En guide til Lübeck

Når du tænker på Lübeck er det formentlig “Hansestad, Marcipan og Julemarked” der er det første der popper op i dine tanker. Men Lübeck kan så meget mere. Jeg har tilbragt de seneste dage i Lübeck i Tyskland, hvortil jeg var inviteret af Lübeck und Travemünde Marketing. Og jeg må sige at byen har overrasket mig positivt, med en helt særlig vibe og stemning der har slået benene væk under mig. Jeg vil derfor gennemgå en lille guide til byen og give jer lidt tips til hvordan i kan få nogle gode dage i Lübeck.

Lubeck_udsigt

Transport til Lübeck

Det er forholdsvist nemt at komme til Lübeck, idet byen ligger ca 180 km fra den danske grænse. Så hvis du kører i egen bil tager det ca 2 timer fra grænsen. Du kan også tage med enten tog eller bus fra både Jylland og Sjælland. Her er mulighed for at bestille endagsture med bussen som er populært i forbindelse med julemarkeder, men det er naturligvis også muligt at tage ud og hjem forskellige dage. Og bor du på Sjælland kan du sejle fra Rødby til Puttgarden, som ligger ca 90 kr fra Lübeck.

Historie og fakta

Byen har en rig historie, som er værd at sætte sig lidt ind i forinden dit besøg. Jeg har derfor valgt at starte denne guide ud med lidt historie og fakta om Lübeck. Byen er blevet grundlagt hele tre gange. Lübeck blev grundlagt tilbage i det 12. århundrede, og siden da har byen for alvor blomstret op, og har gennem tiden været en vigtig brik i verdenshandlen i Nordeuropa. Lübeck var nemlig en stor del af Hansestad forbundet, som er en sammenslutning af byer primært fra Tyskland, og har fungeret som et samarbejdede om en sikker handel. Sammen åbnede de for nye handelsruter og sikrede en stor velstand i de medvirkende byer. Og faktisk siger man at Lübeck var dronningen af alle Hansestæder, og man kan den dag i dag se hvordan rigdom og handel har påvirket byen gennem tiden.

Lubeck_baggaard

Lübeck blev i 1987 medtaget på UNESCO’s verdensarvsliste, da det er en by fyldt med gamle bevarede bygninger, som stammer helt tilbage fra middelalderen- Ja faktisk kan du finde mere end 1300 af disse bygninger spredt ud over den gamle bydel. Du finder derfor et stort udvalg af bygningsværker fra gotikken, renæssancen, barokken og klassicismen som står side om side, og byen er derfor et mekka for arkitekturelskere der ønsker at få et glimt ned gennem arkitekturens historie.

Byen er placeret ved floden Trave, og den gamle del af byen er en ø omgivet af floden. Byen er beliggende nær Østersøen ca 60 km nordøst for Hamborg. Lübeck har i dag mere end 215.000 indbyggere og er den næststørste i delstaten Slesvig-Holstein. Byen er desuden kendt for sin fantastiske marcipan samt årlige julemarkeder.

Tyskland_lubeck_holstentor

Hvad skal man se og opleve?

Som jeg også skrev i starten af indlægget, så er Lübeck blandt andet kendt for deres tid som hansestad og deres lækre marcipan. Tiden som en hansestad har i den grad sat sine spor i byen, som er opbygget med pomp og pragt med smuk arkitektur helt tilbage fra middelalderen. Lübeck har desuden et museum, Det Europæiske Hansemuseum, tilegnet hansestaden som du bør besøge hvis du vil lære mere om historien.

Gå heller ikke glip af arkitektur som Holstentor, byens byport som også er byens absolutte vartegn – eller de små charmerende baggårde som er at finde flere steder i Lübecks gamle bydel. Eller gå blot en tur igennem byen og oplev de mange smukke facader på byens mere end 1300 bevarede bygninger helt tilbage fra middelalderen. Desuden er Rådhuspladsen noget ganske særligt, og selve rådhusbygningen er vanvittigt smuk – og så er der selvfølgelig byens kirker, som jeg beskriver i et afsnit nedenfor.

