Herning er en textil by

Herning og midtjylland har gennem flere århundreder spillet en central rolle i den danske tekstil industri. I dag er dette en stor del af byens historie, og det er derfor muligt at komme med på guidede ture i Herning, hvor der formidles herom. Turen hedder “Fra hedebrug til tekstilfabrik”, og er en byvandring gennem Herning, hvor man bliver fortalt om byens udvikling, og byens faste rødder i tekstil industrien. Byvandringen starter ved Frilandsmuseet beliggende på museumsgade.

IMG_5319

Frilandsmuseet

På Frilandsmuseet får du et indblik i livet for de fattige hedebønner tilbage i 1800-tallet.Og vi fik en fortælling om hvordan de havde samlet sig rundt omkring i systuerne for at sy og strikke i ét stort fællesskab. På museet træder du ind i datidens boliger og får et indblik i hvordan de boede og arbejdede. Og på en guidet tur får du også alle de gode fortællinger.

Frilandsmuseet har et hyggeligt gårdmiljø med stald, lade og stuehus med en bindestue, samt en gårdsplads med vippebrønd. Du er til enhver tid velkommen til at gå en slentretur rundt på Frilandsmuseet, men ønsker du en mere autentisk oplevelse bør du møde op på en torsdag, hvor museets frivillige hjælper til med at vække museet til live. Du finder Frilandsmuseet i Museumsparken beliggende bag det gamle Herning Museum.

Herning frilandsmuseum

Byvandring gennem Herning

Fra Frilandsmuseet blev vi taget med på en tur gennem Herning by, hvor vi stoppede op ved flere bygninger der havde haft betydning og indflydelse for tekstil industriens historie. Vi blev fortalt om infrastrukturens bevirkning på industriens udvikling, og om hvordan de strikkende hedebønder blev til tekstilfabrikanter. Vi blev ført til F. E. Frandsen i Dalgasgade, S. Truelsen og Søn i Bredgade, Hakkelsesskæreriet (ses nedenfor) samt Herning Klædefabrik i Vestergade.

herning hakkelsesskæreriet

Herning Klædefabrik

Vores guidede tur sluttede ved Herning Klædefabrik, også kaldt Textilforum. Her fik vi en perfekt afslutning på turen med en fortælling om globaliseringen og udflytning af produktion samt textilindustrien gennem de seneste 30 år. På Herning Klædefabrik finder du et utroligt spænd af historiske sy- og strikkemaskiner, der kan strikke alt lige fra sokker til varme sweatre. Og du kan tilmed komme til at se dem i brug.

IMG_5332

Foruden de spændende fortællinger kan du også komme ind et se et vaskeægte gravfund – nemlig Hammerum-pigen fra 200 e.Kr. Hun er placeret her på museet idet hun har været iført en smuk rød kjole, som fremstår utroligt velbevaret i forhold til sin tid. Kjolen har ifølge analyser været skabt af dansk uld, og bevidner derfor at textilindustrien på egnen fører helt tilbage til jernalderen.

IMG_5330

Guidede byvandringer i Herning

Textilforum har været med til at skabe flere forskellige byvandringer rundt i Herning, der formidler byens industrielle historie. Ud over “Fra hedebrug til tekstilfabrik” som vi deltog ved, kan du også opleve ture som: “Revolutionens sønner”, “Kælder- og baggårdsfabrikker”, “Danmarks Manchester” og “Fra bondeland til industriområde” Hvis du ønsker at deltage på en af disse guidede ture skal du kontakte textilforum herom.

Se også en kort inspirerende film fra vores besøg i Herning

SPONSORERET: Opdagelse.dk blev inviteret til Herning af Visit Herning, men alle meninger er vores egne

Skriv en kommentar