Must see seværdigheder i Lübeck

,übeck er en farverig by fyldt købmandsbygninger med prægtige facader bygget i hanseatisk stil, store smukke kirker med kirketårne der stikker op over byens tage og en stolt tradition med Marcipan, som bevidnes med marcipanbutikkerne som ligger spredt ud over byen. Ja Lübeck i sig selv har masser at byde på, og jeg vil i dette indlæg gå mere i dybden med nogle af de seværdigheder du ikke må gå glip af.

Lubeck_udsigt

1. Holstentor

Et klart must see i Lübeck er byens vartegn Holstentor, som er en smuk byport fra 1478 (der står 1477 på porten, hvilket efter sigende skulle være en fejl). Byporten består af to runde tårne samt et indgangsparti i midten. Porten er placeret ved den vestlige side af den gamle bydel, og var oprindeligt én ud af 4 byporte på en perlerække der bevogtede fra vest. Du kan se modeller af de andre når du går fra Lindenplatz mod Holstenstrasse. Der var også byporte der beskyttede fra andre verdenshjørner, men i dag er der kun bevaret 2 byporte for hele byen – Holstentor i vest samt Burgtor i Nord.

Byporten er i dag placeret for enden af en lang allé og omgivet af et græsareal, så der er for alvor mulighed for at få taget et par gode billeder både på afstand og helt tæt på. Inde i byportens tårne finder du i dag et byhistorisk museum (hvilket faktisk er ret svært at se udefra da der ikke rigtigt er skiltet med det). Så tag evt et kig indenfor hvis du har interesse i byens historie.

Lubeck_holstentor

Tyskland_lubeck_holstentor

2. Europæisk Hansemuseum

Jeg har tidligere nævnt lidt om Lübecks historie som en hansestad, og idet Lübeck spillede så vigtig en rolle i hansestædernes historie er det da også på sin ret, at byen har et museum herom. Besøg derfor Europæisk Hansemuseum, hvis du gerne vil vide mere om byens storhedstid, og om handlen i Nordeuropa. Tip: der er også noget for både arkitektur- og madelskere, da museet ligger i en smuk bygning og har en helt fantastisk restaurant.

Lubeck_hansemuseum

3. Rådhuspladsen

Rådhuspladsen er noget ganske særligt med historiske bygninger side om side. Jeg var særligt begejstrede for rådhusbygningen, som består af flere bygninger der er blevet bygget i flere forskellige stilarter gennem tiden, hvilket gør rådhusbygningen ganske unik at kigge på. Der bliver ofte afholdt torvedage på Rådhuspladsen, hvor torvet bugner med boder af alverdens art. Her på torvet finder du også et af Lübecks store julemarkeder op til jul (hvilket vi helt sikkert skal tilbage og opleve en dag). Husk også at se Rådhuset ude fra byens gågade Beite Strasse hvor du finder en overdådig trappe samt en karnap der begge er et billede værd.

Lubeck_raadhus

4. Smukke baggårde

I Lübeck kan du gå på opdagelse i de hyggelige små baggårde, som er spredt ud over den gamle bydel. Lübecks baggårde er gået hen og er blevet en mainstream turistattraktion hvor folk kan komme helt tæt på den lokale befolkning og deres dagligdag i de små urbane gyder. Der findes på nuværende tidspunkt omkring 80 baggårde i Lübeck, men nogle af dem er lukket af, da beboerne ønsker fred fra turister. Og det er da også vigtigt at huske på at det er private boliger man har med at gøre – så man må gerne have en smule respekt og undlade unødvendig larm på disse kanter. Hvis du er på udkig efter nogle af byens smukkeste baggårde kan du prøve med f.eks. Dunkelgründer Gang, Hellgrüner Gang, Engelsgrube

Lubeck_baggaarde

5. Marcipan

Lübeck er som sagt kendt for deres marcipan, og byen har derfor også flere marcipan-butikker spredt ud over byen. En butik du absolut ikke må gå glip af er Niederegger som du finder på Breite Strasse modsat rådhuset. Her er der blevet fremstillet marcipan siden 1806, så her er du kommet det helt rette sted hvis du elsker marcipan. Niederegger bygningen består af 3 etager. Den nederste etage består af en stor butik, hvor du går ind i marcipan-himlen og kan se marcipan i alverdens former og farver så langt øjet rækker. På 1. sal har de en utroligt populær cafe, hvor du kan slappe af med lidt “kaffe og kage”, og husk at bruge god tid på at studere deres store udvalg som alle er smukt dekoreret. Du kan også gå op på 2. sal hvor du kan finde Marcipan-salonen som er et lille marcipan museum.