Og så er der marcipan! Hvilket er endnu en ting, som Lubeck er særligt kendt for, og i byen finder du flere store butikker som er et mekka hvis du er marcipan-elsker. Ja Lübeck har meget at tilbyde! Og hvis du ønsker at høre mere bør du holde øje med bloggen, da jeg vil komme meget mere ind på specifikke oplevelser og seværdigheder i Lübeck i et senere indlæg.

Lubeck_baggaarde

Byens kirker

Lübeck har 5 store kirker med kirketårne der troner sig henover byens tage. Der er tale om Lübeck Domkirke, Jacobikirken, St Petri kirken, Marien kirken og St Giles Kirke. Lige umiddelbart minder de egentlig meget om hinanden i udseendet udefra. De er alle sammen røde murstensbygninger, og så er de enormt store (og umulige at tage billeder af da de fylder hele billedet). 2 af kirkerne har dog 2 tårne i stedet for 1 og er desuden endnu større end de andre.

Det drejer sig om Lübeck Domkirke, som også er den længste af de 5 kirker. Grundstenen til Domkirken blev lagt i 1160, og kirken er desuden den første store murstenskirke i Nordtyskland. Domkirken er 105 meter høj. Domkirken er dog ikke den højeste kirke i byen, hvilket er lidt atypisk. I stedet er det Marienkirken med sine 108 meter. Dette skyldes at der var en magtkamp mellem de adelige (der financierede domkirken) og købmændene (der financierede Marienkirken) om at bygge den største kirke. Marienkirken er desuden indehaver af rekorden for verdens højeste murstensvælving på hele 38,5 meter.

Jeg var rundt ved alle kirkerne og valgte at tage et smut op i tårnet ved St Petri kirken. Denne kirke skulle efter sigende tilbyde byens bedste udsigt – og jeg blev ikke skuffet.

Lubeck_view

Museums speed date

For første gang nogensinde kastede jeg mig ud i speed dating, men ikke i den form vi normalt finder det. I Lübeck kan du nemlig speed date 4 af byens populære museer. Det drejer sig om Buddenbrook House, Willy-Brandt-House, Günter Grass House og Museum Behnhaus Drägerhaus. Det er egentlig et ret smart koncept: Du har et kvarters besøgstid alle 4 steder, og sammenlagt har du dermed en time. Herefter kan du beslutte dig for, om nogen af museerne har vundet dit hjerte og skal besøges igen – og ordentligt.

Et kvarter lyder måske ikke af meget, og det er det virkelig heller ikke! For det tager lidt tid om lige at få et overblik over museets størrelse og udstillinger. Herefter skal man sætte et tempo der gør at man nogenlunde får skimmet det hele, og samtidig skal man koordinere at være ude igen på et kvarter. For at være helt ærlig, så når man slet ikke at dykke ned i de forskellige museer, men man får til gengæld en rigtig god ide om hvad man gerne vil vide mere om. Og har du et ønske om at dykke ned i udstillingerne på et af museerne kan du blot vælge at betale et ekstra lille gebyr på 3,5€. Dog oplevede jeg to af stederne at de sagde at jeg bare skulle tage mig den tid jeg havde brug for, hvorimod et af stederne var meget strikse med tiden.

De 4 museer der er med i denne ordning ligger utroligt tæt så man nemt kan komme fra det ene til det andet på ingen tid. Det er dog ikke et krav at man besøger alle museerne inden for en time – så hvis du har brug for lige at få en kop kaffe eller at få stillet shoppetrangen ind imellem er dette også okay.

Lubeck_museum

Mad i Lübeck

Der er masser af gode spisesteder i Lübeck for madelskeren.

