20 ting vi har lært efter at være flyttet til Italien

Jeg skrev oprindeligt dette indlæg tilbage i oktober, efter at vi havde boet i Italien i 2 måneder. På det tidspunkt publicerede jeg en liste med 9 ting jeg havde lært efter at være flyttet til Italien, hvilket nu er blevet til 20 ting i dette indlæg. Og man må bare sige at læringskurven har fortsat derudaf. I skrivende stund har vi nu boet her i 9 måneder, og det har været en tid med en masse tilvænning, udfordringer og en hulens masse nye oplevelser. Allerede på vores første dag i Italien blev vi mødt af sure italienere, men siden da har vi haft en masse gode oplevelser og stunder. Det har været en spændende tid for os at bo her i Italien, hvor vi har lært en masse om den italienske kultur og livsstil. Og vi har i den grad oplevet nogle kulturforskelle som man lige skal vænne sig til. Vi siger bestemt ikke at vi har lært det hele, men blot at vi allerede nu har mærket nogle markante forskelle. Så læs med og se om du kan nikke genkendende til noget af nedenstående.

vietri sul mare

1. Hav tålmodighed

Dette er virkelig nødvendigt at have tålmodighed i Italien! Uanset hvor du går hen. Italienerne har ikke travlt – om det så er i supermarkedet eller på kommunen. Vi har flere gange stået i en kø i supermarkedet eller på apoteket, hvor vi var den næste i kø, men hvor der blev taget lidt for god tid til lige at snakke med forrige kunde efter endt handel. Og især på de forskellige kommunekontorer gælder det om at have tålmodigheden i top. Her kan man nemlig sidde i kø i timevis og vente på at det bliver ens tur, og når man så endelig kommer igennem, så er der en hulens masse papirarbejde og besværlige arbejdsgange der tager en krig om at komme igennem.

2. Det er helt okay med vilde parkeringer

En ting vi har grint meget af efter at vi er flyttet til Italien, er de somme tider vanvittige parkeringer de lokale laver. Og det gælder alt fra at holde oppe på fortorvet, midt i fodgængerfeltet eller måske bare midt i en rundkørsel. Folk virker til at være fuldstændigt ligeglade, eller også har man blot fundet sig et system hvor det fungerer for alle. I vores hovede virker mange af disse parkeringer helt gak gak, men hernede er det blot hverdag. Vi bor i Salerno – en by hvor der ikke er mange gratis parkeringspladser, og der er derfor rift om de få gratis pladser der er. Og så bliver folk blot lidt kreative.

3. Den kommunikative kørsel

Til at starte med tænkte vi at italienerne var vanvittige når de blev lukket bag rettet. F.eks. gælder reglerne om vigepligt ikke som derhjemme, og der bliver dyttet af dig hvis ikke du bare kører ud. I Italien er vigepligt mere en guideline, og blot en indikation om at du nu skal flette sammen med de andre biler. En af de første dage i Vietri Sul Mare stod vi ved et af de større kryds og betragtede trafikken, og så hvordan biler fra 5 retninger formåede at flette sammen på kryds og på tværs, og hvordan alle bilerne lige så stille trillede igennem trafikken uden de store stop. Dette kan kun lykkedes pga. den gode kommunikation bilerne imellem. Herudover er sporene hvor bilerne kører også mere en guideline, og der er ofte altid plads til endnu et spor for en vild overhaling. Og så har de nogle helt særlige rundkørsler, hvor man både kan køre til højre og venstre. Det kræver altså lidt tilvænning!

4. Billig pizza, kage og kaffe

En ting der har chokket os lidt er priserne. Nu bor vi selvfølgelig i Syditalien hvor pengene ikke er så store, så derfor kan prisniveauet selvfølgelig godt være lavere. Men f.eks. koster det 3 euro for en Margherita Pizza som standard, og du kan nemt få et stort kagebord for under 5 euro. Ja faktisk koster et enkelt stykke kage typisk mellem 0,50 – 1 euro og bestiller du en espresso koster det kun 1 euro. Nu skal det så måske siges at priserne selvfølgelig er noget helt andet hvis man tager ud på turistdestinationer. F.eks. var vi i en tur i Pompei hvor en pizza pludselig kostede 10 euro.

