Himmelbjerget – Et af Danmarks højeste punkter

Himmelbjerget er et af Danmarks højeste punkter og er et populært udflugtsmål for både turister og lokale. Ja faktisk har Himmelbjerget mere end 400.000 besøgende hvert år, der kommer for at nyde de gode vandreruter samt den fantastiske udsigt ud over egnen.
himmelbjerget 3

Vores tur til Himmelbjerget

Vi ankom til Himmelbjerget efter en 3 timer lang kanotur, hvor dette var vores endedestination på vores rute. Forventningerne var skruet helt i vejret, især fordi at vi de sidste mange timer havde haft det som målet for dagens anstrengelser i kanoen. Vi ankom dermed til Himmelbjerget fra søsiden, hvor vi forsvarligt fortøjlede vores kanoer. Her brugte vi lidt tid på lige at finde fodfæstet tilbage på land, hvorefter vi vandrede vi via de afmærkede stier op mod toppen.

På Himmelbjergets top begav vi os videre op i Himmelbjergtårnet, hvor vi fandt en spektakulær udsigt ud over Julsø og Søhøjlandet. Vi gik også lidt rundt i området via de afmærkede stier og nød flere af de gode udsigtspunkter, inden vi igen begav os ned af bjerget mod søsiden. Denne gang for at tage med en af de populære rutebåde. Vi tog båden mod Ry, og fra vandet havde vi mulighed for at nyde udsigten op mod bjerget og Himmelbjergtårnet.

Tips til din tur

  • Vær opmærksom på at der kan være en god vind på toppen pga det store åbne areal.
  • På flere stier vrimlede det med buske med blåbær, og vi kunne ikke dy os for lige at smage lidt på dem.
  • Henover sommeren bliver der dagligt afholdt aktiviteter for børn og voksne, som f.eks. en geo-skattejagt, livemusik eller mad over bål. Tjek programmet her >
  • Om muligt, bør i besøge Himmelbjerget på en dag med klart vejr. Herved får du en langt bedre og smukkere udsigt.
  • Husk at Himmelbjerget ikke kun er ét udsigtspunkt. Der findes et helt stisystem med flere smukke udsigter.

himmelbjerget 1

Udsigten og tårnet

På Himmelbjergets top finder du Himmelbjergtårnet, hvortil det koster 10 kr for entre. Dog gratis for børn under 5 år. Tårnet er 25 meter højt, og du får derved et endnu bedre udsyn ud over området. Tårnet er tegnet af arkitekten Ludvig Fenger og rejst i 1875 til minde om Grundloven og dens giver – Kong Frederik 7.

Under vores besøg valgte vi at tage op i tårnet for at nyde udsigten til fulde. Det er dog ikke den store forskel om man står for foden af tårnet eller om man står oppe i tårnet – udsigten er smuk begge steder! Men med en så billig entre kan man næsten ikke lade være med at få den fulde oplevelse af Himmelbjerget. I billetboden finder du desuden en turistkiosk, hvor du kan købe forskellige souvenirs.

De mange monumenter

Rundt omkring i området ved Himmelbjerget finder du flere monumenter der er rejst til ære for personer der har haft betydning for området. Blandt andet finder du en mindesten for Steen Steensen Blicher Stenen, der blev rejst i forbindelse med hans 100 års fødselsdag tilbage i 1882.  Blicher holdt sit første folkemøde i 1839 på toppen af Himmelbjerget hvor han samlede flere tusinde personer, og var derved med til at gøre Himmelbjerget alment kendt. Herudover finder du Tscherning stenen, Budde monumentet, Vilhelm-Bech Stenen, Kvinde Stenen med mere.

himmelbjerget 4

Danmarks højeste punkt?

Himmelbjerget rejser sig hele 147 meter over havets overflade, og hele landskabet i området blev skabt under den sidste istid. Med sine 147 meter troede man frem til år 1847 at Himmelbjerget var Danmarks højeste punkt – i dag er man dog blevet klogere, og man anser nu Møllehøj for at være Danmarks højeste punkt med sine 170,86 m.

Sådan kommer du hertil

Mulighederne er mange når det kommer til transport til og fra Himmelbjerget, og mange vælger f.eks. at kombinere turen med en aktivitet den ene vej og en sejltur den anden vej.

  • Du kan køre i egen bil til himmelbjerget. Dog skal du sætte bilen på parkeringspladsen og selv gå turen op til toppen. Det koster 10 kr for parkering den første time og herefter bliver taksterne billigere og billigere alt efter hvor længe du er her.
  • Du kan også tage bussen fra Silkeborg eller Ry. Det er bus nummer 311, og den sætter dig af ved parkeringspladsen.
  • En tredje mulighed er, at du kan sejle hertil med rutebådene. Dette er en utrolig populær transportform, og rutebådene sejler både til og fra Ry og Silkeborg.
  • Der er naturligvis også mulighed for at tage hertil mad kano / kajak (som vi selv benyttede os af).
  • Du kan også vandre eller cykle hertil via vandreruter. F.eks. er der 6 km fra Ry til Himmelbjerget.

Praktisk viden

Det er gratis at besøge Himmelbjerget. Dog koster det lidt for parkering hvis du er i bil, og det koster 10 kr for at besøge tårnet (de tager også kort). Vær desuden opmærksom på at åbningstiderne varierer henover sommeren. Se mere på www.himmelbjerget.dk. Og husk at tjekke aktivitetskalenderen hvis du besøger Himmelbjerget i sommerperioden.

himmelbjerget 5

Har du besøgt Himmelbjerget?

 

SPONSORERET: Opdagelse.dk blev inviteret til Søhøjlandet af Visit Søhøjlandet, men alle meninger er vores egne

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Skriv en kommentar