Da jeg fik skæld ud af bademesteren i en lettisk sauna

Jo den er god nok, jeg fik lidt skæld ud! Men jeg er sikker på at det var rigtigt venligt ment! Og generelt var oplevelsen bare så forfriskende, grænseoverskidende og adrenalinpumpende, at man fuldstændigt kunne se gennem fingrene med en kærlig opsang. Her i indlægget vil jeg give jer alle detaljerne om min første oplevelse med en lettisk sauna.

letland_sauna2 lettisk sauna

Spa Hotel Ezeri

Der er måske ikke mange der ved – mig selv inklusiv – at der findes en stor saunakultur i Letland. Jeg havde altid troet at det var en ting man kun gjorde i Finland, men åbenbart er det ret populært på disse kanter. Så populært, at flere familier rundt omkring i Letland vælger at få bygget deres helt egen sauna. Den sauna vi besøgte, og som jeg vil skrive om her i indlægget var oprindeligt en privat lettisk sauna, der var bygget til bademesterens familie, og vi fik derfor den helt traditionelle sauna-oplevelse hos Spa Hotel Ezeri, hvor den lille saunahytte var beliggende ude i baghaven.

letland_sauna3 lettisk sauna

Skæld ud af bedemester

Jeg var så heldig at blive sendt ud på denne oplevelse i forbindelse med en pressetur, og jeg var derfor afsted med en lille gruppe bloggere fra nær og fjern. Vi blev opdelt i 2 hold. Én med drenge og én med piger. Dette var nødvendigt af praktiske grunde, da der kun var plads til fire personer ad gangen – men så sandelig også af personlige årsager. Man skal nemlig være nøgen i en lettisk sauna.

Og ikke at jeg ikke er bekvem med at være nøgen. Under normale omstændigheder ville jeg helt sikkert bare have gjort det, men jeg jeg var så uheldig at ramme ind i DEN tid på måneden, og jeg følte mig derfor meget utilpas med situationen, og nægtede derfor at smide bikinien. Dette førte til en opsang af den kære bademester, der rystede på hovedet af mig og igen og igen fortalte mig at jeg skulle stole på bademesteren. Det var tydeligt at se at han ikke var tilfreds med min opførsel, og set i bakspejlet kan det godt ske at jeg virkede en smule respektløs over for deres traditioner. Men jeg stod fast, og fik min vilje til sidst.

letland_sauna lettisk sauna

Sådan foregår en lettisk sauna-behandling

Oplevelsen med lettisk sauna var helt fantastisk, og i bund og grund handler det om at få kroppen varmet godt op. Jeg vil her gennemgå oplevelsen mere i dybden:

Vi ankom til saunaen, som bestod af to små hytter samt en badebro ud på en isende kold sø. Den ene hytte var til omklædning, og her klædte vi om til badekåber, tøfler og bikini. Herefter blev vi taget med ind i hytte nummer to, hvor vi blev vartet godt op af to bademestre med te, tørret frugt og nødder. Vi blev taget med ind i saunaen tre gange: De første to gange blev vi varmet godt op, og bademesteren viftede nogle kviste mod os, for at vi skulle få tilført ekstra varme samt dufte. Og tredje gang fik jeg en individuel kropsmassage, hvor bademesteren gjorde brug af de varme kviste for at løsne godt op.

letland_sauna4 lettisk sauna

For hver gang vi kom ind i saunaen blev temperaturerne varmere og varmere, og efter tredje behandling blev vi ført udenfor og ned til den frysende dam. Her blev jeg bedt om at hoppe i søen, hvilket var ret grænseoverskridende – og wow det var koldt! Adrenalinen pumpede i min krop, og jeg kunne virkelig mærke at jeg var i live. Mit hjerte galloperede derudad, og jeg blev nu ført med op foran hytten, hvor jeg blev pakket godt ind i lune tæpper, og fik mulighed for at nyde et øjebliks stilhed i naturen mens jeg igen kom til mig selv.

letland_sauna5 lettisk sauna

Sikke en oplevelse! Jeg vil helt sikkert anbefale jer at prøve dette hvis i kommer til letland. Og jo – det kan godt ske at jeg fik lidt kærlig skæld ud, men i dag er det blot en sjov lille historie fra denne fantastiske oplevelse.

 

Har du prøvet – eller tør du at prøve en lettisk sauna?

SPONSORERET: Opdagelse.dk blev inviteret af NBE Finland og Enjoy Latvia, men alle meninger er vores egne

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

2 Comments

 • Jeg har først lige læst dette indlæg i dag og jeg skulle jo have været på den tur… det ville være sket for mig også. Den tid på måneden eller ej. Jeg nægter at smide trusserne :-)
  Tillykke med graviditeten for øvrigt

  • Tusind tak Marianne!

   Ja det er altså en lidt underlig tradition med at man skal være nøgne i de saunaer, men jeg er nu glad for at jeg stod fast ved beslutningen :-)

   / Rebecca

Skriv en kommentar