 • Heriblandt kan nævnes Schiffergesellschaft (prøv lige at sige det hurtigt!?), som er en restaurant med overdådig indretning inden for sømandstemaet. Restauranten har derfor flotte dekorative træskibe hængende ned fra loftet, og detaljerede vægge kombineret med en hyggelig dæmpet belysning der med sikkerhed for dig i god steming. På menukortet finder du et stort udvalg af retter med både kød og fisk. Priserne hos Schiffergesellschafter er generelt i den høje ende, men restauranten er jo også rated som en af byens bedste restauranter.
 • Et andet godt spisested i Lübeck som jeg kan anbefale er Leo’s Juice og Burger. Her træder man ind i et urban-feel univers med brogede borde, blandede stole og en alternativ indretning. Menukortet består primært af burgere hvoraf der er et stort udvalg. På alle borde finder du et bestillingsark, som du selv kan udfylde. Her kan du vælge hvilken bolle du ønsker samt hvilket indhold. Hertil kan du naturligvis vælge om du skal have noget tilbehør og dyppelse.
 • Prøv også Café Niederegger, som er den populære Marcipan butik på Breitestrasse. I stueetagen finder du selve butikken. På førstesalen finder du en stor cafe, og på anden sal har de en Marcipan Salon som er et lille marcipan-museum. I cafeen kan du primært få kaffe og kage og det er vældigt populært! Og det forstår man altså godt når man træder ind i cafeen og ser det kæmpestore udvalg af lækre kager.
 • Jeg prøvede også Restaurant Nord, som er restauranten der hører til Det Europæiske Hansemuseum. Hos restaurant Nord har de et frokost-tilbud der gør at man kan få 3 retter for €18 – og det skulle da prøves. Her fik jeg en skøn 3 retters frokostmenu som slog benene væk under mig – særligt deres cremede hokaido-suppe var helt fantastisk og jeg gik rullende derfra!

Lubeck_mad

Lubeck for børn?

Nu havde jeg ikke Andrea med på denne tur til Lübeck, men det betyder nu ikke at jeg ikke har luret efter de børnevenlige aktiviteter som Lübeck har at tilbyde.

 • Dukkemuseum og dukketeater: Byens dukkemuseum betragtes som en af de mest børnevenlige attraktioner i byen, og jeg var naturligvis derinde for at se hvad det handlede om. Det er et ret stort museum med en fin dukkesamling med dukker fra hele verden som har medvirket på forskellige film man måske kender. Dukket har også en samling af dukker gennem tiden, og nogle af dem kan altså være rimeligt skræmmende at kigge på. Efter min mening er det altså ikke alle dukkerne der er lige egnede for børn – om ikke andet skal man i hvert fald lige have en snak forinden så de ikke forventer at museet bugner med søde prinsessedukker!
 • Legepladser: Lubeck har flere gode legepladser. Inde i midtbyen kan i prøve legepladsen ved Kaisertor, Dräger Park eller Glockengießerstraße.
 • Museer i børnehøjde: Flere af byens museer tilbyder en udstilling eller et lille legeområde for børn. F.eks. kan i besøge Skt. Annen Museum hvor du blandt andet kan se en udstilling med antikt legetøj.

Lubeck_figurmuseum

Byen har derved et fint lille udvalg af aktiviteter for børnefamilier, og vi skal da helt sikkert tilbage til byen en anden god gang og opleve den i børnehøjde. Ja faktisk har vi allerede snakket om at tage herned for at se nogle julemarkeder, for i julen er der desuden mulighed for at besøge Lübecks børnevenlige julemarkeder.

 

Har du besøgt Lübeck? Eller er det på bucketlisten?

SPONSORERET: Opdagelse.dk blev inviteret af Lübeck und Travemünde Marketing, men alle meninger er vores egne

2 Comments

 • For en utrolig vakker by! Jeg besøkte mye av Nord-Tyskland i barndommen, men husker ikke om vi var innom Lübeck eller ikke. Tyskland er full av vakre, historiske byer. :D I desember blir det julemarked i Frankfurt på meg, gleder meg til det!

  • Ja vi har virkelig også fået øjnene op for Tyskland her i de senere år :-)

   Lübeck er en smuk by. Så vi skal helt sikkert tilbage dertil, og næste gang bliver det formentlig også for at opleve deres julemarked. Vi har aldrig oplevet Frankfurt i julen, men vi har hørt at det skulle være utroligt smukt og magisk. Så vi må jo lige følge med hvis du kommer til at poste omkring det ;-)

   / Rebecca

Skriv en kommentar