30 tips til at rejse alene med børn

by Rebecca Line
Rejs solo med børn

At rejse alene med børn kan virke som en udfordrende opgave, men det behøver det ikke at være. Med den rette planlægning og forberedelse kan det være en fantastisk oplevelse for både dig og dine børn. Jeg har samlet 30 nyttige tips til at gøre din rejse som enlig forælder med børn lettere og mere behagelig. Uanset om du planlægger en eksotisk langdistanceferie eller en kort weekendtur, er der noget for enhver her. Så lad os dykke ned i disse tips og opdage, hvordan du kan skabe uforglemmelige øjeblikke sammen med dine børn, uanset hvor du rejser hen.

1. Forbered dit barn på rejsen

At forberede dit barn på rejsen er afgørende for at skabe en smidig og positiv oplevelse. Start med at tale med dem om, hvad de kan forvente under turen, især hvis de er to år eller ældre. Forklar, hvordan lufthavnen fungerer, hvad der sker under flyveturen, og hvad de kan se frem til på destinationen. Brug en positiv tone og gør det til en spændende eventyrfortælling. Du kan også låne bøger om flyrejser fra biblioteket, der passer til deres alder. Jo mere de ved, jo mindre angst og usikkerhed vil de føle, hvilket skaber en mere behagelig rejseoplevelse for både dig og dit barn.

2. Skræddersy rejsen til dine børn

Når du rejser som enlig forælder med børn, er det afgørende at vælge en feriedestination, der matcher dine børns alder og interesser. Tag hensyn til deres passioner og hobbies, når du planlægger din rejse. For eksempel, hvis dine børn elsker vandaktiviteter, bør du overveje at vælge et hotel med en pool eller en beliggenhed tæt på stranden. Hvis de har interesse i kultur og historie, bør du planlægge besøg på museer eller historiske steder. At tilpasse din rejse til børnenes præferencer vil gøre hele oplevelsen mere fornøjelig og mindeværdig for dem, hvilket er afgørende for en vellykket ferie som enlig forælder.

3. Udvikl en detaljeret rejseplan – og lad dem hjælpe!

Start med at omhyggeligt planlægge din rute og destination, vælg transportmidler og overnatningssteder, der passer til dine børns behov og alder. Vælg en ferie, der passer til dine og børnenes interesser og behov. Overvej om I ønsker en strandferie, aktiv udendørsoplevelse eller en kulturel byferie. Husk at medtage tidspunkter for afgang og ankomst samt eventuelle pauser eller hvileperioder undervejs. Gør dig bekendt med destinationen og dens faciliteter, så du ved, hvad der er til rådighed for børn i området. Involver børnene i planlægningen for at skabe forventninger og spænding om ferien. Lad dem også være med til at vælge aktiviteter, så de føler sig involverede og engagerede i turen. En velplanlagt rejse giver dig tryghed og mulighed for at nyde tiden sammen med dine børn uden unødig stress.

4. Vær fleksibel

Når du rejser solo med børn, er det vigtigt at acceptere, at tingene ikke altid går som planlagt. Der kan opstå uforudsete udfordringer eller ændringer i din rejseplan, og det er vigtigt at være fleksibel og åben for at finde løsninger. I stedet for at lade hindringer eller forsinkelser ødelægge din rejseoplevelse, kan du se dem som en del af eventyret. Dette vil hjælpe dig med at bevare din mentale ro og sikre, at dine børn også forbliver positive og glade, selv når tingene ikke går som planlagt. At gå med strømmen er nøglen til en mere stressfri og fornøjelig rejse som enlig forælder.

5. Pak let

Pakning er noget af det vigtigste, når du rejser solo med børn. Målet er at pakke så let som muligt for at gøre håndteringen af bagagen mere bekvem, især når du er alene med børnene. Overvej at bruge bæretasker med ergonomisk design, der fordeler vægten jævnt og giver dig mulighed for at have hænderne fri til at tage dig af dine børn. Kufferter med let rullende hjul er også en god idé for at undgå tung løftning. Prioriter at medbringe kun det nødvendige og tænk praktisk, når du pakker, så du undgår at blive overvældet af bagage under din rejse.

