13 must see seværdigheder i Jerusalem

En af de største kulturelle oplevelser vi havde sidste år var klart rejsen til Jerusalem. Særligt med henblik på de mange historiske og religiøse bygninger der er at finde overalt i byen. Jerusalem har i dag en stor religiøs betydning for både Kristendommen, Islam og Jødedom, og det er utroligt hvordan disse store religioner kan begå sig side om side i den gamle bydel i Jerusalem. Byen bugner med must see seværdigheder for dig der gerne vil opleve kulturen samt bygninger med religiøs betydning.

Jerusalem

1. Dome of the Rock

Denne smukke moske fyldt med små mosaikker var en af vores favoritbygninger i Jerusalem. Moskeen er utroligt smuk og farvestrålende med sit blå mosaik-mønster og den store guld-kuppel. Dome of the Rock er en af byens mest hellige bygninger, og det skal man naturligvis respektere. Det forventes derfor at kvinder er tildækket under besøget, og det er ikke tilladt at vise arme og ben. Hvis du har glemt at medbringe tøj til at overholde denne dresscode er det muligt at købe beklædning ved indgangen.

Moskeen er placeret ved Temple Mount, som er en stor hellig plads midt i den Gamle bydel. Det er tilladt for turister at komme ind til Temple Mount, hvorfra man har mulighed for at se Dome of the Rock udefra. Det er dog forbudt for turister at træde indendøre i moskeen. Hertil skal det nævnes, at der godt nok er flere byporte der fører ind til Temple Mount pladsen, men at det er kun én der rent faktisk må benyttes af turister. Og de øvrige byporte bevogtes af mænd med våben, og de er meget seriøse omkring at du ikke må komme for tæt på! Trust me – undlad venligst at udfordre dem på dette.

Så når du skal besøge Temple Mount og Dome of the Rock skal du benytte dig af Mughrabi Gate. Og denne ene byport har tilmed kun åbent i begrænsede intervaller fra mandag-torsdag. Om sommeren hedder tiderne fra kl 8:30 – 11:30 og igen fra kl 13:30 – 14:30. Et godt tip er at komme i god tid, hvis du ønsker at tage eftermiddagsturen, for køen er lang og der er ingen garanti for at du når at komme med ind. Da vi var der så vi at folk allerede begyndte at stille sig i kø en time før at de igen åbnede.

israel_sevaerdigheder1

Jerusalem_temple-mount

 

2. Yad Vashem

For os var det en mindeværdig oplevelse at opleve Yad Vashem (på trods af at det faktisk kun var én af os der fik muligheden for at træde indenfor på museet, da de har strenge krav om ikke at medbringe børn under 12 år derinde, så Andrea og Far måtte udforske området udenfor i stedet). Alle udendørs arealer var dog tilgængelige.

Yad Vashem i Jerusalem er det officielle mindesmærke for de mange millioner jødiske ofre under holocaust. Du finder her et kæmpe og spektakulært museum der virkelig formår at fortælle historien om jødernes kamp mod nazi regimet. Det er et vanvittigt spændende museum der kræver god tid til fordybelse, mens du varsomt går i zigzag op gennem den 200m lange museumsbygning. Det er gratis at besøge Yad Vashem, men det anbefales dog at du booker en betalt guided tour rundt på museet for at få mest muligt ud af oplevelsen. Der er så meget historie at fordøje at man simpelthen bliver nød til at få lidt hjælp til at give et samlet overblik.

Museet har i alt 10 udstillingshaller, som afbilleder forskellige dele af historien. Hvis du er knap på tid bør du ikke misse selve hovedudstillingen i den lange museumsbygning samt Hall of Names, hvor du finder mere end 3 millioner navne på ofre under den frygtelige Holocaust. Ligeledes bør du ikke misse Yad Layeled som er et mindesmærke for de 1,5 millioner børn der forsvandt.

Jerusalem_Yad_vashem2

Jerusalem_Yad-vashem

 

3. Church of the Holy Sepulcher

Denne kirke anses for at være det helligste af det hellige, idet man mener at det var her at Jesus blev korsfæstet, begravet samt genopstod. Kirken bør derfor være med på din must see liste – uanset hvilken trosretning du tilhører. Det er gratis at gå ind i kirken, og der er ingen krav til påklædning, som der ellers ofte er ved så hellige seværdigheder.

Kirken har en flere tusind år gammel historie, men er dog blevet genopbygget undervejs. Den nuværende kirke menes at være fra 1048, og har været årsagen til mange stridigheder helt frem til 1852, hvor man blev enige om en aftale. I den mellemliggende periode har kirken været under ombygning af mange forskellige arkitekter.

