Coober Pedy, en sprængfarlig mineby

Man møder ikke mange større byer ude i ødemarken når man kører langs Stuart Highway. Coober Pedy er formentlig den største by man støder på og der bor hele 1700 personer. Byen er placeret omkring 850 km nord for Adelaide, og har siden grundlæggelsen tilbage i 1915 stået for størstedelen af verdens produktion af opaler. Derfor kaldes byen også for verdens opal hovedstad.

coober Pedy

Der findes over 70 steder i byen hvor man graver efter opaler, og rundt omkring i byen findes der disse skilte, som advarer turister mod at gå for tæt på skakter ned til minerne idet det kan ende med at blive farligt. Vi holdt os derfor bare til veje og stier, og skulle ikke nyde noget af for mange ekskursioner ud i det fri. Byens navn kommer fra kupa-piti, som på aboriginal betyder den hvide mands hul.

Store dele af byens bygninger ligger desuden under jorden. Dette er primært for at undgå de ekstreme temperaturer i dagstimerne. Blandt andet var vi inde og se en underjordisk kirke. I Coober Pedy er der rig mulighed for at komme ind til en guidet tour i en af de mange gamle miner i byen. Disse ligger naturligvis også under jorden. Vi tog et smut forbi Old Timers Mine hvor man ser hvordan de har gravet og levet under jorden for 70-80 år siden.

Skriv en kommentar