Koldinghus og Slotssøen

Koldinghus er et af Danmarks vigtigste kongeslotte, og er klart den største turistattraktion i Kolding. Slottet er fra 1268, og har siden da været under flere ombygninger samt en restaurering. Men slottet står den dag i dag stadig prægtigt over Kolding by. Som turist i Kolding er Koldinghus et mustsee.

Koldinghus

Naturskønne omgivelser

Koldinghus er placeret i byens midte, og er placeret højt på en bakketop med udsigt ud over byen. Ved foden af slottet er slotssøen, som er en flot stor sø omgivet af store smukke huse samt en gangsti. Denne sti rundt om søen er vældig populær både for lokale der passerer forbi eller er ude på en løbetur, men også for turister der ønsker at fange et godt billede af Koldinghus. Ønsker du at tage turen hele vejen rundt om slotssøen skal du afsætte ca en halv time.

Udsigt ud over Kolding by

Koldinghus har et tårn ved navn Kæmpetårnet som er 75 meter højt. Herfra kan man få en strålende udsigt ud over Kolding by og slotssø. Dog er udsigten en smule forstyrret af den originale ydermur, som er placeret ca en meter uden for indhegningen hvor gæsterne kan gå rundt. Dette tager desværre lidt af udsynet.

Koldinghus udsigt slotssøen Kolding

Historien om Koldinghus

Slottet blev bygget af Erik Klipping i 1268 som et grænseværn ved Kolding Fjord. Grænsen gik mellem kongeriget Danmark og hertugdømmet Slesvig. Siden da er der af flere omgange blevet udbygget på Koldinghus. I 1400-tallet blev dele af nordfløjen samt vestfløjen tilføjet, og midt i 1500-tallet blev sydfløjen og østfløjen tilføjet af Christian III. Kæmpetårnet blev tilbygget under Christian IV i 1598-1603 sammen med den prægtige slotskirke. I 1716-23 blev slottet moderniseret af Frederik IV, der fjernede flere tegn fra renæssancen og i stedet tilføjede barokstilen.

Restaurering

I 1808 blev slottet ødelagt af en stor brand, og slottet lå derfor i ruiner. Man indledte senere en restaurering der stod færdig i 1994 under ledelse af arkitekterne Inger og Johannes Exner. Arkitekterne har restaureret slottet med stor respekt for de historiske faser, som i dag forbliver synlige. Man har valgt at bruge materialer til restaureringen der adskiller sig fra de originale, for på denne måde at give et mere retvisende billede.

Koldinghus Kolding

Koldinghus i dag

Inde bag slottets vægge finder du et museum med samlinger af interiør fra 1500-tallet og frem. Hertil kommer der en malerisamling af kunstnere fra Kolding samt Danmarks største samling af sølv. Herudover kan du somme tider finde særudstillinger hos Koldinghus, og i ferieperioder afholdes der sjove aktiviteter for børnefamilier.

Praktisk info

Slottet og museet har åbent hver dag fra 10-17. Prisen er 90kr for voksne, og gratis for børn i alderen 0-17. Har du gyldigt studiekort får du desuden billetten til 45kr. Læs mere om Koldinghus på www.koldinghus.dk

Koldinghus Kolding

 

SPONSORERET: Opdagelse.dk blev inviteret af Visit Kolding, men alle meninger er vores egne

Save

Skriv en kommentar