Vietri Sul Mare

5. Sprog og kropssprog

Hvis du blot skal på ferie i Italien er det længe fint at man kan tale engelsk i Italien. Ofte er der altid en engelsktalende til stede på meget turistede destinationer (hoteller, restauranter og seværdigheder) såfremt du befinder dig i de større byer. Så snart du kommer til det sydlige Italien og mindre byer skal du ikke forvente det store. Vi har jo valgt at flytte til Italien, og valgte derfor også at få italiensk undervisning forinden. For så snart man skal ud på kommunekontoret, eller ned i det lokale supermarked, så er det faktisk sjældent at de forstår så meget. Til gengæld vil de rigtig gerne kommunikere med én, og vi er flere gange blevet stoppet midt i et kryds af ældre italienske damer, som lige vil snakke med os om vores børn. Somme tider har vi forstået hvad de har sagt, og andre gange har vi måttet sige at vi ikke forstod. Og dette bliver ofte tolket som at de skal tale høje, hurtigere og med et voldsomt kropssprog. Og netop kropssproget er en vigtig del af den italienske tale, hvor blandt hænderne kommer meget i brug.

6. De elsker børn

Som nævnt bliver vi ofte stoppet på gaden, hvor italienere gerne vil komplimentere vores børn. Og faktisk bliver det meget hurtigt hverdag og man vænner sig til at blive stoppet for at snakke med vildtfremmede. Vores børn er desuden begge startet i institution hernede i Italien, og her er det tydeligt at mærke hvor stærke relationer der bygges mellem børn og personale. Vi ser dagligt børn der får en kæmpe krammer og et smækkys på kinden, og der er generelt langt mere nærkontakt og varme end hvad vi har været vant til. Her adskiller kulturen sig meget fra det danske.

7. Siesta er pausetid og god mad

Man skal godt nok lige vænne sig til det her med siesta. Man skal planlægge dagen omkring det på en helt anden måde, idet rigtig mange butikker f.eks. har lukkede gennem siesta, og så er der selvfølgelig også at det rent faktisk bliver for ulideligt varmt at være udenfor henover sommeren. Nu var vi her kun i sensommeren, men 35 graders varme var rigeligt for os! En anden ting vi har bemærket ved siesta tiden, er hvordan der dufter i hele opgangen, af lækre varme italienske retter hver gang vi passerer i denne tidsperiode. Og det dufter himmelsk!

8. De spiser sent

Du ved måske allerede at de spiser sent i Italien. Ja faktisk er der mange restauranter der først åbner efter kl 19, og vi bor ved siden af en restaurant der først åbner kl 21. Det er helt vanvittigt set med danske øjne, og hvor gør man lige af børnene hvis man gerne vil ud og spise ved 21 tiden? (Og det er så en anden ting, for her i Italien er det normalt at børn er længe oppe. I Vietri Sul Mare hvor vi boede til at starte med, kunne vi høre børnene lege oppe på torvet helt frem til midnat). Du kan derfor ofte kende de bedste restauranter på at de er fyldte ved 21 tiden. Det er her de lokale tager ud for at spise, og hvis restauranter er fuld kl 19 kan det ske at det kun er turister.

9. De spiser rigtig mange retter

Hjemme i Danmark synes vi at man virkelig oppede sig hvis man fik både forret, hovedret og dessert. Her i Italien kan vi sidde ved et bord på en restaurant og se på de lokale italienere ved siden af os der bestiller op mod 7 retter til frokost. Og det er altså ikke små retter. Det er en stor salat, en stor pastaret efterfulgt af kød ret osv. Og vi har da efterhånden også lært at bestille flere retter, selvom at der nu nok går lidt før vi hopper med på de 7 retter.

