10 tips til at designe din egen fotobog

Vi har tidligere skrevet et indlæg om hvordan du skaber din egen fotobog, og vi vil denne gang gerne give jer nogle tips og ideer til hvordan i kan skabe et smukt layout i jeres helt egen fotobog – om i så ønsker at forevige en rejse eller et andet minde i jeres liv.

dubi-fotobog-1

1. Find din egen billedstil

Som grafiker er jeg vant til at holde mig til guidelines for hvordan tingene skal se ud, og for mig er det derfor uhyre vigtigt, at man har en rød tråd igennem sin fotobog. Vælg dig en billedstil og hold dig til den – om det så er store billeder, masser af overlap eller skæve vinkler. Brug den samme billedstil igennem bogen for at skabe ensartethed. Det vil give dig et bedre flow når du senere bladrer den igennem. Som eks. kan du se hvor hurtigt dette indlæg ser rodet ud – det skyldes primært de forskellige billedstile.


2. Brug fuldsidebilleder

Her er et eksempel på, hvordan dine opslag vil kunne se ud med fuldsidebilleder. Denne type opsætning virker eksklusiv og har et stort fokus på det enkelte billede. Vælger du at fylde en bog op med fuldsidebilleder bliver pladsen hurtigt trang, og man skal derfor være kritisk og kun vælge de aller bedste billeder fra samlingen. Fuldsidebilleder er især anvendeligt når man har fået taget nogle utroligt smukke billeder, der i sig selv fortæller en god historie.

Husk at dine billeder skal have en vis kvalitet og størrelse for at kunne være på en fuldside. Anvender du et billede, som du har trukket og strækket i til formålet vil kvaliteten blive ringe – heldigvis er der indbygget en lille sladrehank i programmet hos Online Fotoservice, som fortæller dig om billedets kvalitet jf. farverne fra et lyssignal.

fotobog 1


3. Overlap af billeder

En anden stil er brug af overlap af billeder. Dette kan gøres på forskellige måder, og vi har nedenfor vist to eksempler herpå. Du kan f.eks. danne et grid hvor billederne overlapper hinandens hjørner lidt sporadisk eller du kan lade billederne overlappe hinanden fuldstændigt. Brug lidt tid på at lege med de forskellige muligheder.

fotobog 2


4. Skæve vinkler

Skæve vinkler kan medvirke til at skabe lidt liv på siderne. Brug skæve vinkler med eller uden billeder der overlapper hinanden, og brug de skæve vinkler for at bryde de stringente ensformige linjer. Jeg anbefaler dog, at man ikke overdriver med brugen heraf, da det kan blive rodet at se på.

fotobog 3


5. Skriv tekster om din rejse

Fotobøger er jo primært til for at man kan dokumentere sin rejse med sine skønne rejsebilleder, men der er selvfølgelig også mulighed for at skrive tekster hertil. Du kan skrive længere rejseberetninger med beskrivelse af hver enkelt dag, eller du kan skrive lidt tekst til hvert enkelt billede. Mulighederne er mange.

fotobog 4


6. Brug citater

Du kan desuden gøre din bog ekstra spændende ved at tilføje et par gode citater. Der findes masser heraf på internettet, som du kan lade dig inspirere af eller som du frit kan bruge så længe at bogen er til privat brug.

fotobog 5


7. Udvælg x antal layouts

Dette er lidt en forlængelse af punkt nummer 1. Jeg synes nemlig at det er utroligt vigtigt at skabe ensartethed i sin fotobog – og ikke kun med valg af billedstil, men også med valg af layoutopsætninger.

I programmet fra Online Fotoservice findes der et væld af layouts at vælge imellem. Du vælger blot antal af billeder du vil vise på siden samt ønsket billedstil, og du vil få vist en masse muligheder. Det kan hurtigt blive fristende at benytte sig af rigtig mange forskellige layouts, men jeg anbefaler at man holder sig til maks 10, for netop at holde bogen så ensartet som muligt.


8. Skab et layout og gem dem

Der er også mulighed for at skabe og gemme sit helt eget layout. Du kan indsætte tekstbokse og billedbokse, og placere dem lige nøjagtigt som du ønsker det. Du kan bruge din mus til at trække i disse bokse således at de får den helt rette opsætning. Du kan til hver en tid gemme dine layouts ved at klikke på knappen ‘Gem Layout‘, og du vil herefter kunne finde dem i mappen ‘Mine layouts‘.


9. Tilføj layouts til favoritter

Du kan markere forskellige layouts som favoritter, så du lettere kan genbruge dem igennem bogen. Mit råd er at starte ud med at finde dine favoritter, da dette gør hele designprocessen langt lettere, og du kan bedre danne dig et overblik hvad layout-stilen skal være for din bog. Du markerer et layout som en favorit ved at højreklikke på det og trykke ‘Markér som favorit’. Herefter bliver de lagt i en mappe der hedder ‘Favoritter‘ så du kan finde dem igen og igen.


10. Giv din bog personlighed

Vigtigst af alt er blot at man skaber sig en personlig bog, som man vil blive glad for efterfølgende. Bogen bliver hurtig personlig ved at man blot bruger sine egne billeder, men hertil kan man tilføje sin egen personlighed i valg af sjove baggrunde og opsætningsstil.


 

Har du flere tips og ideer til at skabe en fotobog?

Dette indlæg er skrevet i samarbejde med onlinefotoservice.dk

Skriv en kommentar