10 must see danske kunstmuseer

Man må sige at vi har været godt kulturelle i de forgangne år, og vi har fået besøgt flere af de store danske kunstmuseer. I Danmark er det muligt at finde masser af smuk kunst for kunstelskere,og personligt kan jeg godt lide kunstmuseer med kunstinstallationer der forbløffer mig, og som efterlader et minde. Her i indlægget vil vi dele nogle af vores favoritter med jer. Vi giver et indblik i de forskellige oplevelser og udstillinger der er at finde på museerne, som du absolut ikke må gå glip af.

aros_kunstmuseum_danmark-dansk-kunstmuseum

1. ARoS kunstmuseum

Jeg vil starte ud med at fortælle jer om ARoS. Et kunstmuseum jeg besøgte for første gang for kun et par uger siden, og som straks kom helt i top på min liste. Jeg elsker moderne kunst, men jeg elsker i den grad også arkitektur, og jeg er vild med denne bygning!

Det første jeg gjorde da jeg trådte indenfor hos ARoS var at tage elevatoren heltop på 10. etage, hvor jeg kunne træde indenfor i kunstinstallationen ‘Your Rainbow Panorama‘. Dette er et farverigt kunstværk udført af den dansk/islandske kunstner Olafur Eliasson som åbnede for publikum tilbage i 2011. Regnbuen kan ses på taget af ARoS, og er på sin vis blevet et symbol for museet og måske også for den aarhusianske skyline. Anyway – vi trådte ud i den farverige regnbue og blev mødt af en eksplosion af farver, og jeg kunne undre mig over hvorfor jeg ikke for længst havde lagt vejen forbi museet.

På 9. etage finder du en hyggelig tagterrasse, hvor du kan gå rundt under regnbuen, og på øvrige etager finder du forskellige udstillinger med en blanding af faste udstillinger samt nogen der udskiftes løbende. Af faste udstillinger bør du lægge vejen forbi skulpturen ‘Boy‘ som kan findes på 6. etage, som en del af udstillingen ‘No Man is an Island‘. Den 4,5 meter høje skulptur er skabt af den australske kunstner Ron Mueck.

ARoS Aarhus Kunstmuseum
Aros Allé 2, 8000 Aarhus C

aros-dansk-kunstmuseum-danske-kunstmuseer

2. Louisiana Museum of Modern Art

Et andet kunstmuseum på vores liste er Louisiana beliggende i Humlebæk uden for København. Dette museum imponerede os meget, og det var langt større og langt bedre end forventet. Louisiana er et førende internationalt museum for moderne kunst, hvor natur og arkitektur danner de perfekte rammer for kunsten. Personligt er jeg vild med museets opbygning, hvor man går fra bygning til bygning via gangarealer med glaspartier på begge sider, og vi følte at selve bygningen var et værk i sig selv.

Foruden en fornem kunstsamling byder museet også på 6-10 forskellige udstillinger hvert år. I museets samling er der også et par permanente udstillinger såsom værkerne af Alberto Giacometti, som du finder i Giacometti Salen – et stort rum med højt til loft og med et stort smukt glasparti, hvor man kigger direkte ud i naturen. Her står Giacomettis skulpturer og troner sig frem, som var de skabt til formålet. Herudover kan du også finde et rum kun med malerier af Asger Jorn. Denne udstilling kaldes passende for ‘Jorn Rummet’.

Men den udstilling vi nok var mest begejstrede for, og som kan ses på billedet nedenfor er Kusama kunstinstallationen udført af den japanske kunstner Yayoi Kusamas. Udstillingen hedder Gleaming Lights of the Souls, og er efter vores mening et must see på museet. Du finder denne udstilling i et lille rum, hvor en lille gruppe lukkes ind ad gangen. Inde i rummet er der mørke, men små lys, samt spejle fra væg til loft. Fascinerende oplevelse! Der er intet at sige til at Louisiana er et af de mest besøgte danske kunstmuseer

Louisiana Museum of Modern Art
Gl. Strandvej 13, 3050 Humlebæk

louisiana copenhagen museum danmark-dansk-kunstmuseum-danske-kunstmuseer

3. Skagens Museum

Skagens Museum er lidt i en boldgade for sig selv. Dette er ikke et moderne kunstmuseum som så mange andre museer på denne liste, men ikke desto mindre er det en vigtig perle i den danske kunsthistorie, og dermed et must på denne liste. I slutningen af 1800-tallet blev Skagen hjemsted for en kunstnerkoloni bestående primært af skandinaviske malere, og på Skagens Museum finder du i dag en samling af betydningsfulde malerier, tegninger samt skulpturer udført af kunstnerne der besøgte Skagen i perioden. Museet huser nogen af Danmarks mest betydningsfulde malerier udført af blandt andet P.S. Krøyer, Anna Ancher og Laurits Tuxen. Herudover har museet løbende skiftende udstillinger, og der er tilmed tilknyttet 2 andre museer: Anchers Hus og Drachmanns Hus.

