12 praktiske tips til gravide på rejsen

Kan man rejse når man er gravid? Svaret er ja, men der er naturligvis en del flere hensyn der skal tages i forhold til flyselskaber, forsikring, vaccinationer og andet. Det kan i sig selv være en jungle at være gravid og at finde ud af hvilke råd man skal lytte til og ikke, så jeg vil i dette indlæg komme med de bedste praktiske tips og tricks jeg har erfaret under mine graviditeter.

kalmar_gammel_by_gravid

1. Undersøg destinationen

Det er vigtigt at man lige sætter sig ned og undersøger destinationen inden at man booker rejsen. Er man gravid er der nemlig nogle scenarier og dermed også destinationer du bør undgå.

  • Jeg ville ikke selv ønske at tage et sted hen hvor sygehusene ikke var i top (særligt når jeg rejser som højgravid). Skulle det ske at man føder før tid er det vigtigt at man har tryghed i form af kompetente læger.
  • Undgå steder hvor der er alt for varmt. Jeg selv har haft nogen hæftige hedeslag bare ved at gå hjemme i den danske “sommer”.
  • Undersøg om der findes sygdomme i landet der kan gøre skade på fosteret inde mave. F.eks. fraråder man gravide at rejse til lande hvor der findes malaria. Så dette bør man tage alvorligt!

2. Lyt til din krop

Nu er der selvfølgelig stor forskel på hvilken type rejse man planlægger. Om det er en badeferie eller om i skal ud og være meget aktive. Men det er her nødvendigt, at man lytter til sin krop og accepterer dens begrænsninger. Jeg selv fik f.eks. en del lændesmerter på en roadtrip i USA under den første graviditet, idet vi var meget aktive og gik en del rundt i byerne. Vi accepterede hurtigt at vi skulle lytte til min krop, og valgte derfor at tage en masse ekstra hvil og stops på turen, og brugte dermed en del tid i byens parker og cafeer. Vi fik dermed god tid til at slappe af og til at nyde hinandens selskab, og det ødelagde bestemt ikke ferien.

3. Snak med din læge

Det kan være en god ide at rådføre sig med sin læge forud for rejsen. Særligt hvis du oplever komplikationer og har brug for en der kan vurdere om du er i stand til at rejse. Jeg selv oplevede komplikationer under min første fødsel, som nu gør at lægerne vurderer at der er en rimelig stor chance for at jeg føder før tid, og de fraråder derfor at jeg rejser for meget til sidst. Så personligt ønsker jeg ikke at rejse alt for langt væk hjemmefra des nærmere jeg kommer på slutningen. Jeg kommer derfor heller ikke afsted på flere rejser under denne graviditets.

4. Vaccination

Inden du booker rejsen bør du tale med din læge omkring eventuelle vacciner. Hvis det er nødvendigt at få vacciner inden afrejse til din ønskede destination, kan dette nemlig hindre dig i at komme afsted. Flere vaccinationer må nemlig slet ikke gives under graviditeten.

5. Medicin

Der findes alverdens forskellig medicin til at kurere diverse sygdomme på rejsen. Generelt bør du være meget nøjsom med indtagelse af medicin. Prøv så vidt muligt at undgå det, og er det uundgåeligt bør du snakke med en læge eller læse godt og grundigt på indikations sedlen.

dumbo_new-york

6. Tjek din forsikring

Sørg for at tjekke din forsikring inden afrejse. Dette er særligt vigtigt hvis du har haft komplikationer undervejs eller hvis du f.eks. bærer tvillinger. Så for at du kan komme udenom eventuelle problemer bør du skaffe dig en skriftlig forhåndsgodkendelse fra dit forsikringsselskabs læger inden afrejse. Tjek også om der er nogen regler og retningslinjer i forhold til dækning hvis du føder for tidligt (det er ikke alle forsikringsselskaber der dækker dine udgifter efter uge 28). Husk også at tjekke om du har en afbudsforsikring.

7. Tjek med flyselskabet

Der er opsat regler for hvor langt henne i graviditeten du må være for at få tilladelse til at flyve. Normalt hedder det, at man må flyve frem til 36. uge, men dette tal kan variere fra flyselskab til flyselskab. Tallet afhnger desuden også af hvilken type rejse du skal på og alt efter om du har haft komplikationer undervejs. Disse regler er opstillet for dit eget og dit barns bedste og det anbefales derfor at du følger dem nøje. Læs flere tips til flyveturen >

8. Motion, mad og drikke

Hvis du er gravid har du formentlig allerede været inde ved lægen og fået en snak om alt det her med at få sig rørt, og at spise sundt og varieret. Det gælder selvfølgelig også på rejsen.

9. Sænk forventningerne

Du vil umuligt kunne tonse rundt mellem aktiviteter og attraktioner i det samme tempo som du plejer. Du er gravid og går måske lidt langsommere og måske du har brug for flere pauser. Så vær forberedt på at alting tager længere tid.

10. Undgå at slæbe på for meget

Når du er gravid vil langt størstedelen af os øge vægten med måske en 10-15 kg. Det gør at vi i forvejen har en del ekstra vægt at bære rundt på på rejsen. Hertil kommer der er du nok gerne vil medbringe udstyr som f.eks. kamera, masser af vand og snacks, en guidebog eller hvad der nu ellers måtte finde vej i din rygsæk.

Jeg selv har oplevet at få en hel del lændesmerter pga for meget vægt i form af kamera om halsen, rygsæk på ryggen og babybule på maven. Der sagde min krop simpelthen stop. Efterfølgende har Kris heldigvis været rigtig flink til at bære rundt på det meste udstyr (og efterfølgende har der ikke været noget), men ellers kan det være en god ide at downsize lidt på mængden således at du ikke skal belaste din krop.

11. Medbring gode sko

Når du er gravid kommer der automatisk et større pres på kroppen nedadtil. De fleste tager flere kg på, hvorved belastningen på dine fødder øges. Dette kan blandt andet føre til hævede fødder og ankler. Efter min mening er godt fodtøj altid vigtigt når man rejser, men særligt når man er gravid. Sørg for at medbringe behagelige sko, som du kan bevæge dig i, og som giver plads til eventuelle hævede fødder.

12. Husk at få sovet og hvilet

Jeg selv bliver altid ekstra træt i kroppen under mine graviditeter og har brug for masser af hvile. Det tager bare flere kræfter at være gravid, og kroppens energiniveau er ikke hvad den har været. Og særligt synes jeg at det er vigtigt at man får en god nats søvn så man er mere veloplagt til en ny dag med masser af spændende oplevelser.

new-york_gravid

 

Hvad har du ellers af praktiske råd til gravide på rejsen?

Skriv en kommentar