6. Vær organiseret !

Når du rejser som enlig forælder med børn, er det afgørende at være organiseret. Start med at udarbejde en grundig pakkeliste, der inkluderer alt, hvad du og dine børn har brug for på turen. Derefter opdel dine tasker og kufferter på en måde, der gør det nemt at få fat i det nødvendige uden besvær. For eksempel kan du placere børnenes tøj og forsyninger i separate tasker og have altid essentielle som bleer, vådservietter og snacks inden for rækkevidde. Dette vil hjælpe dig med at holde styr på tingene og minimere stressen under rejsen.

7. Medbring bestikkelse

At have en nødplan i form af bestikkelsesmidler eller særlige godbidder kan være en redningskrans, når udfordringer opstår under din rejse som enlig forælder med børn. Når børnene bliver urolige eller oplever udbrud, kan en lille belønning i form af deres yndlingsgodbid eller en særlig aktivitet hjælpe med at berolige dem og genoprette roen. Det kan også fungere som en effektiv distraktion under lange rejser eller ventetider. At have disse nødmidler ved hånden kan gøre en afgørende forskel i at bevare din tålmodighed og sikre, at din rejse forbliver så problemfri som muligt, selv når situationen bliver udfordrende. Og det behøver altså ikke at være super usundt det hele. an kan også nå langt med en frugtstang, rosiner eller en kiks.

8. Husk pauserne

Planlægning af pauser er afgørende, når du rejser med børn, især hvis du er på en lang køretur. At stoppe undervejs giver børnene mulighed for at strække benene, lege og lindre rastløshed. Det er en god idé at identificere pitstopsteder på forhånd, så du ved, hvor du kan tage pauser. Disse stop kan omfatte parker, legepladser eller naturskønne områder, hvor børnene kan brænde noget energi af. Planlægning af disse pauser kan gøre hele rejsen mere behagelig for både dig og dine børn, da det giver dem mulighed for at bryde rejsen op og nyde øjeblikke af leg og bevægelse.

9. Lad barnet tage ansvar

At opfordre ældre børn til at tage ansvar for deres egne ejendele, som deres rygsække eller små tasker, kan lette din byrde betydeligt, når du rejser. Dette giver børnene en følelse af uafhængighed og ejerskab over deres ting og lærer dem også om ansvar. Sørg for, at de har alt, hvad de har brug for i deres tasker, som snacks, underholdning eller legetøj, så de kan holde sig beskæftiget under rejsen. Dette vil også give dig mere plads og mindre at bekymre dig om, hvilket gør rejsen mere organiseret og glat for alle involverede.

10. Lad nogen vide hvor du er

At lade nogen vide, hvor du er, er afgørende, når du rejser alene med børn. Del din rejseplan og kopier af vigtige dokumenter, såsom pas, forsikringsoplysninger og nødkontakter, med en pårørende derhjemme. Opdater regelmæssigt denne kontaktperson om eventuelle ændringer i dine planer eller rejsedetaljer. Dette skaber en ekstra sikkerhedsnet og giver dig fred i sindet, velvidende at nogen er opmærksom på din placering og kan yde hjælp, hvis det skulle blive nødvendigt. Det er en ansvarlig forholdsregel for at sikre, at du og dine børn har støtte, selv når I er langt hjemmefra.

11. Bekvemmelighed kommer først

Når du rejser solo med børn, skal du huske at tage dig selv i betragtning. Vær ikke bange for at investere i bekvemmeligheder, der kan gøre din rejse mere behagelig. Overvej f.eks. at leje udstyr som barnevogne, bilsæder eller campingudstyr på din destination i stedet for at slæbe det med dig. Dette letter belastningen af bagage og gør din rejse mere problemfri, så du kan fokusere på at nyde tiden med dine børn.

12. Husk også at pakke til dig selv

Når du pakker til din rejse som enlig forælder med børn, er det afgørende at huske at medbringe de nødvendige ting – også til dig selv. Det kan hurtigt blive børnene der kommer i højsædet, så udover at pakke til børnene er det vigtigt at tage højde for dine egne behov. Medbring komfortabelt tøj, der er egnet til vejrforholdene på din destination, så du kan føle dig afslappet under rejsen. Hovedtelefoner er en redning, når du har brug for lidt stilhed eller ønsker at se en film uden at forstyrre børnene. Husk sunde snacks og drikkevarer for at holde energien oppe, samt underholdning og opladningsmuligheder til din egen fornøjelse, så du kan slappe af og nyde turen sammen med dine børn.