Skagens Kunstmuseer
Brøndumsvej 4, 9990 Skagen

Skagen Museet-dansk-kunstmuseum-danske-kunstmuseer

4. Kunsten

Kunsten er navnet på et kunstmuseum i Aalborg, som vi har besøgt et par gange indenfor de sidste par år. Museumsbygningen er designet af den verdensberømte finske arkitekt Alvar Aalto, og bygningen er opført i hvid marmor og med stor fokus på et optimalt lysindfald. Museet genåbnede i 2016 efter en gennemgribende restaurering og udvidelse i form af en ny udstillingssal, en butik og en café.

Museet har løbende skiftende udstillinger foruden deres faste samling. Og vores favoritudstilling under vores besøg hed Eleven Less One. Denne kunstinstallation er skabt af den italienske kunstner Michelangelo Pistoletto. Værket er opsat i museets Lille Sal, hvor rummet er fyldt med store spejle i guldrammer. Man bliver derved selv en del af installationen i det man træder ind i spejlbilledet, og pludselig ser uendeligt mange spejlinger af sig selv. Og faktisk var der endnu en detalje. Udstillingen kan findes på museet frem til udløbet af 2019.

Kunsten
Kong Christians Allé 50, 9000 Aalborg

aalborg_kunsten-dansk-kunstmuseum-danske-kunstmuseer

5. Statens museum for Kunst

På Statens Museum for Kunst, eller SMK, kan du opleve 700 års kunsthistorie med kunst fra den tidlige renæssance frem til moderne og nutidig kunst. Kunstsamlingen du finder på Statens Museum for Kunst stammer oprindeligt helt tilbage fra Christian 4. som var en passioneret kunstsamler. Samlingen er vokset stødt op gennem årene, og flere konger i kongerækken har tilføjet nye værker til samlingen. Værkerne blev i sin tid opbevaret på Christiansborg Slot, men efter brænden i 1884 manglede samlingen pludseligt et nyt hjem. I 1896 rykkede kunstsamlingen ind i det nyopførte Statens Museum for Kunst, tegnet af arkitekt Vilhelm Dahlerup. Allerede helt fra start blev den monumentale museumsbygning mødt af kritik for at være for tung og gammeldags, og allerede dengang var der ikke nok plads til den store samling.

Siden da har museet oplevet en række ombygninger, og i 1998 åbnede den nye tilbygning tegnet af Anna Maria Indrio fra C.F. Møllers Tegnestue. Den modernistiske bygning blev placeret parallelt med Dahlerups gamle og åbnede museet ud mod det omkringliggende Østre Anlæg. De to vidt forskellige arkitektoniske udtryk ligger adskilt, men er forbundet af en glasoverdækket Skulpturgade, og på 1. sal forbindes de af gangbroer. De to kontrastfyldte bygninger afspejler både museets lange historie, udvikling og den spændvidde af kunst, som museet indeholder. Museet rummer i dag en kæmpe samling af kunst med op mod 260.000 værker.

Statens Museum for Kunst
Sølvgade 48-50, 1307 København K

SMK-dansk-kunstmuseum-danske-kunstmuseer

6. Trapholt kunstmuseum

Trapholt er et af de danske kunstmuseer jeg har besøgt flest gange. Både i forbindelse med mit studie, men også flere gange på egen hånd. Museet har nemlig et par permanente udstillinger jeg holder meget af. Heriblandt Arne Jacobsens Kubeflex-sommerhus, som er placeret ude i museets have. Dette er et skønt lille grønt og modulopbygget hus, tegnet af Arne Jacobsen, og indendøre er der indrettet med møbler af kunstneren selv, Ønsker man at træde indendøre kan man dagligt komme med på en guidet fremvisning.

Trapholt er desuden Danmarks eneste museum, hvor man kan se billedkunst, kunsthåndværk, design og møbeldesign samlet ét sted. Og netop møbeldesign er en af mine helt store passioner, så museets samling på mere end 500 unikke designstole fra det 20. århundrede er altid et besøg værd. Museet byder også altid på nye og spændende særudstillinger med internationale og danske kunstnere og designere.

Trapholt
Æblehaven 23, 6000 Kolding

Trapholt-dansk-kunstmuseum-danske-kunstmuseer

7. Arken

ARKEN Museum for Moderne Kunst finder du i Køge Bugt Strandpark syd for København. Museet rummer en af skandinaviens fineste samlinger af samtidskunst med mere end 400 værker fra perioden efter 1990. Museets samling har to hovedtemaer: Det ene tema er ‘Det moderne menneskes eksistens’ og det andet er ‘Kunst der udfordrer selve kunstbegrebet’. Blandt kunstnere der har udarbejdet værker finder du den britiske Damien Hirst, den tyske kunstner Anselm Reyle, samt den kinesiske kunstner Ai Weiwei som er repræsenteret med et af sine hovedværker – Circle of Animals/ Zodiac Heads. Men også danske og nordiske kunstnere som f.eks. Olafur Eliasson, Elmgreen og Dragset, Jeppe Hein og Tal R er repræsenteret på museet.

