Julestemning i München

Når julestemningen rammer dig, og når julen står for døren findes der ikke noget bedre end at tage på julemarked. Og i Tyskland har de nogen af de bedste af slagsen. Vi har for nyligt haft fornøjelsen af at besøge julemarkedet Christkindlmarkt på Marienplatz, som er det mest kendte julemarked i München.

munchen_julemarked8

Christkindlmarkt

Der findes mere end 30 julemarkeder i München, og Christkindlmarkt er klart byens stolthed og hovedattraktion. Markedet tiltrækker hvert år mere end 3 millioner mennesker – og med god grund. Markedet emmer af julestemning, og der er rig mulighed for at smage nogle velsmagende julegodter, eller for at du falder pladask for noget af det smukke julepynt. På Christkindlmarkt finder der mere end smukke udsmykkede 170 boder, der er nøje udvalgt til at levere et bredt sortiment af forskellige varer lige fra klassiske honninghjerter, krybbespil, julekugler og meget mere. Så man kan godt finde pengepungen frem, for det er let at blive fristet til at handle lidt julede sager.

Vi forsøgte os med lidt forskellige søde sager. F.eks. disse Stollenkucken (på nedenstående billede) – som efter min mening var alt for sødt og tørt. Derimod kan jeg klart anbefale de lækre nødder fra boden Mandelhans – de havde et stort udvalg af forskellige nødder – og mums de var gode.

munchen_julemarked4

Die Klokkenspiel

Christkindlmarkt i München er et af Tysklands mest kendte julemarkeder og dateres helt tilbage til år 1310. Her er derfor en del traditioner der holdes år for år. Christkindlmarkt er placeret i byens midte ved Marienplatz. Markedet er placeret for foden af Neues Rathaus – et smukt bygningsværk i nygotisk stil der bestemt pynter på pladsen. Hvis du besøger julemarkedet midt på dagen vil du bemærke at folk begynder at samle sig foran rådhuset for at se “Die Klokkenspiel”, som vil kunne ses oppe i Rådhusets klokketårn.

Her fremvises et klokkespil med figurer der danser, mens du kan nyde en melodi af klokker der ringer. Man kan sammenligne det lille “dukketeater” med en spilledåse – blot i stor format. Det varer ca 10 minutter, og er en meget sød tradition de har holdt i live. Det er ganske populært at overvære Die Klokkenspiel, som foregår 2 gange dagligt i juletiden (kl 11 + kl 12) og 3 gange dagligt om sommeren (kl 11 + kl 12 + kl 17).

munchen_julemarked6

Marienplatz

En af grundene til at Christkindlmarkt er så fortryllende er dets placering på Marienplatz foran det smukke rådhus. Herudover hjælper det selvfølgelig også at have et stort smukt juletræ omkranset af de mange oplyste boder. Juletræet selv er oplyst af mere end 3000 lys. Træet er omtrent 100 fod højt, men den præcise højde er uvis fra år til år, da det er en del af en konkurrence, hvor både lokale og turister har mulighed for at komme med et bud i håbet om at vinde en lækker præmie.

munchen_julemarked7

Mere end 30 julemarkeder

Selvom at Christkindlmarkt er hovedattraktionen, er det bestemt ikke det eneste marked i byen. Der findes mere end 30 forskellige julemarkeder med forskellige temaer og lokationer rundt omkring i byen. Heriblandt kan nævnes et middelaldermarked og et marked dedikeret til krybbespil. Læs mere om julemarkederne her. Vi besøgte kun Christkindlmarkt, men det siges at flere af de små markeder er langt bedre både hvad angår indhold i boderne samt mængden af mennesker. Christkindlmarkt kan hurtigt blive overrendt af gæster – særligt i aftentimerne hvor boderne lyses op, og du kan være sikker på at føle dig som en sild i en tønde. Men til gengæld er stemningen autentisk og atmosfæren omkring markedspladsen er fortryllende. Ønsker du en mere afslappende atmosfære samt nogle mere originale input kan det måske betale sig at gå på opdagelse i sidegaderne og de omkringliggende markeder.

munchen_julemarked9

Flere tips til din München tur

  • Munchen kan umiddelbart virke til at ligge utroligt langt væk, men faktisk er der tale om en flyvetur på kun 1,5 time fra Billund. Så der er ingen undskyldninger for ikke at komme afsted.
  • Bemærk at stemning altid bliver bedre i de sene aftentimer, hvor boderne lyses op i mørket. Til gengæld er der færre mennesker i dagstimerne.
  • Husk at medbringe kontanter hvis du ønsker at handle i juleboderne.
  • Husk også at gå på opdagelse på de små julemarkeder der omkranser Marianplatz. Flere af markederne ligger spredt rundt i den gamle bydel, og er inden for en overskuelig afstand.
  • Snyd ikke dig selv for en tur op i rådhustårnet på Marienplatz. Vi havde desværre ikke tiden til at komme herop, men det skulle efter sigende være en smuk udsigt – særligt ved juletid når sneen er faldet, og når du kan nyde synet ud over byen og de oppyntede gader.
  • Husk gerne at kombinere dit besøg på julemarkeder med lidt sightseeing + juleshopping. Der findes masser af gode butikker i München, så du kan let få klaret lidt juleindkøb mens du er her.

munchen_julemarked2

 

 

Se også vores film fra 3 tyske julemarkeder

SPONSORERET: Opdagelse.dk blev inviteret til München af Rejselandet Tyskland, men alle meninger er vores egne

Skriv en kommentar