13. De vigtige aktiviteter om morgenen

Når du rejser som enlig forælder med børn, er det en god idé at planlægge de vigtigste aktiviteter om morgenen. Vi lever nu ellers altid efter dette mantra på vores rejser – men som solo forældre er det altså ekstra vigtigt. Dette er typisk det tidspunkt, hvor børnene er mest udhvilede, opmærksomme og samarbejdsvillige. Ved at prioritere vigtige aktiviteter som sightseeing, ture eller andre planlagte begivenheder tidligt på dagen kan du sikre, at både du og dine børn får mest muligt ud af oplevelsen. Senere på dagen kan børnene blive trætte eller uopmærksomme, så det er bedst at planlægge mere afslappende aktiviteter eller fritid om eftermiddagen og aftenen. Dette hjælper med at minimere eventuelle udbrud eller frustrationer og giver dig en mere behagelig rejseoplevelse.

14. Medbring en tripod og fjernbetjening

Når du rejser alene med dine børn, er det vigtigt at fange de særlige øjeblikke og minder, I skaber sammen. En praktisk måde at gøre dette på er ved at bruge en tripod (et stativ) og en fjernbetjening til dit kamera eller smartphone. Dette giver dig mulighed for at tage billeder af hele familien uden at skulle bede fremmede om hjælp. Du kan indstille kameraet, placere det på stativet og bruge fjernbetjeningen til at tage billedet, når I alle er klar. Dette sikrer, at du er en del af minderne og får smukke billeder, der fanger jeres rejseeventyr i fuld skønhed.

15. Vent med sociale medier

Når du rejser alene med dine børn, er sikkerheden en topprioritet. En vigtig forholdsregel er at undgå at dele din nøjagtige placering i realtid på sociale medier. Selvom det kan være fristende at dokumentere din rejse undervejs, kan det afsløre din præcise placering til fremmede, hvilket kan udgøre en risiko. I stedet bør du overveje at dele dine oplevelser og billeder, når du er sikkert tilbage på din destination eller hjemme. Dette giver dig mulighed for at bevare privatlivet og sikkerheden for dig selv og dine børn, samtidig med at du stadig kan dele din rejse med venner og familie.

16. Vejled dine børn

At give dine børn den nødvendige information og vejledning er afgørende for en vellykket rejse som enlig forælder. Lær dine børn, hvordan de skal håndtere forskellige situationer, såsom at holde fast i en klapvogn eller opføre sig ordentligt under flyveturen. Forklar dem, hvad de kan forvente i lufthavnen, under sikkerhedskontrollen og på destinationen. Gennemgå vigtige regler og forventninger for opførsel, og sørg for, at de forstår, hvorfor det er vigtigt at følge dem. Dette vil ikke kun gøre din rejse mere behagelig, men også hjælpe med at skabe en følelse af ansvar og forberedelse hos dine børn.

17. Sørg for dokumenterne

At sikre, at du har al nødvendig dokumentation i orden, er afgørende, når du rejser som enlig forælder med børn. Dette er især vigtigt, hvis dit efternavn adskiller sig fra dine børns. For at undgå potentielle problemer ved grænsen eller i udlandet skal du have vigtige dokumenter såsom fødselsattester og eventuelle tilladelser, der kræves for at tage dine børn med til udlandet. Det er en god idé at dobbelttjekke disse dokumenter i god tid før din rejse for at sikre, at de er opdaterede og korrekte. At have alt papirarbejde i orden vil give dig fred i sindet og bidrage til en mere problemfri rejseoplevelse for dig og dine børn.

18. Vær velforberedt – pak en nødpakke

At have en nødpakke med essentielle fornødenheder er afgørende, når du rejser alene med børn. Denne lille pakke kan redde dagen i uventede situationer. Sørg for at inkludere bleer og vådservietter, da disse er uundværlige, hvis der opstår uheld. Medicin til eventuelle sundhedsmæssige behov, et ekstra sæt tøj til børnene og et udvalg af sunde snacks er også gode at have med. Du ved aldrig, hvornår du får brug for denne nødpakke, så sørg for, at den er let tilgængelig i din håndbagage eller bæretaske, så du hurtigt kan reagere på uventede situationer og holde både dig selv og dine børn komfortable under rejsen.

