Must see seværdigheder i Matera

Matera, beliggende i Basilicata-regionen i det sydlige Italien, er en by fyldt med historie, kultur og enestående skønhed. Kendt for sine unikke sassi (huleboliger) og betagende landskaber, tiltrækker Matera besøgende med sin autentiske atmosfære og fascinerende historie. Uanset om du er en historieentusiast, en kunstelsker eller en eventyrlysten rejsende, har Matera noget at tilbyde. Fra de gamle kirker til de charmerende gader, vil Matera fortrylle dig med sin charme og mangfoldighed.

Byens historie

Matera har en rig og fascinerende historie, der strækker sig over flere årtusinder. Byen er en af verdens ældste kontinuerligt beboede byer og har været hjemsted for mennesker siden den paleolitiske periode. Matera er især kendt for sine sassi, huleboliger, der blev hugget ind i kalkstensklipperne og har været beboet siden forhistorisk tid. I middelalderen og renæssancen blomstrede Matera som et kulturelt og økonomisk center, hvilket efterlod en arv af storslåede bygninger og monumenter. I dag er Matera en livlig by, der kombinerer sin rige historie med moderne bekvemmeligheder og en afslappet atmosfære.

Must-see seværdigheder

Sassi di Matera
De berømte huleboliger, der har gjort Matera verdensberømt. Sassi di Matera består af to distrikter, Sasso Caveoso og Sasso Barisano, og er opført på UNESCO’s verdensarvsliste. Tag en spadseretur gennem de smalle gader og udforsk de gamle huleboliger, kirker og klostre, der er hugget ind i klipperne.

Cattedrale di Matera
En imponerende katedral beliggende på byens højeste punkt med en betagende udsigt over Matera. Katedralen blev bygget i det 13. århundrede og er kendt for sin romanske arkitektur og de mange kunstværker indeni. Indenfor kan du beundre de smukke fresker, skulpturer og altertavler, der pryder katedralen.

Chiesa di San Pietro Caveoso
En smuk kirke beliggende i Sasso Caveoso, kendt for sin imponerende facade og det rige interiør. Kirken blev bygget i det 13. århundrede og er et mesterværk af barok arkitektur. Indenfor kan du beundre de smukke fresker, skulpturer og altertavler, der pryder kirken.

Palombaro Lungo
En stor underjordisk cisterne beliggende under Piazza Vittorio Veneto. Palombaro Lungo blev bygget i det 16. århundrede og er en af de største underjordiske cisterner i Italien. Tag en guidet tur gennem cisternen og lær om dens fascinerende historie og konstruktion.

Casa Grotta di Vico Solitario
Et museum beliggende i en traditionel hulebolig, der giver et indblik i, hvordan livet var i Matera i det 18. og 19. århundrede. Besøg Casa Grotta di Vico Solitario for at se de autentiske møbler og husholdningsgenstande og lære om de daglige rutiner og traditioner i huleboligerne.

Museo Archeologico Nazionale Domenico Ridola
Et arkæologisk museum, der rummer en omfattende samling af artefakter fra Materas antikke historie. Besøg Museo Archeologico Nazionale Domenico Ridola for at se de mange udstillinger om byens forhistoriske, græske og romerske perioder.

Parco della Murgia Materana
En nationalpark beliggende i nærheden af Matera, kendt for sine naturskønne landskaber og arkæologiske seværdigheder. Tag en vandretur gennem Parco della Murgia Materana og udforsk de mange huleboliger, kirker og klostre, der er spredt ud over området.

Chiesa di Santa Maria de Idris
En smuk kirke beliggende på en klippe med en betagende udsigt over Matera. Kirken blev bygget i det 14. århundrede og er kendt for sin unikke beliggenhed og de smukke fresker, der pryder dens indre. Tag en vandretur op til kirken og nyd den betagende udsigt over byen og det omkringliggende landskab.

