Forskellen på at rejse med og uden børn

Det at få børn har virkelig vendt op og ned på alting for os gennem de sidste par år. Selvfølgelig primært på hjemmefronten hvor der nu er to ekstra medlemmer at tage sig af, men særdeles også på vores rejser. Det har vist sig at være en hel anden oplevelse at rejse med børn frem for at rejse alene som par, og i dette indlæg vil vi derfor fortælle jer om nogle af de største omvæltninger vi har været igennem på rejsen fra “bare os 2” til nu at rejse som en familie med 2 små børn. Her fortæller vi om de største forskelle vi har oplevet på at rejse med og uden børn.

treetop-2 med og uden børn rejser

Alt foregår i et helt andet tempo

Den nok største forandring er at vores rejser og udflugter nu foregår i et helt andet tempo. Det har krævet lidt tilvænning fra vores side, da vi før hen var vant til at planlægge et stramt program fyldt med oplevelser hjemmefra. Nu er det en oplevelse i sig selv bare at komme fra A til B, og at få alt familiehyggen sluset med ind i programmet.

En anden ting som nok går lidt hånd i hanke med tempoet, er at det kan være svært at være spontan på rejsen. I den forståelse at man ikke bare kan tage en beslutninger om en ekstra overnatning uden lige at dobbelttjekke pusletasken samt snacktasken om det er fyldt godt op. Eller at man ikke bare skal gå ind på et kunstmuseum man kommer forbi uden først lige at overveje dit barns humør og behov. Vi har derfor stort fokus på om hvorvidt Andrea og Wilfred står og mangler noget, inden vi tager en spontan beslutning.

haga2 med og uden børn rejser

Planlæg ud fra dit barns søvnmønster

Hvis i har helt små børn lige som os er dette et vigtigt tip. Vi har i den grad lært af erfaring at det bedste man kan gøre når man planlægger sin dag på rejsen er, at tage udgangspunkt i sine børns søvnmønster. Andrea tager f.eks. altid sin middagslur omkring kl 12 og nogle timer frem. Dette betyder at vi så vidt muligt forsøger at planlægge nogle sjove børnevenlige aktiviteter både før og efter hendes lur, og at vi tager på det kedelige museum mens hun sover. På den måde kan hun brænde en masse krudt af når hun er vågen, og man skal ikke lige pludselig stå og kæmpe med en baby der ikke har lyst til en kulturel oplevelse.

Når det så er sgat skal man også være forberedt på det uventede. At barnet f.eks. ikke får mulighed for at sove særligt længe. Vi har et par gange oplevet at Andrea er vågnet alt for tidligt fra sin lur, og at vi netop stod et “kedeligt og uinteressant sted” set med børneøjne. Her er det som minimum en god ide at have nogen snacks eller noget legetøj klar.

Rammelsberg minen tyskland harzen med og uden børn rejser

Tid til leg og fordybelse

Det er vigtigt for os at vores rejser foregår på børnenes primisser, og vi sørger derfor altid for at finde en masse gode legepladser og familievenlige aktiviteter. De bedste stunder vi har på vores rejser, er netop når vi virkelig kan lade vores børn få lov til at lege eller at fordybe sig. Og julelysene i deres øjne er det hele værd! Vi er derfor flittige brugere af legepladser og finder gerne børnevenlige museer der har aktiviteter for børn hvor de også tilbyder tid til leg og læring.

Det kan være en rigtig god ide at finde og planlægge en masse børnevenlige aktiviteter hjemmefra, så man altid har nogle gode kort på hånden. Vores seneste rejser har primært omhandlet børnevenlige aktiviteter, og vi vælger sjældent noget som kun er for os (medmindre at vi ved at de sover, eller at det bare passer okay ind i skemaet).

New-York-legeplads med og uden børn rejser

Snacks, legetøj og bleer

Før vi fik børn gik vi ikke så meget op i proviant. Vi havde nok altid en flaske vand med os og måske en pakke kiks til den lille sult, og så fandt vi ellers bare et spisested når sulten begyndte at melde sig. Men i dag er det super vigtigt at klapvognen altid er pakket med masser af snacks og legetøj til turen. Andrea snacker en del mad undervejs når vi er ude på oplevelser, så det er vigtigt at vi altid holder os ajour med hvor meget mad der er tilbage, således at vi ikke pludselig står uden noget mad i ingenmandsland.