19. Kom i god tid

At rejse som enlig forælder med børn kan være en udfordrende opgave, men med den rette planlægning kan du gøre det mere glat og stressfrit. En vigtig del af denne planlægning er at sikre, at du har tilstrækkelig tid til rejsen. Ankom i god tid til lufthavnen, så du ikke føler dig presset eller stresset. Overvej at indbygge pauser undervejs, især hvis du kører. Dette giver børnene mulighed for at strække benene, lege og lade dampen af, hvilket kan reducere rastløshed og gøre rejsen mere behagelig for alle. At planlægge ekstra tid er nøglen til en vellykket rejse som enlig forælder.

20. Planlæg rejsen ud fra børnenes døgnrytme

Når du planlægger flyvninger som en enlig forælder med børn, er det en smart strategi at tage højde for børnenes søvnmønstre. Prøv at booke flyvninger, der passer ind i de tidspunkter, hvor børnene normalt sover. Dette giver dem mulighed for at hvile og forhåbentlig vågne op mere udhvilede og mindre rastløse. Det kan gøre hele rejsen mere behagelig for både dig og dine børn, da trætte og udmattede børn kan gøre turen mere udfordrende. Så planlæg omhyggeligt og book flyvninger, der tager højde for børnenes behov for hvile. Det kan gøre en verden til forskel på din rejseoplevelse.

21. Yndlingsbamse / legetøj

Når du rejser med børn, er det vigtigt at sørge for, at de har deres yndlingslegetøj eller aktiviteter med på rejsen. Dette giver dem ikke kun en følelse af tryghed, men det holder også dem underholdt undervejs. Tag deres foretrukne bamser, bøger, spil eller elektroniske enheder med, så de har noget at beskæftige sig med under flyveturen eller bilrejsen. Dette kan hjælpe med at forhindre kedsomhed og uro, hvilket gør rejsen mere behagelig for både børnene og dig selv. Husk at have deres yndlingsaktiviteter inden for rækkevidde for en problemfri rejseoplevelse.

22. Kontakt indkvarteringssted om særige ønsker

Når du planlægger at rejse solo med børn, er det en god idé at tage kontakt til dit indkvarteringssted på forhånd. Dette giver dig mulighed for at arrangere eventuelle specielle behov eller ønsker, du måtte have. Mange hoteller og ferieboliger er villige til at imødekomme særlige anmodninger som ekstra senge, babysitter-service eller endda mad til særlige kostbehov. Ved at kommunikere dine behov på forhånd kan du sikre, at dit ophold bliver så behageligt som muligt for både dig og dine børn. Det er en lille ekstra indsats, der kan gøre en stor forskel i din rejseoplevelse som enlig forælder.

23. Snacks og drikkevarer

At have snacks og drikkevarer tilgængelige er afgørende, når du rejser solo med børn. Dette kan hjælpe med at undgå sultne og tørstige børn, hvilket igen kan forhindre unødvendige udbrud og holde deres energiniveau oppe. Sørg for at pakke en lille forsyning af deres yndlings snacks, som granolabarer, frugt eller gulerødder, samt nogle drikkevarer som vand eller juice i en let tilgængelig taske. Dette giver dig mulighed for hurtigt at imødekomme deres behov, når sulten eller tørsten melder sig, og det kan gøre rejsen meget mere behagelig for alle involverede.

24. Omfavn de uventede overraskelser

Vær tålmodig, fleksibel og åben for uventede oplevelser undervejs, når du rejser solo med børn. Det er en naturlig del af charmen ved at udforske verden med dine små, og det kan skabe uforglemmelige øjeblikke og læring for både dig og dine børn. Vær forberedt på at tingene ikke altid går som planlagt, men husk, at det er en del af eventyret. Omfavn de overraskelser, rejsen bringer med sig, og vær åben for at skabe minder, der varmer hjertet i mange år fremover. Det er disse øjeblikke, der ofte bliver de mest elskede i rejsens historie.