Museo della Scultura Contemporanea Matera (MUSMA)
Et museum dedikeret til moderne skulptur, beliggende i et historisk palads i Matera. Besøg MUSMA for at se de mange udstillinger af moderne skulpturer og lære om udviklingen af skulpturkunst i det 20. og 21. århundrede.

Gode grunde til at besøge Matera

  • En rejse tilbage i tiden: Matera er som en levende tidskapsel, hvor du kan vandre gennem gader, der har været beboet i tusinder af år. De gamle huleboliger og historiske bygninger giver dig en unik mulighed for at opleve, hvordan mennesker har levet gennem århundreder.
  • Uforglemmelige fotomuligheder: Byens unikke arkitektur og dramatiske landskaber gør Matera til en fotografens drøm. Uanset om du er professionel fotograf eller blot elsker at tage billeder, vil du finde uendelige motiver, der vil pryde dit fotoalbum eller din Instagram-profil.
  • Kulinariske eventyr: Matera byder på en autentisk gastronomisk oplevelse, hvor du kan smage på traditionelle retter, der er rige på smag og historie. Prøv lokale specialiteter som orecchiette, pane di Matera og friskfanget fisk og skaldyr. Byens restauranter og markeder er fyldt med delikatesser, der vil tilfredsstille enhver madelsker.
  • En nat under stjernerne: Materas nattehimmel er enestående, især hvis du bevæger dig lidt uden for byen til Parco della Murgia Materana. Her kan du nyde en nat under stjernerne, langt fra byens lysforurening, og måske endda opleve et stjerneskud eller to.
  • Kulturelle skatte: Matera er hjemsted for en række museer og kulturelle institutioner, der byder på alt fra arkæologiske fund til moderne skulpturer. Byen har en levende kunstscene, hvor du kan opleve både lokale og internationale kunstnere.
  • Eventyrlige vandreture: Byens beliggenhed i det bakkede landskab af Basilicata gør den til et perfekt udgangspunkt for vandreture. Udforsk de naturskønne stier i Parco della Murgia Materana, hvor du kan opdage skjulte hulekirker og nyde betagende udsigter over dalene.
  • Autentisk italiensk oplevelse: Matera er ikke overfyldt med turister som nogle af Italiens mere kendte destinationer. Dette giver dig mulighed for at opleve en mere autentisk side af Italien, hvor du kan interagere med de lokale og få et indblik i deres dagligdag.
  • Filmisk magi: Materas unikke udseende har gjort den til en populær location for filmskabere. Byen har været med i flere film, herunder Mel Gibsons “The Passion of the Christ” og den nyeste James Bond-film “No Time to Die.” Besøg Matera og gå i fodsporene på nogle af dine yndlingsfilm.
  • Åndelig fordybelse: Byens mange kirker og klostre tilbyder et sted for ro og refleksion. Uanset om du er religiøs eller ej, vil du finde en særlig fred i de historiske bygninger og deres smukke udsmykninger.
  • Enestående håndværk: Matera er kendt for sit traditionelle håndværk, herunder keramik, vævning og træarbejde. Besøg de lokale butikker og markeder for at finde unikke souvenirs, der er håndlavede med kærlighed og omhu.

Mad og drikke

Matera er kendt for sin rige madkultur, der byder på nogle af Basilicatas mest ikoniske retter. Orecchiette er en klassisk pastaret formet som små ører og serveret med forskellige saucer, herunder tomat og ricotta eller broccoli rabe. Pane di Matera er et traditionelt brød lavet af durumhvede og kendt for sin karakteristiske form og smag. Fisk og skaldyr er også en vigtig del af Materas madkultur, og du kan nyde friskfanget fisk på en af de mange restauranter i byen. Besøg et af byens mange markeder, som Mercato di Matera, for at smage på disse lækkerier og opleve den lokale madkultur. Nyd også en kop kaffe på en af de mange caféer og smag på lokale vine fra Basilicata.

