En kulturel oplevelse i Atlasbjergene

Vi danskere er godt klar over at man aldrig rigtig kan regne med vejret herhjemme. Og livet i de marokkanske bjerge er lige på det punkt meget lig vores. Men her stopper sammenligningerne vist også. Men det skulle vise sig at en våd og kold dag gav det bedste indblik i hvordan en familie lever i en bjerglandsby i Marokko.

marokko3

Et indblik i livet som berberfamilie i en bjerglandsby

En lille familie havde åbnet sit hjem for os, og der ventede os et mindre kulturelt chok. Husene er hjemmelavede af mudder og ler, gulvet er bulet, den eneste varmekilde er den lille ovn i midten af køkkenet, og soveværelset er et tæppe i køkkenet. For os var det uvirkeligt, men familien var glade og gæstfrie, og virkede ikke til at mangle noget.

I Ait Bougmez Valley er alle fattige, men de sætter pris på det de har, og man hjælper hinanden. Penge er ikke udbredt, men derimod tjenester. Det er et samfund som virkelig sætter den danske indstilling, og trang til materielle goder, til side. Det er en oplevelse jeg til enhver tid vil anbefale, da det virkelig sætter vores livsstil i perspektiv. Man har lyst til at give dem en form for gave for at åbne deres hjem for os udenlandske gæster, men det er ikke så velset da det på sigt kan opfordre til tiggeri i forbindelse med mere turisme. I stedet bruger vores guide Said tid på at dele tøj ud til familierne et par gange om året. Said er en stor velgører i dalen, og bruger meget tid på at hjælpe hvor han kan og promoverer Ait bougmez Valley så turismen kan blomstre.

marokko4

Museum i Dalen

I Dalen har de lavet et lille museum, som giver et indblik i hvordan berberne har udviklet brugen af redskaber. Der er sket meget i udviklingen gennem de sidste 100 år, men det er et samfund der stadig er meget langt efter vestlige standarder. Museet gemmer på våben, værktøj, skoleting masser af historie. Og meget af det der er på museet, tror jeg næsten stadig bliver brugt i mange familier og på deres marker.

marokko2

En glad by

Når man vandrer gennem byerne i Ait Bougmez Valley kan man ikke lade være med at tænke på hvordan nogen kan leve på den måde. Det er så langt fra den måde vi lever på i Danmark. Alligevel er det imponerende at møde lokalbefolkningen på gaden, som alle hilser pænt og smiler, og børn der render rundt og leger på gaden. Man kan nemt ”bryde ind” i et boldspil og fået hurtigt grin med en flok legende børn. Man kan mærke de sætter pris på åbenhed fra os besøgende, og de kigger alle langt efter os når vi kommer gående. Vi er lige så meget en attraktion som de og deres landsby er.

marokko1

Save

Save

Save

Save

Save

2 Comments

  • Utroligt spændende at opleve berberfamiliernes hverdag og sætter virkeligt ens eget “luksus” liv i perspektiv. I forbindelse med en studietur fik jeg lov til at bo 2 dage hos en nogle familie i Tighanimine lidt udenfor Agadir, og det var en helt uforglemmelig oplevelse. Jeg var så imponeret over hvor glade de egentlig var for deres liv og den enorme gæstfrihed de viste.

    • Hej Nikoline. Fedt du også har oplevet berberlivet. Det er meget specielt, men en unik oplevelse på så mange måder. Savner det faktisk lidt her efter jeg er tilbage på job med juletravlhed osv. Man kobler bare af på en helt anden måde når befinder sig sådan et sted.
      Undskyld mit sene svar :)
      Mvh. Kris

Skriv en kommentar