En dag med aktiviteter i Skagen

Her i weekenden tilbragte vi weekenden i Toppen af Danmark – nærmere betegnet i Aalbæk hvor vi var på et kroophold på Aalbæk Gl Kro. Fra Aalbæk er der kun 20 minutters kørsel til Skagen, og det var derfor nærliggende at tage herforbi til en hyggelig dag med familien. Her er en beskrivelse af vores dag i Skagen med masser af aktiviteter og seværdigheder.

aktiviteter_skagen

Gammel Skagen

“Skal i så til Gammel Skagen?” spurgte en tidligere kollega mig da jeg nævnte at vi skulle en smut til Skagen. “Gammel Skagen?”, tænkte jeg. Det havde jeg nu alligevel aldrig hørt om. Men vi gik straks i gang med at undersøge hvad det var, og fik det med på vores to-do liste for årets besøg til Toppen af Danmark.

Vi startede fra morgenstunden med at køre ud til Gammel Skagen (også kaldt Højen), som viste sig at være et utroligt hyggeligt område med masser af gule huse med røde tage. Gammel Skagen er Skagens vestlige bydel, og i sin tid udgjorde bydelen det oprindelige fiskeleje, deraf navnet Gammel Skagen. Bydelen ligger ud til Tannis Bugt, hvilket gør det ekstra hyggeligt da man kan se og høre bølgernes brus i det fjerne.

Gammel Skagen

Sømærket udsigtspunkt

Når du er i bydelen Gammel Skagen bør du ikke snyde dig selv for den skønne udsigt, som der er at finde ud over bydelen og bugten. Der findes nemlig et glimrende udsigtspunkt fra Sømærket på Kirkebakken, som i dag er et vartegn, som kan ses fra hele bydelen. Sømærket var oprindeligt et pejlemærke for tidligere tiders skibsfart til varsling om de farlige rev.

For at komme op til Sømærket parkerede vi bilen nær Ruths Hotel og gik den korte vej herop – og så var det ellers bare at nyde udsigten ud over hav, klitter og de røde tage.

Skagen Sømærket

Skagen Gammel skagen

Solnedgangspladsen

Vi kørte også en tur ned forbi Solnedgangspladsen placeret i Gammel Skagen ud til Tannis Bugt. Herfra er det muligt at se en smuk solnedgang ud over havet og den hvide sandstrand. Solnedgangspladsen er så populær om sommeren at man skal til at påbegynde et byggeprojekt med en spritny platform hvorfra man kan nyde solnedgangen. Nu var vi der ikke selv ved solnedgang, så vi har ingen anelse om det er et besøg værd i disse timer, men stedet var smukt og udsigten ud over havet var værd at besøge – solnedgang eller ej.

Skagen Solnedgang

Grenen og Sandormen

Vi havde sørget for at være ved Grenen ca kl 10, da vi havde læst at Sandormen ville køre sin første tur på dette tidspunkt. Sandormen er den traktor med vogn, som kører i pendulfart mellem Grenen og parkeringspladsen. Nu er det ikke første gang vi besøger Skagen og Grenen, men det var første gang at vi skulle helt derud med en baby, og vi valgte derfor at tage med Sandormen, da det ellers var en rimelig lang gåtur med en baby. Køreturen med sandormen tager kun 7-8 minutter, og man kører langs kysten hele vejen, så faktisk var det en ret smuk tur.

Man bliver kørt helt ud til Grenen, hvor der er mulighed for at bruge nogen minutter på at tage nogen billeder inden at man atter kører tilbage. Vi var heldige med, at der kun var én anden familie med Sandormen, og at der var helt frit for mennesker da vi kom ud til Grenen, og vi havde dermed rig mulighed for at få taget lidt billeder helt ude ved spidsen hvor vandene mødes.