Det kan være lidt vanskeligt at få sig et overblik over hvad man skal at se i kirken, da det er en stor kirke, og der er ingen form for vejvisning og skilte indenfor. Blandt de vigtigste var stedet hvor Jesus blev korsfæstet. Det finder du i et lille rum oppe til højre for indgangen (følg trappen op til højre). Herudover er der hans grav, hvortil der var en meget lang kø ved vores besøg. Du finder graven ved at gå ind i kirken og følge gangen ind til venstre, hvor du vil finde rummet der vises på nedenstående billede. Herudover er det bare om at gå på opdagelse.

Jerusalem_holy-sepulcher

Jerusalem_holy-sepulcher2

 

4. Western Wall

Ifølge Jødedommen er Western Wall eller Grædemuren i Jerusalem en af de mest hellige spots i hele verden. Muren var egentlig oprindeligt en del af konstruktionen af et stort helligt tempel, men i dag er det kun Grædemuren der står tilbage. Grædemuren står derfor i dag som mind om og som alter for det engang eksisterende tempel. Tusindvis af mennesker kommer hertil hvert år for at bede en bøn. Disse bønner bliver somme tider nedskrevet på papir, som man klemmer ind i murens revner.Det er derfor ikke unormalt at der står bedende jøder hele vejen lang med muren. Muren er opdelt i 2 sektioner. Én for mænd og én for kvinder – og igen er det her vigtigt at kvinder er tildækkede med arme og ben hvis de ønsker at træde nærmere for at bede en bøn. Og mænd skal ligeledes være iført en jødehat.

israel_sevaerdigheder2

 

5. Davids by

Du husker måske kong David fra de bibelske historier? Her fortælles der om hvordan David erobrede Jerusalem og sidenhen hvordan han udvidede fæstningen der i dag kaldes Davids By. I dag er Davids By en spændende arkæologisk udgravning, hvor du kan gå rundt og kigge nærmere på ruinerne, og du kan lære mere om hvad Davids rolle har været i de bibelske historier. Og det er fascinerende hvordan man her kan se hvordan religion og historie rent faktisk går hånd i hånd. Man kan måske have sin tvivl om sin religion, men der er ingen tvivl om, at der har været sandhed til flere af historierne. Du finder Davids By i udkanten af den gamle bydel, og kan findes syd for Tempelpladsen.

Jerusalem_city-of-david

 

6. Israel Museum

Hovedattraktionen hos Israel Museum må næsten være at se Dødehavsrullerne, som opbevares i et helligt monument uden for museumsbygningen. Dødehavsrullerne var monteret på et rundt alter, hvor dokumenterne blev belyst bag glasset, og hvor man nemt kunne gå rundt om dem. Det var ret fantastisk at se nogen af verdens ældste tekster nedskrevet på papyrus. Jeg føler mig lidt som en slyngel, for det var rent faktisk ikke tilladt at tage billeder af dødehavsrullerne. Til mit forsvar vil jeg sige at jeg ikke set skiltet, og jeg stod derfor længe og tog billeder af rullerne før jeg fik af vide at det ikke var tilladt.

Museet havde også flere udstillinger, samt et udendørs areal hvor man blandt andet kunne se en udhugget sten-model af den gamle bydel i Jerusalem. Modellen afspejler hvordan byen så ud tilbage i tiden da bymurene til den gamle bydel stadig var intakte.

Jerusalem_Yad_vashem

Jerusalem_Israel-museum2

Jerusalem_Israel-museum

 

7. Tower of David

På trods af navnet har Tower of David rent faktisk ingen forbindelse til Kong David, men ikke desto mindre er det stadig en interessant bygning fyldt med historie. Fæstningen blev oprindeligt bygget i middelalderen, og har siden da haft flere arkitektoniske tilføjelser, der bevidnes gennem forskellige stilarter og tidsperioder. Tower of David er i dag et moderne museum, der fortæller om Jerusalems historie gennem fortællinger om denne spændende fæstningsbygning. Det er muligt at leje en audioguide mens du går på opdagelse, hvilket anbefales hvis man skal have noget ud af besøget.

Info til forældre: Det er muligt at komme fra indgang til udgang med sin klapvogn, men det er ikke muligt at køre rundt i selve bygningen med den, da der er mange brosten og trapper op og ned. Vi blev derfor anbefalet at stille den ved indgangen.

Jerusalem_tower-of-david2

Jerusalem_tower-of-david

 

8. The Biblical Zoo

Haven ligger lidt uden for centrum,men det er nemt at komme hertil med bus eller tog. Vi tog med bussen herud, og stod klar da haven åbnede (kl 10 på en lørdag). Det var der dog også mange andre der havde besluttet sig for, så der var et stort virvar af mennesker da vi troppede op. Da parken endelig åbnede begyndte billetsluserne at lukke folk ind, men folk stod ikke ligefrem i flotte lige køer, men i stedet hulter til bulter i én stor klump, og det var derfor umuligt at se om køen overhovedet rykkede sig (det skal måske lige tilføjes at de ikke ligefrem havde travlt i billetsluserne + at de mangler sans for køkultur). Efter at have ventet i et godt kvarter uden at have rykket os det mindste opdagede vi, at der også var automater hvor man selv kunne købe billetten. Dog skal man her være ret god til israelsk for at købe billetten. Vi fik derfor hjælp af en lokal til at købe billetten, og dermed sprang vi køen over ved slusen.