Oplevelser for børn i Matera

Casa Grotta di Vico Solitario
Et museum beliggende i en traditionel hulebolig, hvor børn kan lære om livet i Matera i det 18. og 19. århundrede. Museet tilbyder interaktive udstillinger og aktiviteter, der er sjove og lærerige for børn.

Parco della Murgia Materana
En nationalpark, hvor børn kan udforske de naturskønne landskaber og arkæologiske seværdigheder. Tag en vandretur gennem parken og lad børnene opdage de mange huleboliger, kirker og klostre, der er spredt ud over området.

Museo Archeologico Nazionale Domenico Ridola
Et arkæologisk museum med interaktive udstillinger og aktiviteter for børn. Børn kan lære om Materas antikke historie gennem sjove og engagerende udstillinger, der inkluderer skattejagter og håndværksaktiviteter.

Palombaro Lungo
En stor underjordisk cisterne, hvor børn kan udforske de fascinerende underjordiske gange og lære om cisternens historie og konstruktion. Tag en guidet tur gennem cisternen og lad børnene forundres over de imponerende underjordiske rum.

Parco Giovanni Paolo II
En stor offentlig park med legepladser, søer og masser af plads til at lege og udforske. Parken er et populært sted for familier at tilbringe en dag udendørs, og børn kan nyde de mange legepladser og de smukke omgivelser.

Dagsture fra Matera

Alberobello
En unik by kendt for sine trulli-huse, der er opført på UNESCO’s verdensarvsliste. Trulli-husene er karakteristiske for deres kegleformede tage og hvidkalkede vægge. Besøg Alberobello og udforsk de charmerende gader og de mange trulli-huse, der giver byen en eventyrlig atmosfære.

Polignano a Mare
En betagende kystby beliggende på klipperne over Adriaterhavet. Polignano a Mare er kendt for sine smukke strande, klare vand og dramatiske klippeformationer. Tag en dukkert i det krystalklare vand, udforsk de mange grotter og nyd den fantastiske udsigt over havet.

Taranto
En historisk by kendt for sit gamle græske kvarter og det imponerende Aragonese Slot. Besøg det nationale arkæologiske museum, der rummer en stor samling af græske og romerske artefakter, og udforsk de smalle gader og historiske bygninger i byen.

Lecce
En af de smukkeste barokbyer i Italien, kendt som “Firenze af syd.” Lecce er berømt for sine imponerende barokke kirker og paladser, herunder Basilica di Santa Croce og Piazza del Duomo. Tag en spadseretur gennem de smalle gader og nyd den elegante arkitektur og de mange butikker, caféer og restauranter.

Gallipoli
En historisk by beliggende på en ø ud for Puglias kyst. Gallipoli er kendt for sine smukke strande, gamle bydel og livlige fiskemarkeder. Besøg Castello di Gallipoli, en imponerende middelalderborg, og nyd en spadseretur langs havnefronten. Byen er også kendt for sin gastronomi, så sørg for at smage på lokale specialiteter som fisk og skaldyr.

Ostuni
En malerisk by kendt som “Den hvide by” på grund af sine hvidkalkede bygninger. Ostuni ligger på en bakketop og tilbyder en betagende udsigt over det omkringliggende landskab og Adriaterhavet. Tag en spadseretur gennem de smalle gader og nyd den charmerende atmosfære og de mange butikker og caféer.

Metaponto
En arkæologisk park kendt for sine velbevarede græske ruiner, herunder Hera-templet og det antikke teater. Metaponto er en af de vigtigste arkæologiske steder i Basilicata og tilbyder en fascinerende rejse tilbage i tiden. Udforsk de gamle ruiner og nyd den betagende udsigt over det omkringliggende landskab.

