Sådan bestiller du pas til en baby og små børn

Vores datter på 4 måneder har netop fået udstedt sit første pas, og er dermed et skridt nærmere at være rejseklar. Forud venter hendes første flyvetur samt første rejse, når turen går til Dubai her til april. Læs også vores tips og tricks til at flyve med en baby.  Der viste sig at være lidt arbejde i at få passet da det er vigtigt man ankommer til paskontoret med de rette dokumenter, så vi har her udarbejdet en guide til hvordan du bestiller et pas til en baby.

Pas til en baby

Dette skal i medbringe

 • Pasbillede af barnet
 • Alle indehavere af forældremyndigheden (eller en underskreven samtykkeerklæring)
 • Dåbsattest / navneattest / fødselsattest /gammelt pas
 • Dit barn

Få taget et pasfoto af din baby

Start ud med at tage en tur til fotografen. Her skal din baby have taget et pasbillede. Reglerne for pasfoto for babyer er ikke nær så stramme som for børn og voksne. F.eks. må en baby gerne smile, men har du et barn over 2 år skal de have lukket mund.

 • Din baby skal kigge ligefrem
 • Din baby skal have åbne øjne
 • Der må ikke være voksen-hænder eller andre objekter (bamser, sut osv) med på billedet. Det kan være en tricky affære ikke at have hænder med på billedet, hvis din baby ikke kan sidde selv eller uden megen støtte til hovedet. Derfor kan man som alternativ lægge baby ned på gulvet.
 • Ansigtet skal være centreret i billedet
 • Der er desuden krav til baggrund, som skal være lys og ensfarvet
 • Billedet må ikke være overbelyst eller for mørkt
 • Der må ikke værre store mørke skygger på billedet. Hverken i baggrunden eller i personens ansigt
 • Ansigtets størrelse i forhold til det fulde billede må ikke være for stort eller for småt. Pasfotoet skal være 35 x 45 mm, hvor hovedet måler mellem 30-36 mm i højden

Der er mange regler der skal overholdes, og derfor anbefaler vi at man lader en professionel fotograf klare opgaven. Hermed er du sikker på at alle regler opfyldes, så dit billede ikke bliver afvist på paskontoret. Vi har f.eks. læst en historie om en mor der selv tog et pasbillede af sin baby der lå på et hvidt lagen. Historien lød på at hun blev rasende over at billedet ikke blev godkendt, men billedet blev ikke godkendt da man kunne se nogle folder i lagnet. Så vær omhyggelig hvis du ønsker at tage billedet selv. Hos fotografen kostede det os 115 kr for at få taget et pasbillede, og vi fik billedet med det samme.

Samtykkeerklæring

For at få udstedt et pas til dit barn, skal du og andre indehavere af forældremyndigheden udfylde en samtykkeerklæring. Hvis du er eneindehaver af forældremyndigheden møder du selvfølgelig bare op alene. Hertil har i to muligheder.

 1. I kan få udleveret og udfylde erklæringen på paskontoret (dette kræver at i begge møder op da den skal underskrives af jer begge)
 2. Eller i kan finde samtykkeerklæringen online på borger.dk forinden. Når alle indehavere af forældremyndigheden har underskrevet papirerne, er det kun én af jer der behøver at møde op på paskontoret.

Medbring dit barn + gyldigt id

Barnet skal være til stede, så man kan tjekke om det er det korrekte barn som er på billedet. Du skal desuden medbringe en dåbsattest eller navneattest, så der er dokumentation for barnets navn, fødselsdato, forældre og så videre. Hvis barnet endnu ikke er navngivet kan i også bruge barnets fødselsattest. I skal også selv huske at medbringe gyldigt ID for at bevise hvem i er, og at i er barnets forældre.

Udstedelse af pas

Det kostede 115 kr at få udstedt selve passet – så lagt sammen med omkostningerne for pasbilledet bliver det tilsammen 230kr. Det tog desuden ca 10 dage før vores pas kom med posten, men man kan forvente op til 3 uger, så bestil altid dit eget og barnets pas i god tid, særligt i ferieperioder.

Regler for pas til en baby

Ønsker du at tage dit barn med ud at rejse er det et krav at barnet har deres eget pas. Er dit barn endnu unavngivet kan det dog give problemer at komme ind i nogle enkelte lande såsom England og USA, så tjek altid dette inden afgang. Hvis du er i tvivl kan du henvende dig til ambassaden i det pågældende land.

Et pas for babyer i alderen 0-2 år er gyldigt i 2 år. For børn og unge mellem 2 og 18 år gælder det i 5 år, og for øvrige voksne gælder det i 10 år.

 

Hvornår bestilte du for første gang pas til en baby? Og hvor skulle i hen?

Skriv en kommentar