Skagen Grenen

Skagen Grenen Sandormen

Det Grå Fyr

Ærligt, så stoppede vi blot op på vejen for at tage et billede af Det Grå Fyr, for jeg havde ikke tænkt at der var noget der var værd at se. Men faktisk er det muligt at komme op i fyret hvorfra du får udsigten udover Grenen og klitterne, og dette har i mange år lokket turisterne til Det Grå Fyr, som ligger nær ved Grenen. Men fra maj 2017 åbner endnu en attraktion ved Det Grå Fyr – nemlig et center for trækfugle, som bliver et oplevelsescenter og en unik attraktion for dig der elsker dyreliv, og måske især fugle. Skagen er nemlig et af de steder i Europa hvor det er bedst at opleve trækfuglene, og det er dermed en oplagt beliggenhed for denne nye attraktion.

Skagen Det grå fyr

Skagen bymidte

Efter Det Grå Fyr kørte vi nu mod Skagens bymidte hvor vi tog os en hyggelig gåtur på byens hovedgade, hvor du finder lidt blandede forretninger med alt fra tøjbutikker og dagligvarebutikker til ishuse og specialforretninger.

skagen_bymidte

Skagens museet

Skagens museerne er en samling af 3 kunstmuseer i Skagen, Skagens Museum, Anchers Hus og Drachmanns Hus der tilsammen har en samling på mere end 9.000 værker, og dermed huser de 3 museer verdens største samling af værker skabt af skagensmalerne. Du har helt sikkert allere hørt om skagensmalerne som bestod af en ung gruppe kunstnere ved navn Michael og Anna Ancher, P.S. Krøyer, Laurits Tuxen, Holger Drachmann, Carl Locher, Thorvald Bindesbøll, Ulrik Plesner, Christian Krohg og Oscar Björck. De holdt til ved Skagen i en såkaldt kunstnerkoloni.

Vi besøgte ved denne lejlighed kun det ene museum – Skagens Museum – hvor vi fik mulighed for at se nogle af de helt store mesterværker. Heriblandt vores favoritter “Sommeraften ved Skagen” af P.S. Krøyer og “Anna Ancher vender hjem fra marken” af Michael Ancher. Læs mere om museet her >

Skagen Museet

Råbjerg Mile

Dette er Danmarks største vandreklit, og den dækker over et areal på ca 1 km². Og det er et imponerende syn at stå der på toppen af sandbanken 40 meter over havets overflade og se de hvide sandbanker overalt omkring sig.

Gennem flere hundrede år har området omkring Skagen har været hærget af sandflugt, hvilket i bund og grund betyder at sandet trækker sig ind fra vest og samler sig i de store klitter vi i dag kalder Råbjerg Mile. Man har i dag plantet klitplantager med høje nåletræer for at mindske sandflugten i området, men man mener stadig at Råbjerg Mile rykker sig 15 meter østpå hvert år, hvilket på sigt vil betyde at sandet vil dække ind over vejen til Skagen. Dog er der stadig 100-200 år til at dette kommer på tale.

Skagen Råbjerg Mile

Skagen Råbjerg Mile

Den Tilsandede Kirke

Sidst men ikke mindst var vi også en tur forbi Den Tilsandede Kirke. Kirken blev bygget i slutningen af 1300-tallet sammen med flere omrkingliggende huse. Først i begyndelsen af det 16. århundrede begyndte sandflugten i området, som ødelagde landbrugsjord, tilsandede vejene og drev folk væk. Man nedlagde kirken i 1795 og anerkendte at det ikke længere var muligt at grave den fri. Kirkens tårn står i dag som det eneste tilbage over sandets overflade, alt imens at resten af kirken og flere huse og gårde er blevet sandet fuldstændigt til gennem årenes løb.

skagen_tilsandede-kirke2

skagen_tilsandede-kirke

Har du besøgt Skagen? Og hvilke seværdigheder i Skagen er værd at se?

Save

Save

Save

Save

Skriv en kommentar