På tur op langs gågaden i Vejle

Vi har tidligere skrevet et par indlæg om vores by Vejle, og de har alle været ret populære her på bloggen. Særligt har i taget godt imod 12 seværdigheder i Vejle og omegn. Så vi vil nu lave en lidt mere omfattende guide til jer gennem en række indlæg, med alt hvad i behøver at vide om vores hjemby Vejle. I dette indlæg vil vi fortælle jer lidt mere om Vejles gågade, som for os ikke bare er en gade, men er en gade fyldt med liv, charme og finurlige historier som kun en ægte Vejlenser kender. Så dem vil vi dele med jer i dag.

Søndergade – shopping og nutidig arkitektur

Vejle er en by af ældre dato – ja faktisk kan byen dateres tilbage til 1256. Dog har byen ikke en “gammel bydel” som man ellers finder i mange andre ældre byer. Byens ældste bygning er Sankt Nicolai Kirke fra midten af 1200-tallet, og herudover findes der også nogle enkelte bygninger af ældre dato op langs byens gågade. Størstedelen er dog for længst renoveret og moderniseret gennem årene.

Til gengæld har Vejle i dag en livlig gågade placeret på gaderne Søndergave, Torvegade og Nørregade, som også var byens centrum helt tilbage i 1200-tallet. Lad os starte vores lille rundtur i Vejle fra Søndertorv (placeret i den sydlige ende af Vejles gågade). Her finder du to af byens mest ikoniske bygninger Lido Biografen og Bryggen (et shoppingcenter). Begge bygninger er forholdvis nye og skaber en kontrast til byens omkringliggende bygninger med unikt materialevalg som Rust og Kobber.

Torvegade – nostalgi og sjove skulpturer

Fra Søndertorv kan du gå henover Sønderbro – en fint renoveret bro fra 1804 der fører henover Vejle Å, som løber ind gennem hele byen. Fortsæt op langs Søndergade til du når et rødt og gult bindingsværkshus. Dette er Den Smidtske Gård, og en af de mest kendetegnende ældre bygninger i Vejle. Dette er en gammel købmandsgård, som der i dag summer af liv med et travlt café miljø på den ene side og vinbar på den anden. Her kan vi sagtens anbefale at få frokost.

vejle_raadhus

Gå tilbage på gågaden og fortsæt op ad Søndergade til du møder et fodgængerfelt. På modsatte side starter Torvegade og først for til venstre ser du Vejle Rådhus opført i 1878 og Rådhustorvet. Denne plads er altid er ekstra smuk i juletiden hvor et stort juletræ oplyser aftenhimlen, og der funkler lys inde bag ruderne på rådhuset. Jeg synes altid at det er lidt magisk. Bonustip: Fra Rådhustorvet kan jeg desuden også godt lide at kigge mig tilbage over skulderen og se ned langs Søndergade. For op over gågaden kan du se endnu en ikonisk bygning i Vejle – nemlig Vejle Mølle. Denne bygning er særligt smuk når den oplyses i aftenhimlen vinteren igennem.

Hvis du fortsætter lidt ind ad vejen til højre for Rådhustorvet (Klostergade) finder du Den Gamle Arrest, som i dag huser en café af samme navn. Arresten er blevet renoveret, så man kan ikke længere se fængselscellerne, men på et par af vinduerne er der dog stadig tremmer for, og menukortet er prydet med stregtegnede forbrydere.

Vejle_gammel-guldsmed

Hvis du fortsætter ned ad Torvegade møder du endnu en kendetegnende bygning i Vejle – Den Gamle Guldsmedje – som er et smukt gammelt bindingsværkshus. Vi kender dog ikke rigtig historien herom. Kort herefter (i krydset mellem Orla Lehmansgade og Torvegade) møder du 3 skulpturer, som tidligere har været lidt omstridt af de lokale i Vejle, men som i dag bliver taget vældig godt imod af særligt turister. De tre skulpturer er designet af Pontus Kjerrman og kaldes Midgårdsbrønden, Englekatten, og Bænken. Skulpturerne har hver sin funktion. Midgårdsbrønden er et springvand, Englekatten lader dig opfylde din vandflaske, og Bænken er en skulptur med to figurer der sidder og holder i hånd. Bænken er en fungerende bænk, og man ser flere turister der sætter sig for at tage et billede op af skulpturerne.

Når du fortsætter op ad Tønnesgade vil du kort efter støde på 3 forhøjninger i gågadens belægning med oplyste glasmontrer. Her kan du tage et kig ned til Brosten fra Middelalderen. Under renoveringen af Vejle gågade for snart 20 år siden fandt man nemlig den gamle brostensbelagte gågade fra middelalderen, som løb hele vejen langs den nuværrende gågade. De gamle brosten er ca 700 år gamle og er at finde ca en meter under jorden – og i dag kan man kigge ned på dem gennem glasmontrene.

Nørregade og Midtpunktet

Nørregade starter lige ved krydset med Flegborg og Vissingsgade. Og netop i dette kryds finder du en sjov lille detalje – nemlig små lamper der lyser op blandt de store brosten. Som standard lyser de med et hvidt lys, men de kan også skifte farve (vi mener at vi har set at man kan trykke på en knap for at lave farveskift).

Fortsæt op ad Nørregade og du vil ramme ind i Mary´s, som er endnu et shoppingcenter i Vejle. Dog ikke det mest travle center i verden, men de har en fantastisk god blomsterhandler som har et stort udvalg af blandt andet kaktus og alverdens frugt og grønt. Fortsætter du op for enden af gågaden finder du Midtpunktet med de farvestrålende paraplyer der pryder henover gaden. Her finder du et stort udvalg af hyggelige spisesteder og urban feelings. Der er altid en fantastisk stemning herinde!

vejle_midtpunkt_paraplyer

Du kan vælge at gå gågaden helt til ende. Hvis du fortsætter ude på Nørregade henover broen møder du ind i Nørretorv. Torvet har et fint springvand samt en masse bænke og siddemuligheder, og om sommeren forvandles torvet til en stor sandkasse for børn. Et perfekt udflugtsmål for børnefamilier! I forlængelse af Nørretorv finder du også Vestergade, som er er endnu et stykke af Vejles gågade, men knap så summende som det resterende. Her finder du en del små specialforretninger, pizzariaer, tatovører med mere.

 

Har du besøgt gågaden i Vejle?

Skriv en kommentar