Oplevelser omkring Mount of Olives

Mount of Olives er et velbesøgt udsigtspunkt ud over Jerusalem, og er et lille bjerg beliggende øst for den gamle bydel i Jerusalem, kun adskilt af Kidron Valley. Mount of Olives er én af tre bjerge øst for Jerusalem, og det er 800 meter højt. Tilbage i bibelsk tid var bjerget dækket af oliventræer, hvoraf navnet Mount of Olives stammer. Der findes stadig Oliventræer i Gethsemane haven, som i dag menes at være op mod 2000 år gamle. Mount of Olives adskiller desuden Jerusalem fra Judean Desert ud mod Det Døde Hav.

Mount-of-olives_5_Jerusalem_Israel

Udsigten fra Mount of Olives

Vi havde planlagt at starte vores dag med en tur op på Mount of Olives, hvorfra vi ønskede at nyde udsigten ud over byen. Da vi havde Andrea med i klapvogn havde vi bestemt os for at vi ville tage en bus op på bjerget, og at vi så kunne gå nedad igen. Men vi må sige at vi havde en smule bøvl med busserne på vej derop.

Vi havde søgt online for at se busruter, og vi fandt rutenummer, tidspunkt og stoppested nær ved Damascus Gate. Her stod vi så og ventede og ventede, og ingen bus kom forbi. På et tidspunkt kom to engelske kvinder hen og spurgte om vi også ventede på denne bus, og sammen fik vi spurgt nogle lokale der informerede om at vi havde busnummeret forkert. Omsider kom bussen og den var propfyldt. Det var ikke en bybus som i Danmark hvor der er plads til en udslået klapvogn, men i stedet skulle klapvogn og al andet harpengut slåes sammen og vi sad derfor med poser fyldt med snack og legetøj, en klapvogn, en rygsæk samt Andrea på skødet i den overfyldte bus. Men op kom vi! Sidenhen har vi fundet den officielle bus-hjemmeside, hvor alle oplysninger er at finde. Det er busnummer 51 man skal med for at nå til Mount of Olives. Se mere på www.egged.co.il 

På toppen steg vi ud af bussen ved udsigtspunktet ved Mount of Olives hvorfra der var en smuk udsigt ud over Den Gamle By i Jerusalem. Her var der en udsigts-plateau hvor man kunne sætte sig og slappe af, og det var tilmed muligt at få sig en ridetur på en kamel – mod betaling selvfølgelig!

Mount-of-olives_4_Jerusalem_Israel

Mount-of-olives_3_Jerusalem_Israel

 

En stor religiøs betyding

Området omkring bjerget Mount of Olives har desuden også en stor religiøs betydning. Bjerget omtales flere steder i biblen. Nu vil vi ikke opremse alle citaterne fra biblen, men der findes en del bibelske referencer til netop dette bjerg. Det var på nabobjerget Mount Zion at Jesus talte med sine disciple inden korsfæstelsen (the last supper), og han tilbragte sin sidste aften for bunden af Mount of Olives i Gethsemane haven før han blev arresteret. Tæt herved finder man Tomb of the Virgin, hvor det siges Jomfru Maria, Jesus moder, blev begravet.

Bjerget havde også stor betydning for jøderne, og nævnes flere gange i deres hellige skrifter. Ifølge bibelen besteg Kong David Mount of Olives for at undslippe sin konspirerende søn Absalom. Der findes igen flere eksempler hvor bjerget nævnes. Gennem tiderne har bjerget været et mål for pilgrimsrejsende idet det siges at Israels Guds Ære var oprejst fra byen og stod på bjergetSom et resultat blev Mount of Olives et vigtigt sted i jødisk tradition, og bjerget blev helliggjort. Bjergets hellighed, dens nærhed til byen og dens bløde kalkholdige konsistens, som gjorde det let at grave ind i, bidrog til, at bjerget blev et begravelsessted gennem generationerne. Begravelsestraditionen begyndte i den første tempelperiode og fortsætter til denne dag. Du finder derfor en stor jødisk kirkegård, som smukt pryder en stor del af bjergsiden.

Mount-of-olives_7_Jerusalem_Israel

 

Den jødiske kirkegård

Vi valgte selv at gå ned ad bjerget igen, hvilket viste sig at være et godt valg, da der var flere små seværdigheder i området ned langs bjerget der skulle udforskes. Vi kendte ikke vejen ned af bjerget, men det var utroligt nemt at finde ned igen. Vi drejede blot en gang til venstre ind ad en lille vej der førte os ned forbi den jødiske kirkegård og til bunden af bjerget. Det gav os i første omgang mulighed for at komme tættere på de smukke og unikke gravsteder på kirkegården.
Mount-of-olives_Jerusalem_Israel

 

Gethsemane og Church of All Nations

Nede for foden af Mount of Olives mødte vi Gethsemane haven, hvor Jesus tilbragte natten før sin korsfæstelse. I haven står der 8 oliventræer der menes at have stået der i op mod 2000 år, og dermed er det muligvis de samme træer fra Jesus tid. Lige ved siden af Gethsemane finder man Church of All Nations. Kirkens navn skyldes at flere nationer har bidraget til mosaikken på facaden og kuplen. Kirken kaldes også Basilica of the Agony idet den er bygget over klippen ved Gethsemane haven. Der blev oprindeligt bygget en bygning her i 380 e.Kr. til minde om Jesus, men denne blev ødelagt i 614 e.Kr. Bygningen blev rekonstrueret i det 12. århundrede af korsfarerne. Den nuværrende basilika blev dog bygget i 1919 og har bevaret muligheden for at bede en bøn ved Agony Rock, hvor Jesus menes at have bedt sin bøn.

Gethsemane_Garden_Jerusalem_Israel
Gethsemane_Jerusalem_Israel
Gethsemane_oliven_Jerusalem_Israel
Church-of-all-nations_Jerusalem_Israel

 

Tombs of Benei Hezir and Zechariah

Ca ti min gang fra Gethsemane og Church of All Nations finder man nogle af de ældste og smukkeste gravmonumenter i Jerusalem, der daterer tilbage til det Andet Tempel. Monumenterne er rejst henover nogle komplekse begravelsesgrotter hvor Benei Hezir og Zechariah familierne  ligger. Benei Hezir gravmonumentet nævnes i biblen og Zechariah Ben Jehoiada var en præst der ligeledes nævnes på hellige skrifter.

Tombs-of-Benei-Hezir-and-Zechariah_Jerusalem_Israel

Vi nåede ikke mere på vores gåtur denne dag, men der er rigeligt af religiøse seværdigheder at tage fat på i Jerusalem, f.eks. Temple Mount eller City of David som begge ligger i nærheden.

 

Har du oplevet Mount of Olives i Jerusalem?

Skriv en kommentar