IMG_8414
Salerno marked

10. Børnefødselsdage starter sent

Vi har flere gange været en smule udfordret med det sene starttidspunkt for børnefødselsdage. Og nu snakker vi om en 3 års fødselsdag som bliver afholdt fra kl 18-21 om aftenen på en almindelig hverdagsaften. Disse børnefødselsdage bliver afholdt på et ludoteca som er et lille legeland (de ligger spredt ud over hele byen), hvor de plejer at løbe rundt i fuld fart på rutchebaner, boldbassin, hoppeborg eller hvad der nu ellers er til rådighed. Så er der fællesspisning hvor alle børnene sidder pænt omkring bordet hvorefter der er dans og leg. Arrangementet plejer at blive sluttet af med at kagen skal skæres og spises, vi har dog sjældent holdt så længe,da Wilfred som regel er helt færdig allerede kl 19.30

11. Italienere elsker kaffe

Dette vidste I nu nok allerede i forvejen. Men vi kan bekræfte at det er sandt! Italienerne elsker deres kaffe – og særligt espresso! Og den er billig – den koster 1€ på de lokale cafeér. Nede i supermarkedet finder du også alverdens udstyr til at kunne brygge din kaffe derhjemme. Og når du er ude blandt folk du kender bliver de nærmest fornærmede når vi siger nej tak. Hverken Kris eller jeg er de store kaffedrikkere. Jeg kan egentligt godt lide cafe latte eller cappuccino, men jeg får det ofte dårligt efterfølgende så det er ikke noget jeg gør det store i. Og når nu vi snakker om kaffe med mælk i – så har vi fået vide af en lokal at man altså bliver set lidt ned på hvis man bestiller dette efter kl 12.

12. Italienere ryger mere

Vi har lært at Italienerne ryger meget i forhold til hjemme i Danmark. Her er det nærmest umuligt at gå en tur op langs gågaden uden at blive påvirket af passiv rygning flere gange, og ved alle caféer sidder stamkunderne og kæderyger. De ryger overalt – også i elevatoren. Og det er ikke kun cigaretter – vi har også set flere mænd komme gående med en cigar. Derhjemme er der stort set ikke nogen i min omgangskreds der ryger, og faktisk skal jeg tænke i lang tid for at komme i tanke om en eneste bekendt med denne vane.

13. Forskel på nord og syd

Vi oplever at der er en stor forskel på Nord- og Syditalien, og at det ikke virker 100% som om at landet er forenet. I Norditalien taler de desuden om Syditalien som at at de er nogle værre bondeknolde, og hele infrastrukturen ændrer sig desuden også drastisk når man kører op igennem landet. I Salerno hvor vi bor er der stort set ingen lyskryds, men kommer du mere nordpå er dette en standard ligesom hjemme i Danmark. I Norditalien finder du størstedelen af de italienske storbyer, som alle hvert år modtager store mængder af turister, mens at Syditalien godt kan blive lidt glemt. I Syditalien får du tilgengæld mulighed for at opleve det autentiske Italien, hvilket vi i hvert fald har værdsat mens vi har boet her.

14. De elsker deres pasta

Surprise! Mon ikke du allerede vidste dette? Men vidste du så at pasta findes i alverdens afskygninger og farver? Og at der i de italienske supermarkeder er muligt at finde flere rækker med forskellige varianter? Det siger jo måske sig selv, for Italien er jo verdenskendt for deres pasta, så naturligvis skal der være et bredere udvalg. Men derfor blev jeg nu alligevel imponeret over det enorme udvalg – og måske også en smule forvirret over hvad alle de typer pasta skal bruges til. Det skal måske også lige tilføjes at der står en del forskellige pastaretter på børnenes madplan henne fra skolen,og at der nærmest er pasta på menuen dagligt.