Hvis du som om rejser med små børn er det et must at tage i zoologisk have i Jerusalem. Haven har et fint udvalg af spændende dyr fra hele verden, samt et stort område i parken med bibelske dyr. Selve parken var fantastisk og meget børnevenlig, og vi havde selvfølgelig en rigtig hyggelig dag, men vores oplevelse ved billetkøbet var noget værre rod. Det bedste tip herfra er derfor at købe billetterne online, så man ikke skal bruge en masse tid ved indgangen.

Jerusalem_zoo

Jerusalem_zoo2

 

9. Mount of Olives

Udsigtspunktet Mount of olives er klart et besøg værd. Vi tog med en overfyldt bus op på toppen af bjerget, hvorfra vi kunne nyde udsigten ud over byen og kunne se ned langs den smukke jødiske kirkegård som pryder bjerget hvorpå vi stod. Herfra kunne vi stå længe og nyde udsigten og mærke brisen i håret.

Vores oprindelige plan var egentligt at tage bussen ned igen. Men vi stod længe og ventede på bussen uden at den kom forbi, så vi gik i stedet ned af bjerget, og det viste sig at være en gåtur der var godt givet ud. På vejen stødte vi nemlig ind i et par seværdigheder, som vi kunne krydse på listen såsom Getsemane og Tomb of the Virgin. Og ærligt, så tog gåturen ikke så lang tid som vi havde frygtet.

Jerusalem_Mount-of-olives2

Jerusalem_Mount-of-olives

 

10. Machane Yehuda

Machace Yehuda eller The Shuk er et stort marked i Jerusalem, hvor du kan opleve den lokale stemning blandt de handlende. På markedet kan du primært købe mad og friske råvarer, eller du kan spise i en af de mange boder. Selve markedet består af 2 hovedgader, Eitz Chaim Street (overdækket) og Mahane Yehuda Street (med åben himmel), der sammen med en masse små sidegader er fyldt med mere end 250 boder. Markedet er et godt sted at opleve det autentiske Jerusalem, på trods af at det gennem de senere år er blevet mere turistet.

Jerusalem_machane-yehuda

Jerusalem_machane-yehuda2

 

11. Damascus Gate

Dette er en af hovedindgangene til Den Gamle By i Jerusalem, og efter vores mening er dette den smukkeste byport blandt de 8. Og faktisk er det også den mest klapvognsvenlige indgang, idet stierne herfra går op / ned af bakke og at du dermed ikke bliver mødt af 100 trappetrin som det første. Selve byporten blev bygget i 1537, men man kan endnu se resterne af en tidligere byport der har stået på det nøjagtigt samme sted. Inden for bymurene møder du den travle hverdag i bazaren, samt de mange små boder i Den Gamle By. Læs også vores guide til den gamle bydel.

Jerusalem_damascus-gate2

Jerusalem_damascus-gate

 

12. Via Dolorosa

Tidligere i dette indlæg nævnte vi Church og the Holy Sepulcher, som værende et af de mest hellige kristne spots i Jerusalem. Og faktisk er Via Dolorosa også ved at være derhen ad. Det var her, at Jesus vandrede i forbindelse med sin korsfæstelse. Via Dolorosa er i dag afmærket med ni korsvejsstationer, og der findes yderligere fem er inde i Gravkirken. Disse korsvejsstationer anses i dag for at være hellige, og vi så flere religiøse, der stod her og bad mens de rørte ved murene herved. Hvis du ønsker at vide mere om Via Dolorosa og de 14 korsvejsstationer kan du læse det på www.kristendom.dk >

Jerusalem_via_dolorosa

 

Biblical Lands Museum

Et stykke uden for byen finder du museet Biblical Lands Museum, som er et spændende museum der fortæller dig mere om Isreals historie når det kommer til religion. Med alt ligefra farao og egyptiske guder til i dag hvor flere af de største religioner lever side om side. Dette var for os et must see, når nu netop religion har så stor betydning i Jerusalem, og museet gav os derfor et indblik i hele historien der har ledt frem til i dag og byens religiøse betydning.

Jerusalem_biblical-lands

Jerusalem_biblical-lands2

 

Hvad er på din liste over must see seværdigheder i Jerusalem?

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

1 Comment

Skriv en kommentar