Hvad du bør vide før du besøger Australien

Vi modtager en del spørgsmål fra læsere omhandlende hvad man bør vide før man besøger Australien. Og vi svarer jer selvfølgelig gerne på mails, men vi samler her de oftest stillede spørgsmål så i alle kan få gavn af dem. Stil os endelig flere spørgsmål – vi deler gerne ud af vores erfaringer.

Great Ocean Road - før du besøger Australien

Hvornår er det bedst at rejse til Australien?

Den Australske sommer er fra december til februar – det betyder ikke nødvendigvis at dette er det bedste rejsetidspunkt. Der er flere af faktorer der kan spille ind når du skal vælge tidspunktet – f.eks rejsevarighed og ønskede destinationer. Ønsker du at opleve Sydney og Melbourne og det øvrige Sydaustralien bør du gøre det i sommerperioden. Ellers risikerer du at vejret er trist og gråt og meget vådt. Skal du i stedet til det nordlige Australien eller ind i det centrale Australien kan det betale sig at gøre det lidt uden for sæson, så temperaturen ikke er så høj. Det kan derfor være oplagt at planlægge sin rute lidt efter vejrforholdene inden man besøger Australien.

Ser man helt bort fra vejrforholdene er der også andre faktorer der kan spille ind i forhold til ønsket rejsetidspunkt. Hvis f.eks. der er et særligt event man ønsker at opleve. Ønsker du f.eks. at opleve nytår i Sydney, eller ønsker du at opleve en bestemt festival eller andet?

Højsæsonen for turister er i sommerhalvåret – dvs fra november til maj. Her vil billeje samt køb af bil, overnatninger og attraktioner typisk være dyrere. Der vil desuden vrimle med turister, hvilket afskrækker nogen. Men det kan både være godt og skidt. Se det som en mulighed for at møde nye mennesker.

Willsons promontory - før du besøger Australien

Hvad skal man opleve?

Dan dig et overblik over must see seværdigheder før du besøger Australien – på den måde ved du bedre hvilke dele af landet du bør se på vejen og hvor lang tid du skal bruge. Her er nogle eksempler på hvad du kan se og prøve:

  • Fraser Island: Verdens største sandø, hvor regnskoven vokser direkte op fra det hvide sand. Tag på en 3 dages tur sammen med en flok backpackere, og oplev den smukke natur samt de vilde dingoer.
  • Whitsundays: Tag ud på en 3 dages sejltur, hvor du ser den smukke natur der omgiver øgruppen Whitsundays. Lær at dykke elle prøv at snorkle, se delfinerne der følge båden og ikke mindst; oplev en af verdens smukkeste strande – Whitehaven Beach!
  • Ayers Rock: et utroligt syn – særligt ved sol op- og nedgang. Dette er et klart must see hvis du er i Australien. Desuden er det en utrolig oplevelse at opleve buschen!
  • Wilsons Promontory: Smukke strande, utolige udsigtspunkter og særprægede klippeformationer. Denne naturperle skal opleves.
  • Farmstay: Der findes flere mulige steder at tage på et farmstay, og det skal helt sikkert prøves. Kris og jeg brød flere af vores grænser og fik nogle rigtig store oplevelser. Vi skød lerduer, fangede geder med en lasso, var ude og indfange får til indhegningen mens vi sad til hest, vi klatrede op af en 10 meter høj mur, vi kørte quartbikes, dansede linedance, lærte at smælde med en pisk, fodrede en kænguru med en sutteflaske og en fugl med en ske. Utroligt så maget man kan opleve på kun 2 dage!
  • Riverrafting: En af vores største fobier er at vi begge er bange for vand – alligevel hoppede vi ud i noget af et eventyr med riverrafting ned langs Tully River.
  • Skydiving: Vi havde besluttet os for at prøve denne oplevelse hjemmefra, og jeg havde ikke i min vildeste fantasi kunnet forudsige den sindsyge følelse og enorme mængde adrenalin der ville fyrre igennem min krop. Fantastisk!

skydive - - før du besøger Australien

Hvor lang tid skal man bruge på at komme rundt?