Lubeck_marcipan

6. Lübeck Domkirke

Kirkerne i Lübeck er enormt store – hvilket selvfølgelig også gælder for Domkirken. Lübeck Domkirke er byens længste kirke, men med sine 105 meter er den ikke den højeste, hvilket er lidt atypisk. Dette skyldes nogen stridigheder og en magtkamp mellem adelen og købmændene i forbindelse med byggeriet. Grundstenen til Domkirken blev lagt i 1173, og kirken er dermed den første store murstenskirke i Nordtyskland. Kirken har dog været under ombygning flere gange. Blandt andet efter et luftangreb i 1942. Hvis du træder indenfor i kirken vil du opleve en stor og lys kirke med højt til loft og smukke udskårne detaljer på blandt andet prædikestolen, på det prægtige ur og på det smukke dekorerede kors der hænger henover alteret.

Lubeck_domkirke

7. Marienkirke

Marienkirken er med sine 108 meter byens højeste kirke, og er desuden indehaver af rekorden for verdens højeste murstensvælving på hele 38,5 meter. Ja faktisk er der så højt til loft at man nærmest får ondt i nakken af at kigge opad. Kirken er i dag den tredjestørste i Tyskland, og blev påbegyndt omkring år 1200 i romantisk stil, men fra 1251 skiftede man stilen over til gotisk. Man mener at kirken gennem tiderne har dannet forbilleder for mere end 70 andre kirker i Østersøområdet.

Uden for kirken finder du en lille djævel siddende på kirkens facade. Man siger at djævlen troede at man ville bygge en vinbar på kirkens plads. Han blev naturligvis vred da han indså at det var en kirke, og man byggede derfor en vinbar i nabohuset, hvilket blev til vinkælderen på rådhuset. Djævelen sidder i dag med frit udsyn og kan holde øje med netop denne vinbar. Af seværdigheder inde i kirken kan nævnes det smukke astronomiske ur samt de 2 smadrede kirkeklokker, som stadig ligger på granitgulvet som et vidnesbyrd om luftangrebet i 1942.

Lübeck-must-see-seværdigheder-marienkirken

8. St Petri kirken

St Petri kirken en endnu en af de store kirker placeret i Lübeck. Man startede opbygningen af denne kirke i 1227 som en treskibet kirke, og i det 15. og 16. århundrede udvidede man kirken men yderligere to skibe i gotisk stil. Også denne kirke blev ramt under 2. verdenskrig og tårnet blev først genopbygget i 1961. Kirken bliver ikke længere brugt til gudstjenester men i stedet til udstillinger og arrangemneter som f.eks. det årlige julemarked.

Kirken tilbyder efter sigende byens bedste udsigt – og jeg blev ikke skuffet. Fra kirketårnet er det muligt at nyde en smuk 360 graders udsigt ud over Lübecks tage. Og jeg var så begejstret at jeg tog op i tårnet hele 2 gange. Første gang var midt på dagen og anden gang var lige da solen skulle til at gå ned, hvilket bød på nogle helt fantastiske foto-muligheder.

Lübeck-must-see-seværdigheder-view

9. Salzspeicher

Side om side med Holstentor finder du pakhusene Salzspeicher, som blev opført i 16. – 17. århundrede og blev brugt til opbevaring af salt – også kaldet det hvide guld. Det var nemlig saltet, der gav alle byerne på den gamle saltvej deres rigdom. Saltvejen gik i middelalderen fra Lüneburg til Lübeck, hvor saltet blev opbevaret i Salzpeicher og videresendt til Skandinavien.