25. Destinationens kultur

Lær om destinationens kultur og traditioner, og del denne viden med dine børn, før I tager afsted. Dette kan gøre rejsen mere berigende og sjov, da I sammen kan udforske og forstå en ny kultur. Find bøger, videoer eller online ressourcer, der introducerer børnene til destinationens unikke aspekter, som mad, sprog, historie og skikke. Undervejs kan I diskutere det, I har lært, og spørge lokale om deres kultur for at forbedre jeres forståelse. At inddrage børnene i denne kulturelle opdagelsesrejse kan skabe dybere forbindelser og øge deres globale bevidsthed.

26. Husk dig selv

Planlægning af tid til dig selv og børnene er afgørende for at undgå overbelastning under rejsen. Ankom i god tid til lufthavnen, så du har tid til at håndtere eventuelle uventede forsinkelser eller behov hos børnene. Indbyg pauser i rejsen, især på længere køreture eller flyveture, så børnene kan strække benene, spise og hvile. Vær fleksibel med dine planer og vær forberedt på at tilpasse dig ændringer undervejs. At have tid til at slappe af og nyde øjeblikkene med dine børn vil gøre rejsen mere glædelig og mindre stressende for alle.

27. Forbliv positiv

Skab en positiv og afslappet atmosfære under rejsen. Børn kan mærke, når du er stresset eller bekymret, så forsøg at bevare roen og smile, selvom tingene ikke går helt som planlagt. En positiv attitude kan smitte af på børnene og hjælpe med at gøre rejsen mere behagelig for alle. Giv dig selv og børnene tid til at tilpasse sig nye situationer og miljøer, og sørg for at skabe sjove øjeblikke og minder sammen. Det vil bidrage til at styrke jeres bånd og gøre rejsen mere berigende.

28. Bevar børnenes døgnrytme på rejsen

Børn har brug for tilstrækkelig hvile, især når de er på rejse og oplever nye ting. Og selvom at det kan være frsitende at give børnene lidt frie tøjler, fordi at det er ferie, så er det altså stadig en god ide at holde fast i døgnrytmen. Prøv at opretholde deres sædvanlige sengetider og rutiner så vidt muligt for at undgå overtrætte børn. Planlæg aktiviteter omkring deres hviletider og sørg for, at de har et behageligt sted at sove, uanset om det er på et hotelværelse eller i en klapvogn. God søvn hjælper med at holde børnene glade og energiske, hvilket gør hele rejsen mere behagelig for alle.

29. Styrk båndet til dine børn

Rejser solo med børn kan være en unik mulighed for at styrke båndet mellem jer og skabe uforglemmelige minder, som I vil værdsætte resten af livet. Giv dig selv tilladelse til at nyde hvert øjeblik og vær til stede i de oplevelser, I deler sammen. Det behøver ikke altid at være perfekt eller problemfrit, men det kan være fyldt med kærlighed, glæde og læring. Vær åben for at skabe nye oplevelser sammen, udforske verden og vokse sammen som familie.

30. Lær lokale fraser og ord

Når du rejser med børn, kan det være sjovt og nyttigt at lære nogle lokale fraser og ord på destinationen. Dette viser børnene, at du respekterer og værdsætter den lokale kultur, samtidig med at det gør det lettere at kommunikere med lokale folk. Lav det til en sjov og uddannelsesmæssig oplevelse ved at lære sammen med dine børn. I kan øve jer på at hilse, bestille mad og takke på det lokale sprog. Dette kan ikke kun være en kilde til sjov og stolthed for børnene, men det kan også åbne dørene til mere autentiske og givende oplevelser på jeres rejse.


Som enlig forælder kan rejsen med børn virke som en udfordrende opgave, men det er også en mulighed for at skabe dyrebare minder og styrke båndet til dine små. Med de rette forberedelser, tålmodighed og en positiv indstilling kan du og dine børn nyde en fantastisk rejse sammen. Husk at skræddersy rejsen til deres interesser, vær fleksibel og omfavn de uventede øjeblikke, og sørg for at prioritere børnenes behov for hvile og komfort. Lær om den lokale kultur sammen og vær til stede i øjeblikkene, I deler. Rejsen som enlig forælder kan være udfordrende, men det kan også være en berigende og uforglemmelig oplevelse. Så pak dine kufferter, tag dine børns hænder, og tag på eventyr sammen. Rejsen begynder, når du beslutter dig for at tage det første skridt, og de minder, I skaber undervejs, vil vare evigt.

God rejse!

You may also like

Leave a Comment