Gode råd til at opstarte sine børn i institution I udlandet

Dette indlæg er for dig der overvejer at opsterte dit barn i institution i udlandet, men manger nogle brugbare tips og gode råd til at hjælpe dit barn godt i gang. Som i også kunne læse i et af vores seneste indlæg, så er begge vores børn nu startet i institution her i Italien. Vi har været så heldige at finde et sted hvor begge vores børn kan være sammen, og hvor dagligdagen foregår på både engelsk og italiensk. Desuden har vi fået en rigtig god kemi med pædagogerne og børnene kommer hjem glade med en masse nye kreative påfund. Og på trods af at vi havde vores tvivl om hvordan det ville komme til at gå når nu det er på et fremmed sprog og i et helt nyt miljø, så har det for vores vedkommende været en god start i forhold til at sende vores børn afsted. Her vil vi fortælle jer lidt om vores overvejelser, og vores bedste tips til at i kan gøre det samme.

IMG_0226

Leg med sproget inden opstart

I langt de fleste lande vil man opleve at der vil være en sprogbarriere, der kan gøre en opstart i en institution i udlandet vanskelig. I vores tilfælde var det italiensk, hvilket vores børn selvfølgelig ikke har haft den store forudsætning for at lære på egen hånd. Vi forsøgte dog i det små at bruge nogle italienske ord, for at forklare vores datter Andrea på 3, at det var spisetid og at hun skulle tage sit tøj på osv. Her fandt vi, at det er vigtigt at være konsekvent omkring det, således at barnet lære at koble ordene sammen. Herudover har vi ladet hende sidde på youtube, hvor vi har forsøgt at vise hende nogen “lær italiensk” videoer for børn. Vi har ikke gjort det store for lille Wilfred rent sprogmæssigt, da det eneste ord han har lært indtil nu er “tak”, og vi tænker at han nok skal komme hjem en dag og snakke flydende italiensk til sin mor og far uden at vi forstår en hak af hvad han siger.

Det viste sig at institutionen vi endte med var 2 sproget, og pædagogerne snakker derfor både på engelsk og italiensk, hvilket vi blot synes er fantastisk da børnene vil få langt mere ud af at kunne engelsk på længere sigt. Og Andrea havde allerede et fint lille ordforråd af engelske ord, så det var en fin indgangsvinkel for hende i forhold til at lære og forstå hvad der blev sagt.

Lad dem opleve kulturen

Vi gik desuden meget op i at Andrea skulle ud og møde andre børn i Italien, så hun kunne lære at forstå kulturen og mentaliteten. Vi har derfor tilbragt en del tid på legepladser og oppe på torvet hvor børnene mødes for at lege. Her har vi set hende interagere med andre børn, vi har set hende få skæld ud og vi har set hende skælde ud, men vi har i den grad også set hende skabe nye venskaber og set hende interagere med fremmede børn på trods kommunikationsvanskeligheder. Og allerede efter 2 måneder i Italien synes vi at vi kan se en mærkbar forskel på hvordan Andrea deltager i legene.

Andrea Italien
Wilfred_italien

Få en fast base før i vælger institution

Hvis i jeres barn skal starte i institution i udlandet, er det vigtigt at i først giver barnet en fast base. Dette var i hvert fald vores første prioritet da vi flyttede til Italien. I den første måned boede vi i en lille by ved navn Vietri Sul Mare, hvorfra vi søgte efter et mere permanent hjem. Vi ønskede nemlig ikke at børnene skulle starte i institution, for så at skulle flyttes, og vi ønskede ikke at vi skulle flytte hjem flere gange end højst nødvendigt- Vi ønskede at skabe stabilitet omkring vores børn, så de kunne finde ro til denne forestående fase med at skulle integreres i en ny institution i udlandet.

Undersøg mulighederne

Sørg for at i bruger tid på at opleve mulighederne inde at i vælger en institution, og undersøg hvilke institutioner der ligger i nærområdet. Vi fandt f.eks. flere institutioner i vores nærområde, hvoraf størstedelen var små institutioner forbeholdt enten børnehavebørn eller vuggestuebørn. Disse blev hurtigt sorteret fra, da vi havde et ønske om at begge børn skulle være samlet både af praktiske årsager, men også bare for at de kan være der for hinanden på trods af at de ikke er på samme stue. Herudover var størstedelen af dem også almindelige italiensk-talende institutioner, og vi havde egentlig opgivet håbet om en tosproget institution, da vi pludselig var heldige at køre forbi en institution der matchede alle vores ønsker. Vi fandt en Scoula Infanzia med plads til begge børn, og hvor børnene til dagligt ville blive undervist på både engelsk og italiensk, og da vi gik ind for at snakke med ledelsen og for at blive vist rundt på institutionen var vi helt solgt.

Giv børnene tid til at omstille sig

Sørg for give dine børn alt den tid de har brug for i forbindelse med opstart i den nye institution i udlandet. Der er ingen grund til at haste dem, og det er helt normalt at de har brug for en uges tid til lige at vænne sig til de nye omgivelser. Start med at lade barnet være der i et par timer den første dag, så kan barnet måske få lov til at spise med, og dagen efter kan det måske også sove en middagslur der. Tag det i små steps der passer til barnets behov, og snak hele tiden med institutionen om hvordan det er gået.

Andrea Pompeii

Det var vores bud på gode opstarts-tips i en udenlandsk institution.
Hvis du har flere gode tips til at opstarte dine børn i institution i udlandet er du velkommen til at skrive dem i en kommentar

Skriv en kommentar