Bygningen hvori du finder museet har vundet anerkendelse i både ind- og udland for det skæve facade med den maritime arkitektur. Bygningen blev tegnet af den unge arkitektstuderende, Søren Robert Lund, der vandt arkitektkonkurrencen med en særpræget og anderledes museumsbygning, placeret i landskabet som et gigantisk strandet skib.

ARKEN Museum for Moderne Kunst
Skovvej 100, 2635 Ishøj

 

8. Ordrupgaard

Museet har desværre midlertidigt lukket i forbindelse med opførelsen af en ny tilbygning himmelhaven, og forventes at åbne igen i 2019. I den forbindelse er museets permanente samling kommet ud på en rejse og værkerne er derfor at finde på flere kunstmuseer både i Danmark og ude i den store verden.

Samlingen hos Ordupgaard var oprindeligt en privat kunstsamling af forsikringsdirektøren Wilhelm Hansen og hans hustru Henny, som tilbage i 1918 åbnede dørene til herskabshjemmet ’Ordrupgaard’ med ønsket om at dele samlingen med offentligheden. Samlingen består primært af danske kunstnere fra Guldalderperioden samt impressionistiske malerier fra Frankrig af kunstnere som Manet, Monet, Renoir, Cézanne, Sisley og Gauguin. Herudover bør i også lægge vejen forbi Finn Juhls hus, som støder op imod Ordrupgaards park.

Ordrupgaard blev oprindeligt tegnet af arkitekt Gotfred Tvede og opført i årene 1916-1918. Dengang var der tale om et eksklusivt herskabshjem i klassicistisk stil med tilhørende galleri. I 2005 indviede Ordrupgaard museets markante tilbygning tegnet af arkitekt Zaha Hadid, som anvendte store kontraster i form af mørk beton og en stor glasfacade samt organiske bløde former på bygningens ydre. Den nye tilbygning rummede syv udstillingsrum samt foyer, café og foredragssal.

Ordrupgaard
Vilvordevej 110, 2920 Charlottenlund

 

9. Glyptoteket

Ny Carlsberg Glyptotek eller Glyptoteket er beliggende i København og har en samling på over 10.000 kunstværker, som er op imod 6000 år gammelt. Glyptotekets samling består primært af kunstværker og arkæologiske genstande fra det antikke Ægypten, Grækenland og Det Romerske Rige, samt dansk og fransk kunst fra det 19. århundrede. Så det er egentlig en stor blandet samling. Ny Carlsberg Glyptotek er stiftet af brygger Carl Jacobsen, som var en passioneret kunstsamler. I 1888 påbegyndte man byggeriet af Glyptoteket i forbindelse med at Carl Jacobsen forærede sin kunstsamling til offentligheden.

Der er masser af kunst at gå på opdagelse i hos Glyptoteket, hvoriblandt vi særligt bemærkede de store samlinger af skultpturer der stod på rad og række under de hvælvede lofter. Vi nød også at opholde os i den frodige vinterhave, hvor et lille springvand var centreret og omgivet af blomster og palmer i et slags drivhus. Der var en rigtig god stemning, og man kunne sætte sig på en bænk og bare nyde sine omgivelser inden man gik på opdagelse på museet.

Ny Carlsberg Glyptotek
Dantes Plads 7, 1556 København V

 

10. Heart

Kunstmuseet i Herning genåbnede i 2009 i en ny museumsbygning som HEART Herning Museum of Contemporary Art. Bygningen blev tegnet af den amerikanske arkitekt Steven Holl. Oprindeligt lå kunstmuseet i en nedlagt skjortefabrik ejet af den landskendte skjortefabrikant Aage Damgaard. En stor del af kunstsamlingen var dermed også doneret af selvsamme mand. Damgaard havde inviteret en række danske og udenlandske kunstnere til at skabe ny kunst i den moderne skjortefabrikations rammer. Der var tale om kunstnere som Piero Manzoni, Robert Jacobsen, Paul Gadegaard, Svend Wiig Hansen, Sven Dalsgaard og Carl-Henning Pedersen.

En af de mest omtalte værker der fremvises på HEART er fremført af den italienske kunstner Piero Manzoni, som er eksperimenterende i sine materialevalg, og som skabte en række provokerende og grænseoverskridende værker. I dag er han blandt andet berømt og berygtet for at han emballerede sin ånde og sin egen afføring og solgte det som kunstværker. I dag kan du derfor finde lort på dåse hos HEART, som i dag har verdens største offentlige samling af Piero Manzonis værker.

Herning Museum of Contemporary Art
Bitten & Aage Damgaards Plads 2, 7400 Herning

Heart herning-dansk-kunstmuseum-danske-kunstmuseer

Hvilke danske kunstmuseer er dine favoritter?

Save

Skriv en kommentar