Lubeck_salz

10. Schiffergesellschaft

I den ikoniske bygning fra middelalderen, finder du i dag en helt unik restaurant med en gennemført udsmykning med skibe der hænger ned fra loftet og smukke træpaneler på alle vægge. Her kan man nyde atmosfæren ved et af restaurantens langborde omgivet af en smuk maritim indretning. Restauranten tilbyder et stort udvalg af retter med både fisk og kød og tager udgangspunkt i det tyske køkken og er rigt på traditioner. Schiffergesellschaft var tidligere et gæstehus for byens søfolk og kaptajner og er i dag en af byens mest ikoniske middelalder bygninger.

Lübeck_Schiffergesellschaft-must-see-seværdigheder

11. Theater Figuren Museum

Hos Theater Figuren Museum finder du verdens største samling af teaterdukker. Her kan man se mere end 1000 forskellige teaterdukker fra hele verden samt rekvisitter, plakater og gamle lirekasser fra tre århundreder. Museet henvender sig til børn, men har dog også flere dukker der kan virke en anelse skræmmende. Oppe under taget finder du desuden et legerum hvor børn kan klæde sig ud eller deltage i deres helt eget dukketeater. I nabohuset er der ydermere mulighed for at se et dukketeater. Der fremføres stykker om dagen der er henvendt til børn mens at teaterstykkerne der fremføres om aftenen henvendes til voksne.

figurmuseum-Lübeck-must-see-seværdigheder

12. Buddenbrookhaus

Du kender måske Buddenbrooks romanen skrevet af nobelpristageren Thomas Mann. Romanen omhandler og finder sted i Buddenbrook bygningen med den smukke hvide barokfacade, som også er barndomshjemmet for Heinrick og Thomas Mann. I dag danner bygningen rammer for et nutidigt litteraturmuseum dedikeret til familien Mann samt den prisbelønnede roman.

buddenbrook-Lübeck-must-see-seværdigheder

13. Willy Brandt Haus

På Willy Brandt museet vil du møde en udstilling der omhandler Willy Brandt – den tidligere forbundskansler og modtager af Nobels Fredspris. Museet skildrer hans liv, hvor man kan gå i hans fodspor gennem historien med alt lige fra Weimar Republikken til genforeningen af Tyskland. Museets helt store emner er samtidshistorie, demokrati og menneskerettigheder.

museum-Lübeck-must-see-seværdigheder

14. Heiligengeist Hospital

Heiligen Geist Hospital er et hospital der blev bygget helt tilbage i 1280-86, og er dermed en af de ældste sociale instutioner i Europa. Hospitalet kunne i sin tid huse op mod 100 patienter ad gangen som var placeret i små kabiner. Sidenhen er hospitalet dog blevet udvidet. Bygningen er også i en længere periode blevet anvendt som alderdomshjem som blev brugt frem til midten af 60erne. I nyere tid huser bygningen et museum og frem til jul åbnes dørene op for et årligt julemarked, hvor der kan findes alverdens forskellige boder i de små kabiner.

Lübeck-must-see-seværdigheder_hospital

15. Kanalrundfart

Nu elsker jeg at tage på kanalrundfart, og gør det gerne når jeg kommer til nye byer der tilbyder det. Herved får jeg ofte et godt indblik i byens struktur. Jeg vil ikke nødvendigvis sige af kanalrundfarten er et must i Lübeck. Men det er en hyggelig tur hvor der undervejs bliver fortalt om byen, imens du kan læne dig tilbage og lytte med eller måske endda få lidt at spise. Guiden snakker kun på tysk, så har du svært ved sproget kan du evt spørge efter en folder på engelsk. Heri kan du læse med om de ting der bliver forklaret og vist undervejs. Det var en rigtig hyggelig tur på kanalerne, der var dog ikke overvældende mange seværdigheder at se fra søsiden. Herimod kan en guidet tour på land klart kan anbefales, hvis man ønsker at vide mere om byens historie og de forskellige bygninger.

kanalrundfart-Lübeck-must-see-seværdigheder

Læs også:
3 hyggelige smutture fra Lübeck
En guide til Lübeck

Hvad mener du der er must see seværdigheder i Lübeck?

SPONSORERET: Opdagelse.dk blev inviteret af Lübeck und Travemünde Marketing, men alle meninger er vores egne

Skriv en kommentar