Oplevelser i Haderslev

Det var på mange måder en fantastisk fornemmelse igen at gå ned gennem gaderne i Haderslev. Ser du, jeg har nemlig boet i byen i to år i forbindelse med mit studie, og i denne uge tog jeg på rundtur i byen sammen med vores søn Wilfred, der dog valgte at sove lunt og godt i sin barnevogn under hele turen i stedet for at få en sludder med sin mor om gamle dage og gode minder.

Vi gik en tur ned ad memory lane og besøgte alle mine tidligere favoritspots – i hvert fald de der var tilbage. For jeg må erkende at der er sket lidt på de 5 år der er gået siden mit sidste besøg, og blandt andet var der et par af mine favoritspisesteder der var desværre lukket. Men jeg vil her i indlægget give jer et lille indblik i mine favoritspots samt en ny attraktion der er kommet sidenhen, som Haderslev kan være stolte af.

haderslev_by

Møllestrømmen

Vores lille tur startede ved Møllestrømmen – et sted der havde en særlig plads i mit hjerte, for dette var mit hjem i 2 år. Jeg boede nemlig i lejligheden på hjørnet ud mod Møllestrømmen, og jeg havde dermed den mest idylliske udsigt ud over vandet der strømmede forbi. Møllestrømmen har til formål at lede vandet fra Haderslev Dam ud i Haderslev Fjord. Møllestrømmen er ca. 1 km lang, og efter min mening er det smukkeste sted at se den lige nede for enden af lavgade, også kaldt Møllepladsen.

haderslev_moellestroemmen

Den gamle bydel

Fra Møllepladsen fortsatte vi op ad Lavgade til vi nåede Torvet, hvor vi pludselig stod i hjertet af den gamle bydel i Haderslev, hvorfra du kan gå ind ad sidegaderne i området. Her vil du finde brostensbelagte gader samt små farverige og skæve huse. Hvis du ønsker at gå på opdagelse i den gamle by i Haderslev på egen hånd bør du lægge vejen forbi: Haderslev Domkirken, Præstegade, Hægersgade, Klosteret, Torvet, Højgade, Lille Klingbjerg, Store Klingbjerg, Ehlers Samling, Slotsgade, Slotsgrunden, Naffet, Badstuegade, Sønderbro, Slotsvandmøllen og Højgade, Torvet og tilbage til Domkirken. Dette er også ruten som vægterne går i sommeren, og hvor du kan lære meget mere om den gamle bydel. Vægterne kan opleves på ‘Vægtergangen’ i byens gamle gader i ugerne 26-35 hver tirsdag, onsdag og torsdag kl. 20. Turen varer ca. 1 1/4 time.

haderslev_gamle_by

Domkirken

Haderslev Domkirke, eller Vor Frue Kirke, fungerer i dag som en ganske almindelig kirke med kirkelige gudstjenester. Kirkens historie kan dateres helt tilbage til den anden halvdel af 1100-tallet, dog var det dengang en trækirke der stod på pladsen hvor Domkirken står i dag. Kirken er dermed flere gange blevet opgraderet, moderniseret og renoveret gennem historien. Senest med en stor restaurering midt i 1940’ene hvor kirken blandt andet også blev hvidkalket indvendigt. Vær desuden opmærksom på, at der i sommertiden er orgelkoncerter hver fredag eftermiddag, samt hyppige aftenkoncerter.

haderslev_domkirke_torv

haderslev_domkirke

Damparken

Et af mine favoritspots er helt klart Damparken, som er et kæmpe grønt område beliggende i byens hjerte. Ja faktisk skal du kun gå ca 50 meter fra Haderslev gågade for at nå hertil, og på ingen tid står du i et naturskønt område hvor du kan tage dig en hyggelig gåtur rundt om dammen mens du måske nyder en is fra damkiosken. En anden populær ting, især om sommeren, er at tage ud på de skriggule vandcykler, som kan lejes i Damkiosken. Men den klart bedste beskæftigelse i parken er at sætte sig på græsset med en lille picnic og bare nyde tilværelsen. For jer der har børn kan vi tilføje at parken også har to legepladser, som vi dog endnu ikke selv har testet.

haderslev_dam

Streetdome + Siloen

Streetdome er et ret nyt initiativ i Haderslev. Eller nyt og nyt – det åbnede tilbage i 2014. Streetdome er et mekka for gadesporg såsom skateboard, løbehjul, rulleskøjter og BMX cykel, og du kan endda også dyrke parkour, klatring og bouldering. Streetdome er bestående af en iglo samt det store udendørs areal hvor du kan dyrke din foretrukne gadesport. Det er muligt at leje udstyr ved VisitHaderslev hvis ikke du har dit eget.

Jeg kan godt huske siloen fra min studietid. Det var en kedelig grå bygning med et rå ydre og en omgang dårlig graffiti. I dag er siloen blevet frisket op. Den er smuk lys grå med store sorte kunstværker på, og alene dette giver siloen et helt nyt liv. Men herudover er siloen i dag også blevet en klatrebane, hvor det er muligt at klatre helt til tops. Her tror jeg dog ikke lige at jeg vil sætte min højdeskræk på prøve.

haderslev_siloen

haderslev_streetdome

 

Hvad mener du man bør opleve i Haderslev?

1 Comment

Skriv en kommentar