At puste glas i Glasriket

Jeg har altid godt kunnet lide at være kreativ, og glaspustning har været én af mange kreative discipliner der længe har været på min bucketliste. Dog er jeg aldrig kommet så langt. Så jeg var henrykt over at jeg for nyligt fik muligheden for at prøve det på en rejse til Sverige, hvor vi besøgte Glasriket.

kalmar_glasputning3

Om glasriket

Jeg var ikke tidligere klar over (og det var du måske heller ikke), at der i Sverige var en stor og stolt tradition for glaspustning i det sydøstlige hjørne af Småland. Der er i alt tale om 13 små glasværker der tilsammen går under navnet Glasriket og som er verdensberømte for deres glaskunst. Glaskunstens historie her i området kan dateres helt tilbage til 1742, og gennem tiderne har der derfor været en stor produktion og kreativitet med udvikling af nye metoder til glaspustning. Så det var oplagt at prøve kræfter med denne disciplin når nu vi var i området. Vi besøgte derfor glasværket Målerås, hvor de havde et lille glasmuseum, en butik, en cafe og tilmed muligheden for at gæsterne kunne puste sit eget glas eller at give sig i kast med gravering og maling heraf.

kalmar_glasputning6

kalmar_glasputning5

At puste glas

Vi blev fortalt at vi alle hver især skulle kreere en vase, og vi blev kastet ditekte ud i det – én person af gangen blev trukket frem og fik lidt personlig og grundig vejledning til hvordan det skulle gribes an. Først lærer man om hvor hårdt man skal puste og hvor vigtigt det er, at man hele tiden har glasset i bevægelse. Vi fik hernæst lov til at lave et lille prøvepust (som selvfølgelig gik helt galt for os alle). Og faktisk er det er en del sværere end det ser ud – og jeg fik på 2 sek pustet mig en lang kobraslange. Vi fik igen nogle flere instruktioner og små opgaver som blev forklaret grundigt – hvilket er nødvendigt når man arbejder med et materiale der er 1000 grader varmt!

Herefter går det for alvor løs, og man går i gang med at lave sin helt egen vase – med kyndig vejledning. Ja faktisk var vejledningen næsten for kyndig. Man var med til at lave vasen, men man lavede ikke selv en vase. Det var super fedt at prøve at puste glas, og man blev inddraget i hele processen, men jeg kunne godt have savnet lidt mere kreativt frirum; til f.eks. selv at vælge hvilket design jeg ønskede at kreere, eller til selv at være med til at varme glasset op eller hvad ved jeg. Selvfølgelig skal det også være en balancegang – for det er som sagt et varmt materiale man arbejder med, og det kræver at der hele tiden er en del opsyn. Og uden den kyndige vejledning var min færdige vase uden tvivl heller ikke blevet så flot som den nu engang blev. Så det var en rigtig god første gangs oplevelse som gav mig blod på tanden til at prøve det igen.

kalmar_glasputning4

kalmar_glasputning

Min helt egen glasvase

Da vasen var færdig blev den placeret inde i et skab hvor den skulle køles ned, og senere efterbehandles. Vi fik den derfor ikke med hjem på selve dagen. I stedet blev den tilsendt med posten fra Sverige – og den var fremme på min adresse allerede 10 dage efter oplevelsen i Kalmar. Og her ser du så det færdige resultat – en lille sort vase af egen kreation. og sikke da et personligt souvenir at medbringe hjem fra rejsen.

Jeg har egentlig altid godt kunnet lide at være kreativ, og det er alt for sjældent at jeg er det i hverdagen, så det var fedt at prøve denne oplevelse. Og det giver et helt andet take på ens ferie når man kan give sig i kast med den lokale håndværk der udføres på destinationen, som f.eks. glaskunst i Glasriket i Sverige.

kalmar_glaspustning_vase

 

Hvad synes i om min smukke vase? Er der mon en lille glaspuster gemt i mig? Har du prøvet at puste glas og hvordan var oplevelsen?

SPONSORERET: Opdagelse.dk blev inviteret af Destination Kalmar, men alle meninger er vores egne

2 Comments

 • Gratulerer, den ble jo fin!
  Jeg har ikke fått min ennå, den er stoppet i tollen i Norge grunnet manglende verdi og kvittering.
  Jeg har opplyst dem at verdien nok trolig er ca 0 :)

  • Tusind tak Ann-Mari.
   Ja den blev vældig fin – og langt bedre end forventet :-) Nu skal jeg blot finde nogle blomster jeg kan putte i den.
   Og typisk at den bliver stoppet! Jeg håber at den når frem inden længe :-)

   /Rebecca

Skriv en kommentar