Granada, en perle for religion- og historieelskere

Byen Granada i det sydlige Spanien har en interessant historie, og hvert år strømmes tusindvis af turister til byen for at se de skønne seværdigheder såsom Alhambra, der i dag anses for at være en perle inden for religionsvidenskab. Jeg selv var i Granada i forbindelse med en studietur med mit spanskhold tilbage i 2006, hvor vi var der for at lære mere om den spanske kultur, byens historie og naturligvis sproget.

Granada

Granadas oprindelse er uvis, men der er beretninger om at byen fungerede som bispesæde helt tilbage i 300-tallet. I det 4. århundrede var den sydlige del af Spanien koloniseret af romerne. Yderligere kom der en bølge af besættere fra Nordeuropa. Riget var på dette tidspunkt et valgkongedømme, hvilket ofte førte til stridigheder. I år 622 grundlagdes Islam og i slutningen af 600-tallet havde araberne erobret store landområder, heriblandt Nordafrika. I år 712 gik araberne i land ved den sydlige spanske kyst, og den stod på talrige kampe mellem de eksisterende kristne bosættere og de muslimske erobrere, der blev kaldt mauerne. Mauerne blev først standset, da de i Sydfrankrig blev slået i slaget ved Poitiers i 732.

Granada

I flere århundreder herskede mauerne over store dele af hvad vi i dag kender som Spanien og Portugal. I det 11. århundrede begyndte riget dog at falde sammen efter en række nederlag til kristne oprørere. I 1147 erobrede de kristne Marrakech, der havde været Mauernes hovedstad, men først i 1212 førte en koalition af kristne konger under ledelse af Alfonso VIII, mauerne til nederlag. De kristne konger erobrede landet tilbage helt ned Emiratet Granada, som i 1249 var det eneste tilbageværende muslimske område i Spanien. Muslimer og jøder fra øvrige dele af landet, havde gennem tiden flygtet til Granada og igennem 1200- og 1300tallet blomstrede byen indenfor handel, kunst og kultur. Alhambra er et storslået eksempel herpå.

 

Granada

I løbet af de næste 150 år var der store indbyrdes stridigheder mellem de kristne stater, men konflikten endte i 1469 med dannelsen af kongeriet Spanien. Dette blev forseglet ved et bryllup mellem Ferdinand af Aragonien og Isabella af Kastillien. Gennem den næste årrække blev der planlagt et altafgørende felttog mod Granada, der i 1492 var den sidste tilbageværende muslimske by i Spanien. Den 2. januar 1492 overrakte Boabdil (Emiren i Granada) byens nøgler til Ferdinand og Isabella, hvilket markerede afslutningen på tilbageerobringen af Spanien. I dag har Granada næsten 250.000 indbyggere og er i dag en moderne universitetsby.

Granada

Skriv en kommentar