 

Skriv en kommentar