Vi kørte rundt i vores bil i 3 måneder, og vi kunne sagtens have brugt mere tid. Omvendt var det heller ikke fordi vi stressede på vores vej. De fleste backpackere ønsker at opleve Syd + Østkysten fra Melbourne til Brisbane, og her vil jeg råde jer til som minimum at have 6 uger. Ellers får man rygende travlt.

Vi mødte også backpackere der ønskede at se HELE Australien og brugte et helt år på det. Det ville altså heller ikke være skidt. Men man kan sagtens gøre det på mindre hvis man blot planlægger sig lidt ud af det.

Skal man leje eller købe bil?

Dette afhænger mest af alt af hvor lang tid man skal være på vejen. Er du på farten i længere tid – lad os sige mere end 3 måneder – kan det bedst betale sig at købe en bil. Du køber og sælger bilen for nogenlunde den samme pris og har dermed ikke brugt en masse penge på leje. Den eneste udgift er dermed benzin. Ulemperne ved at købe en bil er:

  • Du taber penge hvis du køber bilen i højsæson og sælger i lavsæson (vi købte vores bil for $5200 og solgte den for $4700 – til gengæld solgte vi den hurtigt)
  • Du skal have lidt dage at løbe på til sidst, da du skal være sikker på at du får solgt bilen inden du forlader landet. Sørg derfor at have 1-2 uger med en fast base hvor du kan lade folk kigge på bilen.
  • Bilen kan gå i stykker – det skete delvist for os, og bilen tabte værdi.

Skal du køre rundt i mindre end 3 måneder vil jeg anbefale at leje en bil. På den måde skal i ikke bekymre jer for om i kan nå at få solgt bilen igen. Der er oftest et One-Way-fee på lejebiler. Det vil sige at det koster et gebyr for at aflevere bilen et andet sted. Dette gebyr varierer i forhold til hvor du ønsker at afhente og aflevere, men gebyret er ikke helt billigt.

Hvis du kun har f.eks. 2 uger i Australien ville jeg slet ikke overveje at købe / leje bil medmindre at du vil aflevere den det samme sted. Opstartsprisen er simpelthen for dyrt med one-way-fee! Tag i stedet med en backpackerbus – Det er klart det billigste.

nationalpark - før du besøger Australien

Hvad gør man med overnatninger?

Vi havde købt en campervan, hvori vi kunne sove. Dermed kunne vi benytte de gratis campingpladser rundt omkring i Australien og spare en masse penge. Som sagt findes der utroligt mange gratis campingpladser. De fleste har toiletter og flere af dem har også bad og borde. Det bedste du kan gøre er at købe en bog med oversigt over campingpladser. Køber du en tidligere backpackervan vil denne typisk medfølge. Jeg mener at der findes flere af disse bøger, og de kommer med en opdateret liste hvert år. Disse bøger koster typisk $100, men er alle pengene værd!

Er du ikke til de somme tider snuskede og gratis campingpladser kan du også betale dig fra det. Der findes et stort udvalg af campingpladser beregnet til familier, med masser af gode faciliteter, såsom køkken, fællesarealer og legepladser. Dette koster dog hurtigt $40 pr overnatning.

Endnu en løsning er at bo på hostels. Her kan priserne variere meget i forhold til udbud og efterspørgsel. Vi boede å et lækkert hostel i Cairns i lavsæsonen til kun $12, mens vi boede på et hostel i Sydney i højsæsonen til $40. Er hostels heller ikke lige dig er der jo hoteller – men jeg behøver vel ikke at fortælle, at det er en helt anden prisklasse.

Har du flere spørgsmål omhandlende Australien? Vi hjælper jer gerne med tips til hvad man bør gøre før man besøger Australien.

Skriv en kommentar