Vi medbringer altid rigeligt med mad, snacks og friskindkøbt frugt så vi løbende kan holde nogle pauser og få lidt at spise. Ligeledes kan der nemt opstå en krise hvis vi ikke har medbragt hendes yndlingsbamse, som efterhånden har været med på alles vores rejser. Vi har derfor lært at blive nogle ferme mesterpakkere med en lang huskeliste med puslegrej, snacks, og legetøj.

new-york-far-datter med og uden børn rejser

Skrig og skrål under aftensmaden

Før vi fik børn var aftensmaden altid det måltid vi så frem til på vores rejser – her ville der være mulighed for at sætte sig ned og slappe af, få noget god mad og snakke om dagens oplevelser. Men med små børn, og særligt en 2-årig, kan det hurtigt blive en stressende affære. Først og fremmest fordi at der er en del ventetid både før, under og efter maden, som kan gøre selv de sødeste babyer til nogle utålmodige djævle. Herudover er der problemet med at de på dette tidspunkt begynder at blive trætte og irritable jo tættere vi kommer på deres sengetid, hvilket somme tider betyder at vi må spise på skift for at sørge for at underholdningen. Hertil følger et par gode råd:

 • Vent evt med at sætte barnet til bords. Et godt tip kan være at bestille maden som det første, hvorefter den ene forældre tager barnet med ud på en gåtur, således at de ikke skal sidde for længe i den samme stol og vente utålmodigt. Der kan jo hurtigt gå et kvarter – tyve minutter før maden serveres. På denne måde står maden klar når barnet sætter sig til bord og madroen kan sænke sig.
 • Aktivér barnet med masser af leg inden i spiser – så alt krudtet er løbet af.
 • Sørg for at spise tidligt (vi spiser senest kl 18) således at de ikke rammer ind i sengetids-muren.
 • Medbring masser af legetøj til før og efter børnenes måltid.
 • Alternativt kan man vælge at spise en tung frokost (mens barnet ofte er i bedre humør), og så medbringe snacks med hjem på værelset som “aftensmad”.

new-york_dumbo-Andrea med og uden børn rejser

 

Rejser du med børn? Og hvad synes du der er den største forskel på at rejse med og uden børn?

 

Pinterest: Gem dette indlæg til senere

medogudenborn

medogudenborn2

medogudenborn3

5 Comments

 • Sikke et fint indlæg!
  Selvom vores lille tøs stadig er meget lille, har vores ture ændret sig markant. Man kommer bare ikke undenom at det er anderledes at rejse med børn og man altså får det bedste resultat for alle ved at tilgodese deres behov. Vi har heldigvis et barn der elsker sin barnevogn/klapvogn, så indtil videre går det nogenlunde smertefrit med lidt mad og legetøj i bagagen. Det er altid dejligt med gode tips, så man stadig har nogle dejlige stunder som familie og alligevel får en masse gode oplevelser. Tak for det ;)
  /Helle

  • Hej Helle
   Hvor er det skønt at høre at du kan bruge vores tips :-)
   Og ja, det er skønt så længe at de stadig har lyst til at sidde i klapvognen. Vi har lige en periode hvor vores datter selv mener at hun er vokset fra den, og i stedet vil være den der skubber/trækker vognen, og så kan det hurtigt blive en langsommelig affære ;-) De er fyldt med gode ideer de børn!
   / Rebecca

   • Haha.. ja det lyder en smule udfordrende. Vi nyder også så længe at det er os der sætter dagsordenen og hun mest af alt nyder at følge med. Hver alder har sin charme og vi glæder os da også til at bygge sandslotte og tage på legepladsen. Det skal vel også markeres at man nu er den store og storesøster ?
    Glæder mig til at se hvor tiden fører jer hen og læse om rejselivet som fire.
    /Helle

 • Hvor er det godt at læse, at andre oplever det samme som os. Det er virkelig et relevant indlæg. For der er bare forskel på før og efter :-)
  Spontanitet er bare ikke altid lige så sjovt, som man havde forestillet sig, når man nu rejser med børn. Og vi rejser heller aldrig uden snacks! Det er simpelthen det vigtigste i vores pakning.
  Vi er blevet fans af at spise buffet til aftensmad, hvis vi kan finde en restaurant med det. Så kan børnene få mad med det samme. Og de kan hente noget andet, hvis de alligevel ikke kan lide det, de har valgt. Det letter stemningen meget. Og nu hvor vores børne efterhånden er 5 & 7 år, har vi altid et kort spil eller lidt tegne ting med, til hvis vi sidder på en restaurant, hvor vi skal vente på maden.
  Men når alt det er sagt. Så får man jo nogle fantastiske oplevelser af at se andre kulturer fra børns øjenhøjde. Og man kommer i snak med en masse lokale, der ikke kan stå for søde, små, lyshårede børn :-)

  • Hej Henriette – tak for din kommentar :-)
   Rart at vide at det ikke bare er os der oplever disse problematikker – på trods af at det selvfølgelig er en fornøjelse at rejse med børn. Det med at spise buffet må vi lige huske. Det var et fremragende tip som vi lige vil tage med ;-)

   / Rebecca

Skriv en kommentar