15. Pasta butikker

Og nu vi snakker om pasta,så har man i Salerno dedikeret hele butikker kun til salg af pasta – hvor der ligger frisk pasta i køledisken og indpakket pasta på alle hylderne omkring dig. Det fungerer lidt som at gå en hos f.eks. en slagter eller en ostehandler, hvor det så blot er pasta der er omdrejningspunktet.

Salerno

16. En gammeldags indretning

Jeg ved ikke helt om man kan være bekendt at kalde det gammeldags. Men det er i hvert fald brunt med brun på. Nu var vi jo ude at se på en del lejligheder i forbindelse med at vi skulle flytte hertil, og det var meget begrænset med lyse lækre lejligheder – faktisk ikke eksisterende. Først og fremmest er de vilde med klinker (gerne brune), og de vælger gerne tunge mørke møbler i indretningen, hvor man i Danmark nok havde valgt lidt anderledes. Men alt har jo charme.

17. Skole på en lørdag

Hernede er det desuden helt normalt at børnene går i skole på en lørdag. Dog kun frem til siesta, men stadigvæk! Vi har dog ikke anvendt dette tilbud da vi ønsker at være sammen med børnene i weekenden.

18. Ved dødsfald

Mens vi har boet i vores lejlighed i Salerno har der været et dødsfald i vores opgang, ja og faktisk også flere i opgangen ved siden af vores. Det er nemlig ret tydeligt idet der opsættes et alter for den afdøde i opgangen. Det har foregået således at kisten med den afdøde har været placeret inde i lejligheden, hvor venner og familie kunne komme og sige deres afsked. Der har i den forbindelse også været en del rend ind og ud af bygningen.

19. Skoleuniform

Det er normalt hernede at alle børn i skolen er iført skoleuniform, hvilket bestemt har krævet en tilvænning. Vi har ellers altid nydt at man selv kunne klæde Andrea på om morgenen, og særligt når hun nu er blevet så vild med kjoler og alt hvad der er pigefarver. Men skoleuniformen er blå og indeholder langbukser, shorts og nederdel samt en tynd trøje og polo hvor begge dele findes medlange og korte ærmer. Sidst men ikke mindst findes der en strikket vest, en langærmet striktrøje og en sweatshirt med lynlås. Så på den måde er der stadig en vis frihed i hvordan vi klæder hende på. Wilfred har endnu ikke været iført uniform da de har sagt at det ikke er nødvendigt, men vi har lige bestilt en hjem fordi vi synes at det er lidt hyggeligt.

20. Betaling af regninger

På ét område kan man virkelig mærke at man er bagud i Italien. Nemlig når man skal betale regninger. Det er fuldstændigt gak, men her i Italien betales regningerne manuelt hver måned. Det vil sige, at du hver måned tager din stak med regninger – mobil, internet, husleje, el, vand, varme, gas, affald og mere og tager dem med ned på det lokale postkontor eller i den lokale kiosk, hvor du stilleer dig i en lang kø for at få lov til at betale. De tror nemlig ikke på systemet, så de foretrækker at det hele foregår manuelt.

21. Du dør hvis du går i vandet efter at du har spist

Vi lærte at de i Italien har nogle sjove synspunkter, og ting de tror fuld og fast på. Såsom at man dør hvis man drikker koldt vand, eller hvis du går i vandet lige efter at du har spist. Det er åbenbart noget med fordøjelsen. Vi havde en sjov diskussion med en italiener omkring dette, og det var tydeligt at høre at dette var synspunkter der var lært helt ind på rygraden.

22. Pizza Rosso og Pizza Bianco

I Italien findes der to forskellige pizzatyper. Pizza Rosso og Pizza Bianco – oversat til dansk: Rød pizza og hvid pizza. Den store forskel er at det kun er den røde der har en bund af tomatsauce og den hvide har en form for olivenolie. Det er meget typisk (særligt i syditalien) at menukortet er inddelt i disse to pizzatyper, og fyldet er naturligvis forskelligt alt efter pizzatype.

Skriv en kommentar