Maratea
En smuk kystby kendt for sine fantastiske strande, klare vand og dramatiske klippeformationer. Maratea er et populært sted for både lokale og turister og tilbyder mange faciliteter, herunder strandklubber, restauranter og vandsportsaktiviteter. Tag en dukkert i det krystalklare vand og nyd den betagende udsigt over havet.

Spørgsmål og svar om Matera

Hvad gør Matera så speciel?
Matera er en af verdens ældste kontinuerligt beboede byer, kendt for sine unikke sassi (huleboliger), der er hugget ind i kalkstensklipperne. Byens rige historie, autentiske atmosfære og betagende landskaber gør den til en enestående destination.

Hvornår er det bedste tidspunkt at besøge Matera?
Det bedste tidspunkt at besøge Matera er forår (april til juni) og efterår (september til oktober), når vejret er mildt og behageligt, og der er færre turister. Sommeren kan være meget varm, men det er også en populær tid på grund af de mange udendørs aktiviteter og festivaler.

Hvordan kommer jeg rundt i Matera?
Matera har et godt offentligt transportsystem, herunder busser og tog. Byens centrum er kompakt og bedst udforskes til fods. Taxaer og cykler er også tilgængelige, og der er mange parkeringspladser for dem, der lejer en bil.

Hvilke lokale retter bør jeg prøve i Matera?
Nogle af de mest ikoniske retter i Matera inkluderer orecchiette (pastaformet som små ører), pane di Matera (traditionelt brød) og friskfanget fisk og skaldyr. Besøg et af byens mange markeder for at smage på lokale delikatesser og opleve den autentiske madkultur.

Er Matera en sikker by at besøge?
Som i enhver turistby er det vigtigt at tage almindelige forholdsregler for at sikre din sikkerhed i Matera. Hold øje med dine ejendele, undgå at vise værdigenstande offentligt, og vær opmærksom på dine omgivelser, især i overfyldte områder. Matera er generelt sikker for turister, men det er altid godt at være opmærksom.

Hvad er Sassi di Matera?
Sassi di Matera er de berømte huleboliger, der har gjort Matera verdensberømt. Sassi di Matera består af to distrikter, Sasso Caveoso og Sasso Barisano, og er opført på UNESCO’s verdensarvsliste.

Hvordan er nattelivet i Matera?
Matera har et livligt natteliv med mange barer, caféer og restauranter. Besøg Piazza Vittorio Veneto for en aperitivo, eller nyd en middag på en af de mange restauranter i byens centrum. Byen har også mange kulturelle begivenheder og forestillinger, især i sommermånederne.

Hvilke aktiviteter er der for børn i Matera?
Matera tilbyder mange børnevenlige aktiviteter, herunder besøg på Casa Grotta di Vico Solitario, vandreture i Parco della Murgia Materana, interaktive udstillinger på Museo Archeologico Nazionale Domenico Ridola og udforskning af den store underjordiske cisterne Palombaro Lungo.

Hvordan kommer jeg til Alberobello fra Matera?
Du kan tage en bus eller leje en bil for at køre til Alberobello, hvilket tager cirka en time. Alberobello er kendt for sine trulli-huse og er opført på UNESCO’s verdensarvsliste.

Er Matera virkelig en filmskaberes paradis?
Ja, Materas unikke udseende har gjort den til en populær location for filmskabere. Byen har været med i flere film, herunder Mel Gibsons “The Passion of the Christ” og James Bond-filmen “No Time to Die.” Besøg Matera og gå i fodsporene på nogle af dine yndlingsfilm.


Matera er en by, der kombinerer historie, kultur og naturskønne omgivelser på en unik måde. Med sine unikke sassi, livlige pladser og betagende udsigter over Basilicata er Matera en destination, der har noget for enhver smag. Uanset om du udforsker de historiske seværdigheder, nyder en autentisk italiensk middag, eller slentrer gennem de charmerende gader, vil Matera fortrylle dig med sin charme og mangfoldighed.

Hvilken oplevelse ser du mest frem til at udforske i Matera?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *