Paronella Park, en spansk perle i Australien

Paronella Park er en populær og markant anderledes seværdighed beliggende i Queensland Australien. Det er et must see fordi at det er så anderledes og der ligger desuden en rigtig god historie bag. Tag jer derfor gerne tid til at stoppe ind her, og tag gerne en overnatning for at komme på både dags- og aftenturen, som tilbydes af parkens guider. I dag fremstår Paronella Park som en ruin i Queenslands regnskov – en ruin der er under konstant renovering.

IMG_1000 copy

Paronella Park

Tilbage i 1930’erne havde spanieren Jose Paronella en drøm om at bygge et slot samt en smuk slotshave i Australien. Han og hans kone Margarita købte en grund langs Mena Creek og påbegyndte opførelsen af parken. Selve parken blev opbygget omkring et stort vandfald. Alle parkens stier går diagonalt op mod vandfaldet og står du foran slottet kan du se det selvsamme vandfald gennem dets store bue.

Hvad var der at se?

I 1935 åbnede parken og slottet officielt for offentligheden, og det var ganske populært at komme ved Paronella Park. Hver lørdag aften blev der vist film her, og herudover blev slottet brugt til en masse selskabelige arrangementer og fester. Paronella Park rummede desuden et museum, en restaurant, en legeplads, tennisbaner og meget mere.

Forud for sin tid

Jose Paronella var generelt langt forud for sin tid og anvendte bæredygtige materialer – heriblandt blandede han sin egen cement med materialer fra regnskoven. Herudover tænkte han innovativt og byggede som den første i Queensland et Hydro Electric krafværk der gav elektricitet til hele parken. Desværre anvendte han nogle materialer der ikke var testet forud, og efter års slid og nogle katastrofale oversvømmelser stod bygningerne i ruiner.

IMG_1046 copy

Et slot i ruiner

I 1946 ramte katastrofen. Hvert år forekommer der en regnsæson i det tropiske Queensland, og dette år flød Mena Creek over sine breder og skabte en katastofal oversvømmelse. Store dele af parken var ødelagt. Familien mistede dog ikke modet og startede på genopbygningen. I 1948 døde Jose, og flere oversvømmelser fulgte i årene 67, 72 og 74.

Nye ejere

Parken blev solgt ud af familien i 1977, og i 1993 overtog parre Mark og Judy Evans parken. De står i dag over for den daglige renovering af parken og Paronella Park er igen åben for turister. Parken har fået en pris for at være et af de mest grønne turistmål i Australien, og anvendes desuden til flere bryllupper.

Vores besøg

Som i nok kan fornemme er Paronella Park noget ganske særligt. Paronella Park byder på masser af dyreliv. Vi fodrede fisk og skildpadder på vores guidede tur om dagen. Om aftenen var der guidet tur igen, denne gang var alt lyst op. Både vandfald og bygninger. Vi var i den forbindelse vidner til et frieri blandt to af gæsterne – og hun sagde heldigvis ja. Alle de overskydende penge fra entrebilletterne går desuden til renoveringen – og dermed et godt formål.

IMG_1207 copy

Skriv en kommentar